Search
Close this search box.

Dubbel-cd met KRO’s radiohistorie

Het 75-jarig KRO-jubileum heeft een dubbel CD opgeleverd met fragmenten uit KRO’s radiohistorie. Die geschiedenis kwam ruimschoots aan bod op de speciale Radio 5-dag, op 22 november.

Die dag werd een reis langs allerlei hoogtepunten uit de KRO-geschiedenis, waarin radio fungeerde als gezelschap, gids en brenger van nieuws en humor. Enthousiaste reacties van luisteraars, van bezoekers bij de live uitzendingen én van de programmamakers leidden tot het idee ‘we zetten het op CD’. Bert Bakker stelde de dubbel-CD samen: ruim twee uur informerende en amuserende voorbeelden van KRO-radio tussen 1925 en 2000.

Met bijvoorbeeld de stem van pastoor Perquin (“katholieke luisteraars, het is voor u en u alleen dat ik ga spreken”), Jan de Cler (“ze zitte d’hele avond te pietlutte, de familie Van Tutte, in comestibles en grutte”), en Godfried Bomans (“ik had een oom die een touwslagerij had in Deventer”). Maar ook de stemmen van Maartje van Weegen, Morrison, Violet Falkenburg, Gerdy Nijman, e.a., en fragmenten uit recente programma’s als De Wondertelefoon uit ‘Tijd voor Twee’ en ‘De Ring’ over de vuurwerkramp in Enschede. Kortom: een document.

“Wie denkt dat radio slechts een middel is om zich af te leiden en te amuseren,” zei pastoor Perquin al in 1930, “verlaagt dit heerlijk middel ter ontwikkeling en beschaving op religieus en maatschappelijk gebied tot niet veel meer dan een gewone alledaagsheid.”

De dubbel-CD heet dan ook ‘GEEN GEWONE ALLEDAAGSHEID’. Hij is verkrijgbaar door 34,50 gulden te storten op giro 6945 van KRO Hilversum, met vermelding van ‘CD radio-archief’. (KRO)

Gerelateerde berichten