Search
Close this search box.

Ex-piraat ‘Radio Centraal’ voor politierechter: bedreiging controleurs

Ex-piraat ‘Radio Centraal’ krijgt taakstraf voor bedreiging controleurs Den Haag

De Haagse politierechter W. Stemker Köster heeft de voormalige ‘grote man’ achter de piratenzender Radio Centraal een taakstraf opgelegd van 136 uur wegens bedreiging van opsporingsambtenaren van de Rijksdienst voor de Radiocommunicatie. De taakstraf kwam in de plaats van drie maanden gevangenisstraf. Bij de taakstraf komen twee maanden celstraf die alleen ten uitvoer wordt gelegd als de 36-jarige Hagenaar zich binnen twee jaar weer aan dergelijke feiten schuldig maakt.

De opsporingsambtenaren namen tussen medio 1997 en begin 1999 de ene na de andere zendinstallatie van de Hagenaar in beslag, niet alleen bij Radio Centraal maar ook bij de eveneens clandestiene Radio Trend.

Mishandeling
Behalve de 36-jarige Hagenaar raakten hierdoor ook twee medeverdachten, een 33-jarige stadgenoot en een 35-jarige Maassluizenaar, hevig geïrriteerd. Ze zouden de ambtenaren, wier woonadres bij hen bekend was, meermalen hebben bedreigd met zware mishandeling. De verdachte mocht van de rechter nog van geluk spreken. Zo zag de rechter zich genoodzaakt een onderdeel van de dagvaarding, waarin de hoofdverdachte werd beschuldigd van opruiing, nietig te verklaren. Er zouden te veel tegenstrijdigheden in staan.

Mr. W. Jebbink, raadsman van de hoofdverdachte, vocht met succes de beschuldiging aan dat zijn cliënt lid was geweest van een criminele organisatie. Om van een criminele organisatie te kunnen spreken, zo betoogde Jebbink, had de organisatiegraad veel hoger moeten liggen. “Ik”, oordeelde de rechter, “heb wel de overtuiging dat er sprake was van een criminele organisatie. Maar de politie kon het wettig bewijs niet leveren en dus kan ik de verdachte hiervoor niet veroordelen”. De dagvaardingen van de beide medeverdachten zijn nietig verklaard. Het duo zal een nieuwe oproep ontvangen om voor de rechter te verschijnen. (Haagsche Courant)

Gerelateerde berichten