Filmindustrie steekt stokje voor regiovrije dvd-spelers

Time Warner komt eind deze maand met een nieuwe beveiliging op dvd-schijfjes. Dat meldt de Britse ICT-nieuwssite The Register. Dankzij de nieuwe beveiliging zou het onmogelijk worden Amerikaanse of Japanse films op Europese dvd-spelers af te spelen en andersom. Andere dvd-producenten als Sony en Columbia overwegen te volgen.

Het is de filmindustrie al enige tijd een doorn in het oog dat Amerikaanse speelfilms die in Europa nog in de bioscoop moeten verschijnen al wel op dvd verkrijgbaar zijn via het internet. De ingestelde regiocode die er voor moet zorgen dat de schijfjes maar in één regio afspeelbaar zijn, is tot nu toe eenvoudig te omzeilen.

Vooral bij Aziatische dvd-spelers is het een fluitje van een cent om de regiocode uit te zetten, waarna dvd’s uit alle regio’s afspeelbaar zijn. De nieuwe schijfjes van Warner zijn echter voorzien van software (Regional Code Enhancement) dat ‘kijkt’ of de dvdspeler regiospecifiek is of dat de regiobeveiliging is uitgeschakeld. Is dat laatste het geval, dan kan de dvd-schijf niet worden afgespeeld.

Een van de eerste dvd’s waarin de nieuwe techniek is toegepast is The Perfect Storm, zo staat op de internetdiscussiesite dvddebat.com te lezen.(ANP)

Gerelateerde berichten