Headlines uit de krant: donderdag 29 maart (2)

Een nieuwe dienst van de populaire mediaspeler gaat muziek van de thuiscomputer naar de mobiel ‘streamen’. Mediaspeler Winamp, eigendom van AOL, heeft een nieuwe muziekdienst voor de mobiele telefoon gelanceerd, Winamp Remote. Uiteraard nog in bètafase. Dat meldt onder meer MediaPost.

Winamp behoort samen met Microsoft Windows Media Player, Apple’s QuickTime, iTunes en RealPlayer tot de populairste afspeelsoftware. De gratis, door reclame ondersteunde, service biedt een oplossing voor de beperkte opslagruimte op mobiele telefoons door via de mobiele browser muziekbestanden vanaf de eigen computer over internet richting mobiel te sturen, oftewel te ‘streamen’. Met een simpel online inlogvenster biedt de mobiele telefoon toegang tot de muziekbibliotheek op de thuiscomputer van de gebruiker. De benodigde software hoeft dus alleen op de pc te worden geïnstalleerd. Lees verder

Frans
Gastpresentaties verzorgde hij wel eerder, maar per 3 april is rapper Lange Frans voor het eerst te zien als vaste presentator van een tv-programma. Dan tekent hij samen met Karlein Nolet voor de presentatie van het Veronica-programma My Best Friends. Om beurten nemen beide presentatoren een groep vrienden mee op een reis. Tijdens de trip wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Lees verder

Veronica
Ergens hoorde het niet, zo’n commerciële zender. Maar leuk was het wel. En rebels? Niet echt, bij nader inzien. Auke Kok legt uit waarom hij vond dat er een boek moest komen over de door hem als scholier zo geadoreerde zeezender Radio Veronica. Veel wilde ik weten, zo niet alles. Wat gebeurde daar allemaal achter de schermen? Hoe gingen die dekselse dj’s met elkaar om? En met de platenbusiness? Ik wilde weten hoe hun dromen en ambities luidden en natuurlijk of er evenzeer sprake was van seks, drugs en rock ’n’ roll als ik vermoedde. In mijn jonge jaren had ik veelvuldig naar de zeezender Radio Veronica (1960-1974) geluisterd. Of nee, luisteren is een te mager woord. Het was een ervaring, een gemoedstoestand, een, zouden we nu zeggen, feel good. Lees verder

Mobilaria
Het Nederlandse Mobilaria blaast in de bus met Pioneer. De radiodienst van Mobilaria, Tunin.FM, vormt de basis van de eerste ingebouwde internetradio in de auto, die vandaag tijdens de Auto Rai zijn wereldprimeur beleeft. Een tijdje terug besteedden we aandacht aan de radiostations op de mobiele telefoon van Mobilaria in Enschede en vorige week brachten we een overzicht van deze en andere toepassingen van ‘broekzak-internet’. Pioneer Benelux heeft de primeur van internetradio in de auto. Door de mobiele telefoon via stereo Bluetooth (dus draadloos) te koppelen aan een Pioneer car audio installatie kun je rijdend luisteren naar radiostations uit de hele wereld, in perfecte digitale kwaliteit. Lees verder

VideoMobi
Als eerste omroep in Nederland, en wellicht zelfs in Europa, biedt het Overijsselse RTV Oost streaming video aan op de mobiele telefoon.
Na het downloaden van een Java-applicatie, RTV Oost Mobiel geheten, is de connectie gelegd en kan het nieuws vers van de bron naar de mobiel gehaald worden. RTV Oost heeft voor de mobiele nieuwsfreak niet alleen nieuws-items in tekst en plaatjes, maar ook met streaming video in de aanbieding. De teletekstpagina’s zijn eveneens voorradig. In een verloren moment kunnen geïnteresseerden dus nu overal berichten als ‘Opnieuw autobrand in Zwolle’ of ‘NK forellenvissen in Beerzerveld’ op zich laten inwerken. Lees verder

Belspelpresentator
Een grote spelshow presenteren op de landelijke televisie. Het is de droom die Vlaardinger. Kevin Brouwer (24) door zijn werk bij RTL4 hoopte te kunnen verwezenlijken. De nog prille carrière van de 24-jarige presentator heeft echter een stevige knauw opgelopen. Racistische uitlatingen tijdens een belspel hebben Brouwer uiteindelijk zijn baan gekost. Brouwer ging tijdens zijn optreden op televisie over de schreef en beledigde een donkere collega van SBS6. Hij noemde haar ’een of andere zwarte Piet’. De Vlaardinger riep zijn kijkers op vooral niet te kijken naar het telefoonspel ’Reset’, dat door de vrouw werd gepresenteerd. ’Nogmaals, niet naar die veredelde zwarte Piet kijken’, brulde hij voor de camera. Lees verder

PCM
Philip Alberdingk Thijm vertrekt bij uitgever PCM. Dit melden nrc.next en de Volkskrant, beide dagbladen van het concern, woensdag. Alberdingk Thijm was lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor de dagbladen nrc.next, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw. De Stichting Democratie en Media, nieuwe eigenaar van het concern na vertrek van de Britse investeerder Apax, zei dinsdag het vertrouwen in de bestuurder op. De directeur zou niet functioneren, zo meldt de Volkskrant. Lees verder

Cameraproef
Zeven Zuid-Hollandse gemeenten proberen de ongefundeerde tariefsverhogingen van kabelaar UPC buiten de deur te houden. Zeven gemeenten in Zuid-Holland wonnen een rechtszaak tegen UPC over hun tarieven voor tv-pakketten. De rechter heeft de gemeenten in het gelijk gesteld over het plafond in de tarieven voor de periode 1996-2006. Maar ze moeten wel met UPC gaan onderhandelen over verhoging vanaf het jaar 2006. Lees verder

Camera
Het voornemen van AZ om op 22 april in het thuisduel tegen Heerenveen als eerste club in het betaalde voetbal te werken met camera´s op de doellijn, is volgens de KNVB nog niet uitvoerbaar. Volgens de voetbalbond kan zo´n proef bij een club pas vanaf 1 juli en uitsluitend onder strikte voorwaarden. “We zullen AZ vragen wat met de opnames wordt beoogd en waar de camera komt te staan. Allebei is van belang. In regel 1 van de spelregels staat dat geen externe apparatuur, zoals camera’s en microfoons, aan doelen, netten of vlaggenstokken mag worden bevestigd”, aldus een woordvoerder van KNVB. Lees verder