Kort nieuws op dinsdag 12 september 2000

De Duitse tv-zender RTL wil een lange uitzending van Big Brother op de zaterdagavond om kijkers weg te lokken bij het ZDF-programma ‘Wetten, dass…?’ Het Duitse weekblad Focus meldt dat RTL de wekelijkse Big Brotheruitzending op zaterdag op prime time wil uitzenden. Als dat een succes wordt, gaat RTL de uitzending oprekken tot drie uur, vertelde het hoofd van RTL-entertainment Matthias Alberti aan Focus.

Karl en Olga van het programma ‘Nederland in Beweging’ zitten vandaag voor de webcam in de AVRO-chatbox. Kijkers kunnen met hen en andere internetters praten over gezondheid en bewegen. Wie nu al een vraag heeft, kan hem vast voorleggen in het forum.

UPC koopt met het Amerikaanse Liberty Digital alle aandelen van digital muziekzender Xtra Music. Dit heeft de Amsterdamse kabelaar vrijdagochtend bekendgemaakt. Liberty Digital koopt het pakket via dochter Dmx Music. Beide ondernemingen nemen een belang van 50% in het bedrijf. Xtra Music zendt via satelliet op 80 zender muziek uit van Dmx Music in 25 Europese landen en in het Midden-Oosten. Het huidige management blijft aan, UPC en Dmx Music zullen ieder een commissaris aanstellen.

Het opvragen van telefoonnummers via een telefoniste, de voormalige 008-dienst, wordt opnieuw duurder. Vanaf 15 september kost een gesprek met 0900-8008 twee gulden, terwijl het opvragen van een buitenlands nummer (0900-8418) een rijksdaalder gaat kosten.

Veronica enquêteert haar 1 miljoen leden via het programmablad. De beloning bestaat uit 2 kaartjes voor Marco Borsato concerten voor de eerste 20.000 inzenders. Een dure grap. Onder meer krijgen de leden vragen over hun internetaansluiting voorgelegd.

De Open Monumentendag 2000 heeft afgelopen weekeinde volgens schattingen van de organisatie 850.000 bezoekers getrokken, 100.000 meer dan vorig jaar. Met deze toestroom hebben in de afgelopen veertien jaar 3,5 miljoen mensen deelgenomen aan Open Monumentendag, ruim 20 procent van de bevolking. Het thema van de Open Monumentendag 2000 was ‘Nederland waterstaat’.

Radio Limburg is deze week met een gloednieuwe Promo-actie gestart. Door middel van 450.000 huis-aan-huis folders maakt men kans op een tweepersoons reis naar de allereerste wedstrijd van het nieuwe Formule 1 seizoen in 2001. De Grand-Prix van Australië bij Melbourne. Je moet wel even luisteren naar de omroep om te winnen

Omroep Venray krijgt alsnog subsidie (28.000) van de gemeente. Eerder had het college een negatief besluit genomen.

‘De clip bij ,,The Real Slim Shady” van rapper Eminem werd door de tv-zender MTV uitgeroepen tot de beste videoclip van het jaar. Ook in de categorie beste clip van een mannelijke artiest eindigde de omstreden rapper op de eerste plaats.’

UPC koopt met het Amerikaanse Liberty Digital alle aandelen van het digitale muziekstation ‘Xtra Music˜, zo meldt een persbericht. Liberty Digital koopt het pakket via dochter DMX Music. Beide ondernemingen nemen een belang van 50% in het bedrijf. Xtra Music zendt via satelliet op tachtig stations muziek uit van DMX Music in vijfentwintig Europese landen en in het Midden-Oosten. Het huidige management blijft z’n functies behouden. UPC en DMX Music zullen wel ieder een eigen commissaris aanstellen.

UPC Nederland voert op 11 september in de gemeenten Angerlo, Didam, Doesburg, Wehl en Zevenaar nieuwe frequenties in voor zowel radio als televisie. Dit betekent dat vanaf deze datum de televisie- en radiozenders op andere frequenties worden doorgegeven. UPC verzoekt al haar abonnees televisietoestellen en eventueel radio’s en videorecorders opnieuw in te stellen.

Henk Westbroek wordt voor de tweede en laatste keer lijsttrekker van de partij Leefbaar Utrecht.

Het nieuw jeugdnet van de publieke omroep, dat uitzendt op Nederland 3 en is bestemd voor kinderen tot 12 jaar, is na zijn eerste uitzendweek met een marktaandeel van 23,3 pct marktleider in de doelgroep. Fox Kids, tot nu toe marktleider. KinderNet5 behaalde 10, 3 pct, Cartoon Network 6,0 pct en het Vlaamse KetNet 5,7 pct. Het laatste uur van Z@ppelin, tussen 18.00 en 19.00 uur, wordt het meest bekeken, met gemiddeld 175.000 jeugdige kijkers.

Vanaf deze maand is Hofstad Radio voortaan on-line te beluisteren via internet. In eerste instantie met veel nonstop, daarna zullen ook programma’s te horen zijn. Het eerste programma is een speciale Prinsjesdagspecial op 19 september. Het programma zal worden gepresenteerd door Hans Hemmes.

Reinier van den Hout wordt het nieuwe gezicht van “Van gewest tot gewest”, Een van de oudste programma’s van de Nederlandse TV moet namelijk een beetje opgefrist worden.

Zowel de TROS als SBS hebben van het C.V.D.M. boetes gekregen omdat ze in de fout zijn gegaan met de reclame. De TROS krijgt een rekening van 10.000 gulden omdat men reclame maakte in het programma “De leukste thuis”. SBS mag 20.000 ophoesten voor programma onderbrekende reclame in het programma onderdeel “Music Without Frontiers”

Jeroen Kramer is weg bij het programma “Klokhuis” van de NPS op Nederland 3.

‘Het nieuwe tv-systeem van de Duitse mediagigant Bertelsmann ziet eruit als tv, maar werkt als internet. Elk programma kan op ieder denkbaar moment worden aangeklikt, van Die Tagesschau tot Die Hits der Busenqueen.’ Lees verder in de Volkskrant

De Bus gaat ook rijden in België. Daarvan is de producent van het SBS-programma overtuigd, al moet nog wel vergunning worden verleend. Donderdag werd bekend dat de mobiele tv-studio te breed is voor de Belgische wegen en dat het voertuig daarom mogelijk wordt geweerd.

Het multimediaproject Spott.nl wordt allerwegen weggehoond. Het tv-programma met Viola Holt is truttig, de website deugt niet. Directeur Van Remmerden belooft beterschap. ‘Binnen twee jaar zijn we de best bezochte site van Nederland.’..
Lees verder in de Volkskrant

Michel Maas, verslaggever van de Volkskrant, heeft de Prijs voor de Dagbladjournalistiek 2000 gewonnen, de belangrijkste journalistieke onderscheiding van Nederland. Zijn verslaggeving over de oorlog in Kosovo vorig jaar blonk volgens de jury uit door ‘klasse in buitengewoon moeilijke nieuwsgaring, aandacht voor de grote lijnen en menselijke maat en vaardig journalistiek schrijven.’

Voormalige minister van justitie Winnie Sorgdrager stapt uit de Raad voor de Journalistiek. Dit meldt NRC Handelsblad. Zij is van mening dat door haar zitting in de raad deze niet goed meer kan functioneren. Er was al veel kritiek op haar benoeming en die is in de tijd dat ze lid was van de raad niet afgenomen, aldus NRC Handelsblad.

Wegens stroomstoring was de RadioWereld de afgelopen nacht enkele uren helaas niet bereikbaar. De problemen zijn inmiddels weer opgelost.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen maar weer…