Search
Close this search box.

Eminem-parodie over De Kast niet in de winkel

De verschijning van de cd-single ‘Jelle’, over een geobsedeerde fan van de Friese band De Kast wordt zeker tot maandagmiddag uitgesteld. Aanvankelijk zouden donderdag 15.000 exemplaren op de markt komen. Maandag doet president W. Duitemeijer van de rechtbank in Groningen uitspraak over een verbod op deze single. De Kast vroeg daarom. Jelle is een parodie op het nummer Stan van de amerikaanse rapper Eminem.

Sinds Radio 3 het nummer van het Groningse duo J. Abbring en A. Lubach alias Slimme Schemer en Tido vorige week heeft uitgezonden, dreigt het nu volgens advocaat H. de Lange van De Kast een regelrechte nummer-één-hit te worden.

Het lied verhaalt over een wanhopige Kast-fan die tevergeefs probeert zanger Syb van der Ploeg te bereiken. Als hij gefrustreerd het Tjeukemeer inrijdt, komt de zwangere cavia Sybje jammerlijk om het leven. Volgens De Lange wordt Syb afgeschilderd ,,als een botte artiest die fans aan hun lot overlaat, met voor hen noodlottige gevolgen.”

In samenhang met incorrecte citaten levert dat volgens de raadsman een onbetamelijk beeld van de zanger op. Hij meent dat het duo inbreuk maakt op de auteurs- en persoonlijkheidsrechten van De Kast.
Fans van de Friese formatie vinden in meerderheid dat hun idolen geen rechtszaak tegen Slimme Schemer en Tido hadden moeten aanspannen.

Fanclublid Sanne Bergmans (16) – die haar cavia overigens niet naar de zanger maar naar de drummer van de band heeft genoemd – zegt dat de meeste fans het nummer ,,keikomisch” vinden. ,,Het management roept wel steeds dat de jongens het een leuk nummer vinden. Natuurlijk steunen we ze, maar dit is niet de slimste zet uit hun carrière.” (ANP)

Gerelateerde berichten