Kort nieuws op vrijdag 20 oktober 2000

Helaas de webmaster ligt nog steeds (ziek) te zweten in zijn bed. Daarom zal ik proberen het nieuws de komende dagen uptodate te houden. Veel sterkte en graag snel beter worden, want het is wel meer werk dan ik had verwacht. Gegroet, Valentijn.

Dat een eigen schotel naast tv- kanalen ook een zeer breed palet aan radiostations in huis brengt, is de meeste schotelbezitters niet bekend. Toch bieden de Astra 1 en Hotbird satellieten een veelvoud aan radiostations waaraan noch kabelexploitanten noch de ether kan tippen.

John de Mol, ‘uitvinder’ van Big Brother, werkt aan een opvolger voor zijn succesprogramma. Het nieuwe programma zal De TV-kapper heten, volledig opgenomen worden in een echte kapperszaak en vanaf januari volgend jaar door de TROS worden uitgezonden. De Mol heeft in Amsterdam (voor de Nederlandse televisie) en in Keulen (voor de Duitse omroep) ten behoeve van het nieuwe programma een unisex-kapperszaak geopend. Wie bij de TV-kapper zijn haar laat knippen, weet meteen ook waaraan hij begint.

De podiumkunsten en de muzieksector in Nederland trekken aan het langste eind in de slag om de extra 40 miljoen gulden die staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) te verdelen heeft. Dat blijkt uit het voorstel dat de bewindsman donderdag aan de Tweede Kamer heeft gedaan.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld

Er dreigt een landelijke staking van een dag in de theaterwereld uit protest tegen de plannen van staatssecretaris Van der Ploeg. Bonden in de kunstwereld peilen hun leden om te zien of er animo is voor zo’n actie. Als mogelijke datum wordt zaterdag 11 november genoemd, twee dagen voordat de Tweede Kamer de Cultuurnota 2001-2004 behandelt.

De stadsomroepen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn van plan eind volgend jaar een nieuw multicultureel radiostation te beginnen. Allochtonen lopen niet warm voor de bestaande multiculturele radioprogramma’s, zegt voorzitter Cees Anceaux van het nieuwe station dat de werktitel G4-radio heeft. Dit nieuwe multiculturele radiostation zou hierin verandering moeten brengen. Het kabinet heeft in het kader van de herverdeling van de FM-band vier radiofrequenties gereserveerd voor een multicultureel radioprogramma van stadsomroepen. De nieuwe frequenties kunnen in september 2001 in gebruik worden genomen.

Dit jaar organiseren MFM en Kink FM vijf concerten in Bar-Café Spoorzicht in Eerbeek. Het eerste concert werd gegeven door The Scene en het tweede door Abel. Ook hebben Racoon en de Tröckener Kecks van zich laten horen in Eerbeek. De overige succesvolle bands van Nederlandse bodem die daar het podium zullen betreden zijn Bløf en Rowwen Heze & Nilsson Morgen (Zaterdag 21 oktober) zal Bløf live te horen zijn via Café-bar Spoorzicht De concerten vanuit Eerbeek zullen te beluisteren zijn in een rechtstreekse uitzending van 21:00 tot 01:00 uur. Kaarten zijn nog steeds verkrijgbaar aan de kassa van Café-bar Spoorzicht Loenenseweg 1, Eerbeek Toegang: fl 20,-

In samenwerking met de omroep AVRO maakt het Algemeen Dagblad de komende weken een serie journalistieke producties rond het thema Voedselveiligheid. Drie weken lang wordt via de radio, televisie, de krant en internet aandacht besteed aan dit thema. Op 2 november zal de serie worden afgesloten met een slotdebat, waarvan de centrale stelling is: ‘Ons voedsel is gevaarlijk; niemand weet wat ie eet’. Op de website van het Algemeen Dagblad kun je nu terecht voor de vierde aflevering. Deze gaat over de Keuringsdienst van Waren.

