RADIO PATAPOE, EXPONENT VAN EEN CULTUUR, MOET VERDWIJNEN

Radio Patapoe is een Amsterdamse FM-piraat die de hele dag alleen maar geluiden mixt. Waterdruppels met klopboormachines, het geluid van CNN met zaagmolens, dat soort werk. Het station zendt al jaren uit. Een massa luisteraars zijn er niet en nu raakt Patapoe ook nog studio en zendlocatie kwijt.

RECHTER BEVAL ONTRUIMING
Patapoe ‘zit’ in een van de twaalf panden die samen de Kalenderpanden vormen: Januari tot en met Juni zijn opslagplaatsen, Juli tot en met December zijn gekraakt. De panden zijn verbonden door een doolhof van trappen, gangetjes en gaten in de muur. Op de lege etages waar eens een expositieruimte was, en ook de fitnesszaal, staan nu verhuisdozen en liggen spandoeken met leuzen als ‘Keerpunt Kalenderpanden!’. Want de bewoners en kunstenaars die de panden gebruiken als uitvalsbasis moeten wijken voor luxe appartementen. Vanaf 3 oktober mag er worden ontruimd van de rechter.

BROEDPLAATS BEHOUDEN
De Amsterdamse Kalenderpanden zijn met vijftien woonruimtes, zes ateliers en twee werkplaatsen (hout en metaal) een woonwerkpand. Naast de ‘vrije radio’ Patapoe, is er een grote en kleine concertzaal, plus een filmzaal met heuse bioscoopstoelen. De Kalenderpanden leken het tij mee te hebben. – De woonwerkpanden of broedplaatsen leveren een belangrijke bijdrage aan de culturele diversiteit van de stad, oordeelde het Amsterdamse college van B&W dit voorjaar. – De komende vijf jaar wordt negentig miljoen uitgetrokken voor het behoud van deze broedplaatsen.

CULT STAAT DIAGONAAL TEGENOVER KAPITAAL
Sommige initiatieven in de Kalenderpanden hebben een cultstatus opgebouwd, zoals de wekelijkse geïmproviseerde muziekavond Kraakgeluiden in de binnenstad. Behalve obscure dichters en theatergroepjes uit binnen- en buitenland speelden ook bekendere namen als De Kift en The Ex voor driehonderd mensen. Dit culturele programma trok tienduizenden bezoekers.

Als protest tegen de naderende ontruiming werden zaterdag ludieke acties georganiseerd als de ‘Piknik op de Dam’. Zondag stond een ‘grote demo’ op het programma. Maar op de dag van de ontruiming gaat het er waarschijnlijk anders aan toe. – Dan zouden de frustraties van sommige bewoners nog wel eens tot uitbarsting kunnen komen -, besluit bewoner en onze informant Gertjan (om begrijpelijke redenen zonder familienaam). (Radiovisie)

Gerelateerde berichten