Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kort nieuws op woensdag 29 November 2000

09.55 uur

Op kerstavond van dit jaar, 24 december, zal de VPRO voor de 7e keer de nationale Wetenschaps- quiz presenteren. Tijdens deze uitzending, onder leiding van Wim Schippers, zullen een team van hoogleraren strijden tegen een team van topsporters om de Quizbokaal. De vragen die de beide teams krijgen voorgelegd, kun je vinden op de site van de omroep. Ook jij kunt tot maandag 11 december meespelen met de quiz en mooie prijzen winnen. Wat dacht je van een ontdekkings-reis naar Tibet, Tata of Teuge? Suc6! Lees hier verder

De NOS-nieuwslezer Martijn Richters uit Voorburg heeft een site geopend voor radio-liefhebbers. Op www.richters.net zijn leuke fragmenten te horen uit 25 jaar Nederlandse radio-geschiedenis. Er staan bekende dj’s op als Kas van Iersel, Lex Harding, Edwin Evers en niet te vergeten Ferry Maat. Het fragment over de laatste soulshow bij de Tros is weer actueel geworden door zijn vertrek bij de NCRV. Al zal hij dit keer geen jingles van radio 10 draaien. Ook leuk is Frits Spits die de slappe lach krijgt en er niet vanaf komt. Martijn zelf is natuurlijk eveneens op de site te horen. Mooie vormgeving.

Veronica moet vanaf 1 januari stoppen met het verzorgen van teletekst als andere omroepen uitzenden op zijn kanaal. Dit moet omdat dit in strijd is met de Mediawet. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald. De tekstpagina’s mogen alleen opvraagbaar zijn als het eigen programma wordt uitgezonden. Deze regel geldt voor alle omroepen. Dit moet vooral gebeuren tijdens de uitzendingen van telewinkelzenders Tel Sell en Quantum. Natuurlijk kan Veronica het besluit nog voor de rechtbank aanvechten.

Het laatste nieuws van Radio 538
Aanstaande woensdag 6 december komen Bon Jovi + band naar de Radio 538 studio Ze zullen te gast zijn in het programma van Rinkeldekinkel dus Jeroen van Inkel. 8 December is Live38 de hele dag live (van 6 uur s’ochtends tot de volgende ochtend 5 uur). Radio 538 zal vanaf de Jaarbeurs in Utrecht uitzenden, in het teken van het 8 jarige bestaan. Momenteel is ook Edwin Evers ziek en hoopt voor 8 december weer beter te zijn. Dennis Ruyer was helaas ook afwezig. En zoals gewoonlijk op de laatste dag van het jaar is er weer een grandmix van Ben Liebrand te beluisteren, zet je cassette bandje maar vast klaar.

Elton Johnen ex-Beatle Paul McCartney hebben het voortouw genomen in een campagne om de mensen te waarschuwen dat wanneer zij muziek gratis kopiëren via het Internet, zij niet de platenmaatschappijen straffen, maar dat de artiesten zelf er onder lijden. De enorme populariteit van Napster waar muziekfans wereldwijd muziekbestanden ruilen, heeft de muziekindustrie op zijn kop gezet. Volgens het Internet onderzoeksbureau Forrester zouden de gratis muziekdiensten en de ruildiensten zoals Napster verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de jaarlijkse 3 miljoen pond die er minder aan muziek verkocht zal worden.

De commerciële omroepen haalden deze week een gemiddeld marktaandeel van 44,4 procent. Meest bekeken werd Baantjer op RTL4. De publieke omroepen behaalden 40,4 procent, waarbij het Journaal op zondag het meest werd gekeken en Inspector Morse van de KRO het best werd gewaardeerd.

In de aanloop naar de kerstdagen vliegen mobiele telefoons als warme broodjes over de Britse toonbanken, maar binnen enkele weken zullen de mobieltjes zijn voorzien van een officieel overheidsadvies om vooral niet te veel te bellen. Het Britse ministerie van Volksgezondheid distribueert binnenkort een formele waarschuwing onder telefoonwinkels dat vooral jongeren wijst op potentiële gevaren voor de gezondheid. Lees hier verder

De websites Maghreb.nl en Maroc.nl hebben in twee dagen vastenmaand al 10.000 aanmeldingen gekregen voor de ramadan-SMS, het bericht op hun mobiele telefoon met de juiste tijd van zonsondergang, wanneer zij de vasten mogen verbreken. De lasten zijn eerlijk verdeeld. Beide versturen dagelijks ongeveer vijfduizend afnemers een berichtje.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Sinterklaas en zijn pieten zijn momenteel druk bezig om alle pakjes en chocoladeletters aan de juiste adressen te bezorgen. Mocht je nog geen chocoladeletter hebben gekregen, en ben je van plan om deze zelf te kopen, dan raden wij je aan om even een kijkje nemen op de site van het VARA-programma KASSA!. De redactie heeft namelijk een aantal chocoladeletters getest. KASSA! testte 10 melkchocoladeletters. Deze zijn gekocht bij supermarkten, warenhuizen en een drogisterij en ze zijn getest door 5 deskundigen. Op de website zijn de resultaten te lezen.

