kort nieuws op maandag 11 december 2000

09.00 uur

Rob Stenders moet aanstaande dinsdag onder het mes en dus neemt hij voorlopig even afscheid van 3FM, na de ingreep zal hij namelijk drie weken welverdiende rust/vakantie nemen !!

Producent John de Mol ontving vrijdagavond in Berlijn een hoge Duitse mediaonderscheiding, de Bambi 2000 Award in de categorie Televisie. De Bambi, een beeld dat een gouden hert voorstelt, wordt sinds 1948 uitgereikt.

Het bouwen van de infrastructuur voor de geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) in Nederland verloopt traag. De oorzaak is dat er voor elke zendmast apart een bouwvergunning moet worden aangevraagd. Alle mobiele operators hebben daar last van. Lees hier verder

Vanaf deze maand is de commerciële zender Slam!FM ook te beluisteren op 99,2 MHz via het kabelnetwerk van Maastricht.

Tot en met 31 december van dit jaar zal er weer een echte tram in onze hoofdstad rondrijden. Het moet een echte kersttram worden, met veel reclame van SkyRadio erop. Duizenden lampjes en veel kerstballen en andere nonsens zal niemand onopgemerkt voorbij gaan. Natuurlijk zullen de speakers in de tram voor de nodige achtergrond muziek en sfeer zorgen. Na drie jaar is Denhaag nu ook aan de beurt, en ook zij zullen geconfronteerd worden met een opgedofte tram, het is weer eens wat anders dan stikkers met reclame

Luister hier wat Rob Stenders, DJ en muzieksamensteller van Radio 3FM te vertellen heeft over zijn eigen leven in het programma 3 voor 12 van de VPRO “ziel en zaligheid” Luister hier

Philips heeft de kleinste gsm-antenne ter wereld ontwikkeld. Het model is nog maar één-achtste van een normale antenne en is zo groot als een nagel. De antenne was tot nu toe één van de grootste onderdelen van het toestel (zo’n 7,5 centimeter lang), maar dat is nu in één klap voorbij. Ook het tijdperk waarin een antenne meestal buiten het apparaat werd geplaatst is daarmee voorbij, aldus een woordvoerder. De eerste telefoons met de nieuwe antennes zullen volgend jaar op de markt komen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

FOX8, de zender die onlangs is overgenomen door SBS, gaat stoppen met het uitzenden van de David Letterman show. De in Amerika zeer populaire show wordt door SBS van de buis gehaald wegens de tegenvallende kijkcijfers. FOX8 was juist onlangs begonnen met het uitzenden van shows die amper twee dagen oud waren. In Nederland kan de show rekenen op een zeer trouwe aanhang.

De abonnees van NRC Handelsblad krijgen vanaf vandaag toegang tot een digitaal krantenarchief, met een terugzoekmogelijkheid van drie maanden. Verder kan elke abonnee nu een persoonlijk emailadres met als achtervoegsel ….@nrcnet.nl Lees hier verder

De Dierenbescherming heeft presentatrice Loretta Schrijver zaterdag uitgeroepen tot dierenvriend van het jaar. Zij ontving de onderscheiding tijdens de algemene ledenvergadering van de organisatie uit handen van voorzitter H. Maij-Weggen, CDA-europarlementariër en oud-minister van Verkeer en Waterstaat. De oud-nieuwslezeres bij het RTL Nieuws presenteert bij de AVRO het programma Alle dieren tellen mee.

Opeens kijkt de nietsvermoedende bananenboer die in Kairo vanaf zijn ezelkarretje fruit komt verkopen in een paar felle televisie-lampen. ‘Hé’, zie je hem denken, ‘eindelijk heb ik een keer geluk. Ik zit in de fawazir!’ Fawazir of ‘raadseltjes’ zijn de razend populaire spelletjesprogramma’s op televisie tijdens de vastenmaand Ramadan in Egypte. Lees hier verder

Het stichtingsbestuur van Radio West heeft directeur-hoofdredacteur Jack Kroes met onmiddellijke ingang ontslagen. Bij de regionale zender in Den Haag en omgeving bestaat al maandenlang een conflict over samenvoeging met de nieuwe televisie-afdeling van TV West. Kroes verzette zich daartegen omdat volgens hem de radio-afdeling ondergeschikt zou worden aan de regionale televisie. Kroes noemde zijn ontslag een verbijsterende situatie die het conflict niet oplost.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Ook voor potentiële inzenders van de Song van het Jaar nadert het Uur U. Je hebt nog een week de tijd (tot vrijdag 15 december 16:00u) om de beste song van 2000 te kiezen uit de lijst van 150 songs die het VPRO 3FM Hitteam heeft samengesteld. Breng je stem uit, bepaal de winnaar en win een kolossale platenbon! De top 100 en de tien prijswinnaars worden op 29 december in een speciale 3FM-uitzending van Het Lek én natuurlijk op internet bekend gemaakt. Lees hier verder

Op internet zal bewegend beeld steeds belangrijker worden. Kranten zijn dan ook naarstig op zoek naar partners die video voor hun websites kunnen produceren. Alleen Wegener wil het zelf doen, door dagbladjournalisten een camera mee te geven. Begint de Telegraaf zijn eigen tv-station op internet? ‘Ha, dat zou zomaar eens mogelijk zijn. Nee, meer zeg ik niet: het zou zomaar eens mogelijk zijn. Wat zeker is, is dat we bewegend beeld op de site willen’, zegt Hans Elekan, directeur van Dagblad De Telegraaf. Lees hier verder

KPN heeft tot nu toe dit jaar verreweg het meest uitgegeven aan reclame op de Nederlandse radio. Volgens cijfers van BBC Media en Reclame Bank heeft het grootbedrijf 34 miljoen piek geïnvesteerd in reclameboodschappen via de radiozenders in het land. SKy Radio is de radiostation waar het meeste KPN-geld naartoe ging.

Een kinderjury heeft zaterdag een foto van rellen in Indonesië gekozen als Beste Dagbladfoto van 2000. De onlusten braken uit na seponering van de corruptiezaak tegen voormalig president Soeharto. De foto werd gemaakt door een fotograaf van het Britse persbureau Reuters. De winnende foto, die werd ingestuurd door Dagblad De Limburger, werd gekozen uit zo’n honderd foto’s die eerder werden uitverkoren tijdens een voorselectie door de kranten die aan de wedstrijd meedoen. Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.