Zaterdag 21 oktober wordt alweer de 5e editie van Pepsi Pop gehouden in het Gelredome te Arnhem. Verschillende binnen- en buitenlandse artiesten zullen tijdens dit evenement optreden. Sterren als Craig David, Lionel Richie, Melanie C, Kylie Minogue en Blof zullen het podium betreden om er een spetterende avond van te maken.

Film- en musicalster Gwen Verdon is woensdag op 75-jarige leeftijd in haar slaap overleden in het Amerikaanse Vermont. Ze was een van de bekendste musicalsterren aller tijden in Amerika.

De populaire Italiaanse televisiepresentator Maurizio Costanzo heeft tijdens zijn programma een felle hetze tegen Nederland opgezet en zijn landgenoten opgeroepen tot een boycot van Nederlandse producten.

Ongeveer 1400 klanten van kabelexploitant Casema in Voorburg zijn sinds woensdagochtend verstoken van televisie, radio en internet. Bij graafwerkzaamheden in de buurt van het winkelcentrum Koningin Julianaplein werd een glasvezelkabel beschadigd.

Hans van Willigenburg komt weer terug op de buis. We hebben hem een tijdje moeten missen koffietijd waar hij niet meer nodig was. Inmiddels heeft hij een nieuw programma gekregen op de zondag avond het als thema avondje uit over de theater wereld.

Het verpleegsterspak van zuster Klivia en de witte stoel van Mies Bouwman zijn de nieuwste aanwinsten van het Omroepmuseum in Hilversum. In de stoel van Mies namen traditioneel de finalisten van het populaire VARA-programma Een van de acht plaats, waarna de presentatrice de gevleugelde woorden sprak: ‘Licht uit, spot aan’.

Kabelbedrijf UPC gaat aan alle internetklanten in storingsgebieden een éénmalig bedrag van ƒ44,50 terugbetalen. Daarnaast krijgen klanten, die kampen met trage internetverbindingen via de kabel, van het bedrijf ƒ15 per maand korting op het abonnementsgeld totdat de problemen zijn verholpen. In totaal gaat het om ongeveer 20.000 klanten in 24 gemeenten. Zij krijgen in totaal dus een bedrag van ƒ850.000 uitgekeerd. Het bedrag wordt verrekend met hun abonnementsgeld over november.

Staatssecretaris Van der Ploeg denkt dat de kabelmarkt binnen twee jaar opengesteld kan worden. Daarmee komt een einde aan de monopoliepositie van kabelmaatschappijen.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Paul de Leeuw gaat op zijn nieuwe eigen internetsite een radioprogramma presenteren. Hij zal op de site ook voorlezen uit zijn eerste kinderboek ‘De Kleine Heks’. Vrijdag gaat de site www.hethol.nl open.

Omroepconcern HMG wil voor RTL-nieuws een webredactie formeren die 14 personen telt. Dat zegt adj.-hoodredacteur Erik van Zwam in het nieuwe VNU-maandblad ilife. Maar ook hij kent de zorgen van de oude media die het internet op willen: “Het is een prachtig medium, maar hoe je aan nieuws kunt verdienen, blijft de vraag”.

Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5, Veronica) draait alle strategische besluiten van voormalig directeur P. Porsius terug. Porsius kleedde HMG tot op het bot uit. Het faciliteitenbedrijf werd afgestoten en het eigen productiebedrijf gedecimeerd. Zijn opvolger D. van der Graaf haalt de afgestoten activiteiten weer terug. Lees meer in de Volkskrant

Big Brother ging afgelopen weekend, qua kijkcijfers, weer op vooruit. Gemiddeld keken 1.108.000 mensen naar de live-show op zondagavond. Naar het einde toe was er zelfs een piek van 1.233.000 kijkers.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

|||/
(@@)
_(_)_Ooo___________________________________________
_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|______
___|____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|___
_____|_____prettig weekend en tot maandag_|____|____