Producten bestellen via internet wordt steeds populairder. Ook de cadeautjes vliegen tijdens de feestdagen als warme broodjes over de virtuele toonbank. Komen de cadeautjes die je besteld eigenlijk wel op tijd aan? Naast de chocoladeletters heeft KASSA! Een aantal online shops getest. Het resultaat vind je terug op de site van het programma. Klik hier voor meer.

Het zal toeval zijn, maar onze omroepen vieren tegenwoordig wel wat erg veel jubilea. Zo is nu de 75- jarige KRO weer feestelijk bezig de zenduren te vullen met stokoud materiaal uit het meters diepe archief dat goed is voor jarenlange nostalgische en vooral goedkope zendtijd. Wie dacht na de millenniumwisseling verder verschoond te blijven van het oeverloos in het verleden grasduinen heeft het dus goed mis gehad. Sterker nog, onze omroepen gooien er zelfs nog een schepje bovenop. De steeds populairdere back to the sixties, seventies of eighties muziekprogramma’s staan alleen al garant voor veel goedkope zendtijd met vrijwel gratis muziek. Lees hier verder

SMS is hot. Steeds meer bedrijven geven je de mogelijkheid om via je mobiele telefoon op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes. Ook de populaire groep Volumia! doet mee met de trend. Fans van Volumia! kunnen zich nu via Volumia.com laten registreren, zodat ze via hun mobiele telefoon op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Volumia!. Volgens de popgroep zijn ze de eerste in Nederland die hun aanhang in Nederland op deze manier op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen. De eerste 100 aanmeldingen krijgen gratis de nieuwe single die Volumia! Speciaal voor Foster Parents Plan herschreef.

De nieuwe topman van Bertelsmann Online (BOL) in Duitsland, Stuart Goldfarb, wil dat zijn bedrijf opkorte termijn de nummer 1 positie inneemt in de verkoop per gsm. BOL wil er na de introductie van grps en umts snel bijzijn om per mobiele telefoon aan te vangen met de verkoop van muziek en boeken.

MP3.com heeft met David Bowie een deal gesloten om zijn muziek over internet te mogen aanbieden. Beide partijen sloten hiertoe maandag een licentieovereenkomst. Dankzij de deal kunnen gebruikers van My.Mp3.com, de muziekdienst van MP3.com, de muziek van Bowie downloaden en afspelen als zij kunnen bewijzen het origineel in bezit te hebben. De zanger ontvangt voor elke ‘stream’ van zijn nummers eenderde dollarcent. Bowie lijkt in de dienst te geloven, ondanks dat het bedrijf dit jaar wegens het schenden van copyrights door platenmaatschappijen onder vuur werd genomen. “Het is geweldig dat de technologie van MP3.com ervoor zorgt dat eenieder overal ter wereld zijn favoriete muziek kan beluisteren”, aldus de zanger in een statement. “De dagen dat men cd’s overal mee naartoe moet nemen, zijn geteld.”

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Een Nederlandse korte film maakt kans op een European Film Award, het Europese equivalent van de Amerikaanse Oscars. Het gaat om De Zone van regisseur Ben van Lieshout. De productie is genomineerd in de categorie Korte Film. De rolprent sleepte het afgelopen jaar al vijf prijzen in diverse landen in de wacht.

Internetters vinden Big Brother leuker dan De Bus. In oktober bezochten 364.000 internetters de site van Big Brother tegen 84.000 bezoekers voor De Bus-site.

Dagbladen zien met angst en beven de controles tegemoet op krantenbezorging door buitenlanders zonder werkvergunning. Als de Arbeidsinspectie daadwerkelijk gaat optreden, levert dat volgens de dagbladuitgevers ‘een heel lastig probleem’ op. Landelijk gezien bestaat naar schatting 10 procent van het bezorgersbestand uit asielzoekers, stelt de Nederlandse Dagbladpers (NDP). Daarmee worden 400.000 abonnees bediend.

De nieuwsdienst van het Amerikaanse televisiestation WBBM, het CBS-station in Chicago, maakte het afgelopen voorjaar een journalistieke koerswijziging bekend die opmerkelijk genoemd moet worden. Lees hier verder

Maandag is in Denemarken de voorverkoop voor het Eurovisiesongfestival van start gegaan. De 25.000 kaarten voor de avondshow op 12 mei 2000 in het stadion Parken van Kopenhagen waren in 55 minuten verkocht.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.