Kort nieuws op dinsdag 19 december 2000

10.00 uur

3FM oudejaarsnieuws
De laatste week van het jaar wordt een echte hitlijst week op 3FM. Op de doordeweekse dagen eerst de Verrukkelijke 715, en in het weekend van 9.00-18.00 uur de jaaroverzichten van de twee vaste hitlijstjes van de TROS, de Mega top 100 (op zaterdag) en de interactieve cyber top 50 (op zondag).
In het jaaroverzicht van de Mega top 100 worden de plaatjes helemaal en twee-aa-twee gedraaid, dus hou je cassettes of mp3 speler gereed! Ook worden de Mega-awards uitgerijkt. Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR

SBS Broadcasting, de moederholding achter VT4, heeft deze week de licentieaanvragen voor twee nieuwe Vlaamse televisiezenders ingediend bij het Vlaams Commissariaat voor de Media.

Samengoedkoopbellen.nl biedt de mogelijkheid om per maand drie uur gratis mobiel te bellen. De site heeft ongeveer drieduizend leden die deze mogelijkheid hebben geregeld met GSMShop.nl, dat op zijn beurt de abonnementen betrekt bij Telfort. De leden van Samengoedkoopbellen.nl moeten wel zelf voor een toestel zorgen.

VNU overweegt zijn paradepaardjes Ilse en Startpagina alweer van de hand te doen, zo meldt Webwereld maandag. Dat is het gevolg van de overname van Internet-onderzoeksspecialist ACNielsen voor 2,6 miljard euro, die VNU maandag bekendmaakte. ACNielsen behaalde over het jaar eindigend op 30 september een omzet van ruim 1,5 miljard dollar. De groepen Educatieve Informatie en Consumenteninformatie (waaronder behalve de websites ook bekende tijdschrifttitels als Libelle en Panorama vallen) zijn goed voor een omzet van respectievelijk 835 en 77 miljoen euro. VNU zou de overname verder willen financieren met een overbruggingskrediet en met een aandelenemissie van zo’n 500 miljoen euro.

De lezers van Wegeners krantensites zijn ontevreden over de vernieuwde vormgeving. Dat valt op te maken uit de on line enquetes van verscheidene regionale Wegener-kranten op internet. Bij het Brabants Dagblad vond 72 procent van de lezers de oude site beter. Veertig procent van het Utrechts Nieuwsblad op internet vindt de site uitgesproken slecht. De meting vond plaats op maandagmiddag om 15.30 uur. De website van dagblad Trouw is overigens flink onder handen genomen en geniet nu van een nieuwe lay-out en een stukken betere navigatiestructuur. Het dagblad relateert nieuwe artikelen nu ook aan bestaande stukken over hetzelfde item.

Joop van den Ende (58) wil het kunstje nog een keer doen: een succesformule in Nederland naar Europees niveau tillen. Dit keer geen televisie maar theater. Een dezer dagen tekent hij een koopovereenkomst met het stadsbestuur van Berlijn. Voor het luttele bedrag van één euro wordt hij eigenaar van het theater Metropol.

De NOS komt eind 2001 tóch met eem tv-zender voor regionaal nieuws. Woordvoerder André Matthijsse bevestigt dat er eind 2001wel een ‘Nederland 4’ komt, hoewel de regionale omroepen geen heil zien een gezamenlijke opzet, aldus Villamedia. Vorige week leek de kans op een 24-uurs nieuwskanaal verkeken toen de overkoepelende organisatie van de regionale zenders ROOS het overleg met de NOS afbrak. Volgens ROOS-directeur Robert Zaal duurde het overleg veel te lang. Een aantal regionale tv-zenders vreesde ook teveel concurrentie van de NOS-zender.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Nederlandse media betreuren de ophef die in Sudan is ontstaan over de steun van Nederland aan een christelijk radiostation. De Sudanese regering heeft officieel beklag gedaan bij Den Haag, omdat het zendstation banden zou onderhouden met rebellen in Zuid-Sudan. Het radiostation, the Voice of Hope, is een initiatief van onder meer de NCRV en zendt uit met technische ondersteuning van de Wereldomroep. De directie van de Wereldomroep benadrukt dat het radiostation onafhankelijk is en geen banden heeft met de rebellen. Ook de coordinator van het project bij de NCRV, Pieter Schut, stelt dat in de uitzendingen absoluut geen propaganda voorkomt. Het radiostation zal programma’s uitzenden over onder meer mensenrechten en gezondheidszorg voor het geisoleerde zuiden. Daar woedt al zeventien jaar een burgeroorlog tussen rebellen en het regeringsleger.

Zweden heeft afgelopen weekend vier UMTS-frequenties vergeven. De vergunningen voor het derde generatie mobiel bellen, die snelle internetverbindingen beschikbaar maken, komen in handen van Europolitan, HIG3, Tele2 en Orange. De grootste Zweedse aanbieder Telia, die een marktaandeel van 52 procent heeft, viel buiten de boot.

De kans is groot dat achttien clubs uit de eredivisie op zoek moeten naar een nieuwe koper voor de televisierechten van de wedstrijden in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal. Het Zwitserse marketingbureau AIM heeft nog steeds geen bankgarantie kunnen afgeven voor het bedrag van 150 miljoen gulden die het jaarlijks voor de voetbalbeelden over had. De Eredivisie NV (ENV) heeft een vergadering voor dinsdag inmiddels afgelast. ,,De bedoeling was dat we tot zaken zouden komen”, aldus ENV-commissaris Herremans. Lees hier verder

Van de ene op de andere dag zei de Oostenrijkse boulevardkrant Täglich Alles afgelopen augustus het papier vaarwel om de berichtgeving voort te zetten op internet. ‘Een stap in de toekomst’, aldus uitgever en eigenzinnige mediamagnaat Kurt Falk. De redactie is minder enthousiast: “Het enige voordeel is dat er geen koffievlekken meer op de krant kunnen komen.” Lees hier verder

Vanaf vandaag kunnen de vaste klanten van KLM, deelnemers van het KLM Flying Dutchman programma, in Nederland mobiel inchecken via WAP. Ook kunnen zij op deze manier hun puntensaldo en overzicht van recente transacties opvragen. Sinds enkele weken kunnen alle KLM passagiers via de WAP-telefoon vertrek- en aankomsttijden raadplegen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Radio Paradijs, een regionale commerciële radiozender, heeft de middengolfzender op 1584 kHz weer in de lucht gebracht. Het is nu mysterieus of Radio Okay/192 via deze frequentie gaat uitzenden, zoals eerder deze week werd aangekondigd.

De Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven (VNU) doet zijn naam steeds minder eer aan. Het laat het uitgeefvak los. Met de recente overname van marktonderzoeker ACNielsen en de aangekondigde verkoop van de tijdschiftengroep (Libelle, Margriet, Nieuwe Revu en Panorama), de internetactiviteiten en educatieve uitgaven kiest VNU voor een bestaan als marktonderzoeker. Lees hier verder

Steven Spillie Spillebeen, de 25-jarige leider van een modellenbureau uit Izegem, stapte zondagavond als winnaar — en dus vijf miljoen rijker — uit het huis van Big Brother. De rebel die al eens durfde dwarsliggen en onder meer als straf een marathon moest uitlopen, haalde het voor Bart, de politieman uit Olen. Jeroen uit Aalter werd derde. Steven had gisteren de meeste supporters naar Vilvoorde gelokt. Zij bouwden er een uitbundig feest. Met de finale van Big Brother is zondagavond een eind gekomen aan een tv-project dat Vlaanderen tot collectieve gekte heeft bewogen.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten