Onderhandelingen SBS en Fox in vergevorderd stadium

SBS Broadcasting, de moedermaatschappij van SBS 6 en Net 5, is in vergevorderde gesprekken met Fox over een overname van de tv-zender. Dat heeft een woordvoerster van Fox woensdag bevestigd.

Een akkoord wordt binnen afzienbare tijd verwacht, maar de onderhandelingen zijn niet afgelopen. De overname kan nog steeds mislukken, benadrukt de woordvoerster.

Fox is sinds 1998 te zien op de Nederlandse televisie. Wegens tegenvallende resultaten wil eigenaar News Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch van de zender af. SBS is al enige tijd geïnteresseerd. Naar verluid staat het station voor ruim 100 miljoen gulden in de etalage.

In juli dreigden de gesprekken vast te lopen, omdat SBS-directeur F. van Westerloo de programmavoorraad van Fox ontoereikend vond. Een serie als Vrienden voor het Leven is al vier keer uitgezonden en SBS 6 is zelf al eens met Goudkust gestopt.

Met de nieuwe Nederlandse comedy Hij & Julia lijkt Fox echter een potentiële hit in huis te hebben. De serie werd daarom al na drie uitzendingen van de buis gehaald. De overige afleveringen dienen als ‘bruidsschat’ voor een mogelijke koper.

De Holland Media Groep (HMG), concurrent van SBS, is niet rouwig over de waarschijnlijke overname. ,,Het effect van de overname zal beperkt zijn, omdat het in de huidige kijkersmarkt erg moeilijk blijkt om een nieuw commercieel station neer te zetten”, geeft een woordvoerster aan. Het moederbedrijf van de zenders RTL4, RTL5 en Veronica (The Young One) verwacht niet dat een nieuwe Fox hen veel kijkers of adverteerders zal schelen. ,,Ook wij zijn in gesprek geweest met Fox, maar hebben besloten dat een zekere investering in onze eigen stations de voorkeur geniet.(ANP)