Kort nieuws op maandag 16 oktober 2000

Op 16 oktober 1995 is het inmiddels vergeten station “Veronica nieuwsradio” gestart met haar uitzendingen, helaas bestaat dit niet meer.

Classic FM is zes jaar on air, het station begon in 1994 met uitzenden.

De overname van FOX door SBS Broadcasting SA is waarschijnlijk over twee weken rond. Volgens FOX-directeur Robert Bland is de zaak nu nog in handen van advocaten en juristen, wat de nodige tijd met zich meebrengt. Eind september werd bekend dat RTL Group geen interesse meer heeft in de News Corp-zender. Naar verwachting wordt het tv-station ‘als jongere broertje’ toegevoegd aan de zendergroep SBS Broadcasting BV, die nu bestaat uit SBS 6 en NET 5.

TV-Maastricht gaat volgend jaar meer actuele programma’s uitzenden, onder meer een dagelijks kort journaal. De zender krijgt vanaf 2001 ruim 250.000 gulden subsidie extra per jaar van de gemeente. De gemeenteraad heeft zelf gevraagd om meer actualiteiten. Programma-coordinator R. van Dijk wil een verdere professionalisering van de zender met naast een eindredacteur ook een bureauredactie om nieuws te coveren, een deel van de subsidie is ook bestemd voor communicatie met de burgers.

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor een einde aan het monopolie van de kabeltelevisiebedrijven. Na CDA en D66 wil nu ook de PvdA de kabelmarkt openstellen. Aanvankelijk was besloten om concurrentie op de tv-kabel pas over twee jaar toe te staan, maar volgens de PvdA zijn er inmiddels te veel klachten over de kabelbedrijven.

Ecover, fabrikant van ecologische was- en reinigingsmiddelen, heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen de nieuwe Dreft-reclame van Procter & Gamble. Dreft geeft in een advertentie haar steun aan een Nederlands vogelopvangcentrum voor met olie besmeurde vogels. Dit tot ongenoegen van Ecover. Het bedrijf wijst erop dat olie een belangrijke grondstof is voor Dreft en dat Procter & Gamble dierproeven gebruikt bij de ontwikkeling van haar producten.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Voormalig bestuursvoorzitter van KPN en voormalig voorzitter van de Effie-jury Wim Dik (61) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Stichting Regionale Omroep Brabant. Hij volgt daarmee Peter Ester op, die met ingang van 1 januari 2001 zijn functie neerlegt.

De Nederlandse familiefilm Kruimeltje wordt ingezonden naar Hollywood om in aanmerking te komen voor de Oscar voor de beste buitenlandse film. De film over de avonturen van een Rotterdamse straatjongen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chris van Abcoude en werd geregisseerd door Maria Peters. Kruimeltje won eerder al verscheidene prijzen en trok meer dan een miljoen bezoekers.

Tijdschriftenuitgeverij De Vrije Pers (Ché, P-Magazine) brengt tien weken lang het Big Brother Blad uit in België. Woensdag ligt het eerste nummer, op 60.000 exemplaren gedrukt, in de kiosk. Alain Grootaers, naast de vader van Ché en P ook de broer van Big Brother -presentator Walter, leidt het project. Het magazine is een idee van VTM, maar wordt financieel en redactioneel volledig gedragen door De Vrije Pers.

Locom Kabelkrant , de publieke lokale kabelkrant die uitzend in Zuid -Holland in o.a. Barendrecht, Ridderkerk en Dordrecht heeft “regio-text’ gelanceerd voor Ridderkerk per 15-10-2000. Via deze teletextdienst die nog in opbouw is, zal o.a. een uitgebreide media-rubriek tot stand worden gebracht met daarin de volgende onderwerpen:
-Media-nieuws, UPC-Nieuws – en kabelindelingen, Info rondom de stations van ExxactFM97.3, Alblasserdam / 96.3 Dordrecht / 106.4 Barendrecht / 106.8 Heerjansdam, Info rondom Salsa 105.0 Papendrecht, Info rondom 105.7 Radio Ridderkerk en info rondom ATOS radio 106.1 Zwijdrecht

Muziekzender MTV lanceerde vrijdag MTVIndia.com. De Indiase site is de vijfde MTV site voor een specifiek (taal)gebied. Op dit moment zijn er ongeveer 4 miljoen Indiase internetters, volgens MTV zal het aantal internetters in het derde wereldland groeien tot maar liefst 23 miljoen in 2003.

