Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederland krijgt ‘eigen’ MTV NL

MTV begint dinsdag met een apart kanaal voor het Nederlandse publiek. Onder de noemer MTV NL worden clips afgestemd op de Nederlandse smaak. Sommige programma’s krijgen ondertiteling. Daarbij zijn twee Nederlandse presentatoren aangetrokken. Zowel Nederlandstalige muziek als presentatie wordt daarmee een feit op de internationale muziekzender.

Aan de Zeeuwse groep Blof valt de eer te beurt om als eerste Nederlandstalige groep op MTV NL uitgezonden te worden. Als presentatoren trok MTV Fleur van der Kieft (uit de RTL-serie Westenwind) en Romeo Egbeama aan. Zij presenteren in eigen taal respectievelijk de programma’s Top Selection en MTV New.

In dat laatste programma moet met name meer hippere muziek worden uitgezonden. Die muziek ontbreekt volgens Nederlandse muziekliefhebbers. Dat komt omdat MTV-Europe (Northern feed), waar Nederland tot dinsdag naar keek, ook rekening hield met meer behoudende muziekwensen uit bijvoorbeeld Zweden.

Een apart Nederlands kanaal past in de regionaliseringsstrategie van MTV. Nederland is het negende land dat een ‘eigen’ MTV krijgt. Onder meer Duitsland, Spanje en Italië gingen Nederland voor.
Directeur B. Hansen van MTV-Europe denkt niet dat MTV NL te laat komt met het oog op de populariteit van het Nederlandse The Music Factory (TMF). ,,Dat kunnen we natuurlijk pas achteraf beoordelen. Maar feit is dat MTV dertien jaar geleden de smaak voor muziektelevisie in Nederland aanwakkerde. Nog steeds kijkt MTV met een globale blik naar de muziekindustrie en putten we uit een enorme kennis die we in Londen hebben. Dat verandert ook niet. We maken geen kopie van TMF en gaan onze eigen gang. Maar dat TMF concurrentie voor ons is, is zeker.”

MTV NL krijgt voorlopig nog geen studio in Nederland; de uitzendingen komen vanuit de studio in Londen. Wel verzekert Hansen dat cameraploegen vaker in Nederland te vinden zullen zijn dan voorheen. MTV NL begint met ongeveer dertig mensen, van wie er negen in Amsterdam werken.

MTV blijft ‘reguliere’ programma’s uitzenden. Zo kunnen liefhebbers blijven kijken naar het ‘Europese’ MTV Select. Dat Engelstalige programma herbergt het internationale popnieuws en wordt in de toekomst bij toerbeurt ook door Van der Kieft gepresenteerd.

Verder biedt MTV internationale MTV-producties ondertiteld aan. De in Amerika populaire Tom Green Show is daar een voorbeeld van. ,,Maar de meeste Nederlandse inbreng is te zien in de nieuwe muziekprogrammering, gericht op de Nederlandse smaak”, zegt C. Keller van MTV Benelux. Aanvankelijk is overwogen een aparte MTV Benelux op te zetten, maar onder meer vanwege de taalgrens in België is daarvan afgezien. (ANP)

Gerelateerde berichten