Search
Close this search box.

Eerste ‘verstandelijke’ soap van Nederland in première

Op 1 februari 2001 gaat in Enschede de eerste ‘verstandelijke’ soap van Nederland in première. De soapserie ‘Slettenbakken’ is gemaakt door Theater KAMAK uit Hengelo en wordt vanaf eind januari in 6 delen uitgezonden op TV Oost. Alle rollen in de soap worden vertolkt door mensen met een verstandelijke handicap.

Theater KAMAK is een toneelgroep van verstandelijk gehandicapte acteurs en actrices. Zij timmeren al 10 jaar aan de weg met hun theatervoorstellingen. In schouwburgen en kleine zalen, op scholen, in de open lucht, in binnen- en buitenland worden diverse voorstellingen gespeelt.
Theater KAMAK repeteert 3 dagen per week in de theaterzaal van Crea, centrum voor Kunsteducatie te Hengelo. Drie jaar geleden speelde Theater KAMAK, toen nog Kameleon geheten, de voorstelling Slettenbakken, een komedie die zich afspeelt in het zogenaamde ‘aso’-milieu. Na het maken van de voorstelling is altijd de wens blijven bestaan om ook een soapserie voor tv te maken, omdat het script zich hier uitstekend voor leent.

De uitzending van de zes korte afleveringen van de soap op TV Oost moet een bijdrage leveren aan de acceptatie en integratie van verstandelijk gehandicapten op televisie. Na de Emmy-Award winnende aflevering van All Stars, waarin verstandelijk gehandicapten ook een belangrijke rol vervullen, lijkt de tijd hier rijp voor. De eerste aflevering van de soap wordt op TV Oost uitgezonden op 24 januari 2001.

De première op 1 februari, waarbij de acteurs en actrices als filmsterren onthaald worden, begint om 19.00 uur in het bioscoopcomplex Cinestar op de evenementenboulevard Miracle Planet in Enschede. De aankomst van de filmsterren is om 18.30 uur.

Om de festiviteiten rondom de première te bekostigen is KAMAK nog op zoek naar enkele sponsoren. Verzekeringsmaatschappij AMEV heeft zich bereid verklaart een groot gedeelte van de sponsoring op zich te nemen. KAMAK wordt commercieel ondersteund door AMEV-Ardanta, een zustermaatschappij van AMEV. De organisatie van de première avond ligt in handen van een speciale werkgroep binnen AMEV-Ardanta. Daarnaast heeft ook de Grolsche Bierbrouwerij een sponsorbedrag toegezegd.

Bedrijven die op willen treden als sponsor worden uitgenodigd de première bij te wonen en kunnen tevens worden vermeld in de aftiteling van de film. De première moet behalve meer landelijke bekendheid voor de eerste verstandelijk soap, toch vooral een feest voor de acteurs en actrices worden. Sponsors kunnen zich melden bij Theater KAMAK, contactpersoon Annie Tettero, telefoonnummer (074) 256 97 79 of hun geldelijke bijdrage storten op rekeningnummer 67.41.65.551 van de ING Bank in Hengelo t.n.v. Stichting Dagcentrum Twente o.v.v. Theater KAMAK. (RTV Oost)

Gerelateerde berichten