De NOS doet vandaag rechtstreeks verslag van de hoorzitting van de vaste kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie. De commissieleden horen organisaties en deskundigen over het mogelijk uitzenden van Nederlandse militairen naar Eritrea en Ethiopië. De rechtstreekse NOS-uitzending is vanaf 09.30 uur te zien op Nederland 2. Vanaf 12.26 uur gaat de rechtstreekse uitzending door op Nederland 1. De presentatie is in handen van Ferry Mingelen.

De draagbare telefoon klinkt in iedere hand anders. Dat heeft Mathieu Tarière, een Franse ingenieur die gespecialiseerd is in straling, ontdekt. ,,Hoe dichter je de hand bij de antenne van de telefoon houdt, hoe beter de geluidskwaliteit”, zei Tarière zaterdag.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk een einde maakt aan het monopolie op de kabel. Na CDA en D66 wil nu ook de PvdA de kabelmarkt openstellen.

Vanaf heden is Country FM ook te ontvangen in: Beek (L), Margraten,Nuth,Onderbanken, Simpelveld,Stein, Valkenburg (L) en Voerendaal op FM 107.0 en in Boxtel, Vierlingsbeek en Zundert op FM 100.1 Begin januari 2000 hoopt Country FM de landelijke dekking volledig bereikt te hebben.

Radio 538 zal op zondag 29 oktober de Top 100 van de jaren 80 uitzenden. De lijst wordt samengesteld aan de hand van inzendingen van luisteraars. Tot 22 oktober kan je je drie favoriete jaren tachtig platen insturen op de website.

De RadioWereld, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, binnenkort meer…

Programmadirecteur B. van der Veer van RTL 4 moet vertrekken. Dat heeft hij deze week te horen gekregen van de leiding van moedermaatschappij HMG (RTL 4, 5 en Veronica). Juristen van beide partijen zijn nu bezig met de financiële afwikkeling van het dienstverband. Lees verder in het Algemeen Dagblad

SP-Kamerlid De Wit eist opheldering van staatssecretaris Cohen (Justitie) over het telefoonspel bij het televisieprogramma ‘Ja, ik wil een miljonair’. Volgens de parlementariër zijn de 750.000 kijkers, die hebben meegedaan aan het telefoonspel, waarbij een auto kon worden gewonnen, flink bij de neus genomen. De bellers, die per saldo ƒ1,5 miljoen bijeen hebben gebracht, konden volgens De Wit alleen een cabrio winnen. Dat staat volgens hem in geen verhouding tot de inleg.

De RTL 4 middagtalkshow ‘Catherine’ van Catherine Keyl stopt op 29 december. Een RTL-woordvoerster stelt dat de reden voor het stoppen van het programma is dat, ‘na vijf jaar het tijd is om op het hoogtepunt te stoppen’. Het AD meldt echter dat ‘Catherine’ van het scherm verdwijnt als gevolg van een reclameruzie tussen multinational Procter & Gamble en de Holland Media Groep. Voor het nieuwe contract dat per 1 januari moest ingaan, eiste de multinational teveel reclamezendtijd op. Hierop besloot HMG de talkshow van Keyl te schrappen. Het is onduidelijk wat RTL 4 volgend jaar zal programmeren in plaats van ‘Catherine’.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk een einde maakt aan het monopolie op de kabel. Na CDA en D66 wil nu ook de PvdA de kabelmarkt openstellen.

Telecombedrijf KPN gaat het aantal telefooncellen verder terugbrengen. De groei van het mobiele telefoonverkeer zorgt ervoor dat een groot aantal cellen onrendabel is geworden. Op dit moment telt Nederland volgens het telecomconcern 19.200 cellen. Daarvan zullen het komende jaar naar verwachting zo´n 3250 cellen verdwijnen.

Wim Dik (61) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Stichting Regionale Omroep Brabant. Hij volgt daarmee Peter Ester op, die met ingang van 1 januari 2001 zijn functie zal neerleggen.

‘Binnenkort valt de definitieve beslissing over Napster, het internetprogramma dat de muziekindustrie op haar kop zette. Uitvinder Shawn Fanning (19) wordt geroemd en verguisd. Hij zal in ieder geval niet gauw worden vergeten.’ Lees meer in de Volkskrant

‘Ja, ik wil een miljonair berust op bedrog, niet alleen van het publiek maar ook van de uitverkoren bruid. Niet alleen is de bruidegom nog onzeker over zijn seksuele geaardheid maar hij is waarschijnlijk ook geen miljonair.’ Lees meer in het NRC

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Het was vandaag weer rot weer afgelopen weekend, maarja we wonen (nog) in Nederland. (M)