Radiostations naar rechter wegens veiling frequenties

De commerciële radiozenders stappen naar de rechter uit onvrede over het besluit van het kabinet om de FM-frequenties volgend jaar per opbod te verkopen. Volgens de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) hebben zij aangetoond dat de frequenties geld opbrengen; de staat wil die waarde nu middels een veiling te gelde wil maken. De vereniging verwacht dat de frequenties voor bedragen worden verkocht die de huidige stations niet kunnen opbrengen.

Tot VCR behoren Sky Radio, Classic FM, Radio 538, Noordzee FM, Veronica FM en Radio 10 FM. De uitzendvergunningen van de stations lopen af per 1 september volgend jaar. Hun belangrijkste bezwaar is dat de minister hen geen voorrang geeft bij de verdeling. “De hoogste bieder wint. Terwijl wij nota bene de afgelopen jaren heel veel geld hebben gepompt in die frequenties”, zegt Martin Banga, voorzitter van VCR en directielid van Sky Radio.
“Het kabinet houdt helemaal geen rekening met onze belangen. Wij hebben laten zien wat die frequenties waard zijn en dan wordt besloten dat de hoogste bieder ermee aan de haal mag gaan. Die pikt dan onze formule, verandert de naam Sky Radio in My Radio en neemt al onze adverteerders en onze luisteraars over. Dat mag toch niet?”

Bevoorrecht
Een ander punt van discussie is de bevoorrechte positie die de publieke omroep volgens Banga geniet. “De publieke omroep is net zo commercieel als wij. Radio 1 tot en met 5 worden betaald uit STER-inkomsten, daar komt geen kijk- en luistergeld aan te pas. Naar verwachting wordt dit jaar via de publieke radio zo’n ƒ170 miljoen binnengehaald. Neem maar van mij aan dat je daar vijf zenders van in de lucht kan houden, ik weet wat een jaar radio maken kost.”

“Die publieke zenders zijn in het hele land via de FM-band te ontvangen en hoeven daar geen cent voor te betalen. Ik noem dat oneerlijke concurrentie. Onze reclametarieven moeten ook nog een keer lager zijn dan die van de STER, omdat wij niet overal te horen zijn. En juist nu zijn er plannen om de reclametarieven op de publieke radio te verlagen, terwijl dat helemaal niet nodig is, want bij mijn weten is de STER nagenoeg altijd uitverkocht. Dat godsvermogen dat wij straks moeten betalen tijdens die veiling, kunnen we nooit meer terugverdienen. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet gewoon een hekel heeft aan commerciële radio.”

Honderden miljoenen
Banga verwacht dat de FM-frequenties enkele honderden miljoenen guldens moeten opbrengen. Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat zei eerder dat dat geheel van de markt afhangt. “De bieders bepalen zelf wat een frequentie waard is.”

VCR hoopt dat de huidige commerciële stations voorrang krijgen bij de veiling; anders zal de vereniging een schadevergoeding vragen voor de energie en goodwill die zij de afgelopen jaren in de frequenties hebben gestoken.

Het kabinet heeft tot oktober de tijd om te reageren op de dagvaarding van VCR. Mocht dat niet tot een oplossing van het conflict leiden, zal de bestuursrechter zich over de kwestie buigen. “Dat zien wij met optimisme tegemoet”, zegt Banga. (De Telegraaf)