Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ierse week op NCRV Radio

Tussen 1 en 11 februari besteedt NCRV-radio zenderbreed en op internet ruim aandacht aan Ierland. Dat varieert van optredens van Ierse muzikanten, interviews met Ierse schrijvers en popartiesten tot Ierse klassieke muziek en het bepalen van de beste Ierse Eurovisieartiest.

Behalve de NCRV doen ook andere organisaties een duit in het Ierse zakje. In Utrecht wordt van 31 januari tot en met 10 februari het All Ireland Festival georganiseerd met concerten van o.a. Luka Bloom in Vredenburg en Tivoli. Ook uitgeverij Nijgh & Van Ditmar organiseert een Ierse tiendaagse. De auteurs Joseph O’Conner en Emer Martin komen naar Nederland voor interviews en optredens.

De NCRV besteedt op alle radiozenders en op internet aandacht aan Ierse verhalen, muziek en andersoortige optredens te laten horen. In het Radio 2-middagprogramma Plaza van Harjo Thijs kunnen luisteraars beslissen wie het beste Eurovisieliedje namens Ierland zong en schreef. In BuZz (Radio 3FM) is een interview met U2 te horen en wordt contact gemaakt met een Ierse kroeg in Dublin om te praten over oorlog. Emer Martin leest voor uit zijn nieuwe roman ‘Meer brood, meer brood!’ in NachtLicht (Radio 1&2). Volgspot en Volgspot-Live ontvangen Ierse gasten en Nederlandse artiesten die een nauwe band met Ierland onderhouden (o.a. Stef Bos en Flairck-voorman Erik Visser).

Op Radio 4 ontvangt het programma A4 Ierse bekendheden uit de wereld van de klassieke muziek zoals Piers Hallawel en Michael Alcorn. Ook zijn er op Radio 4 concerten van o.a. het Brian Irvine Ensemble te horen. Verder muziek van o.a. Luka Bloom in Music@ncrv.nl en aandacht voor het All Ireland Festival bij Cappuccino.

Radio 5 praat vooral over Ierland met een interview in Plein Publiek met Marten Toonder die al jaren in Ierland woont, aandacht voor Keltische New Age in Schuim en As en drie radiodocumentaires die een Iers onderwerp hebben (o.a. een documentaire over James Joyce). Het programma Zandlopers gaat in op de godsdienstvrijheid in Ierland.

Voor de NCRV gaat Joël Batenburg als verslaggever naar Ierland toe. Op 9 februari zal hij op de stoep staan van de All Ireland Eurovision Winner, die door de luisteraars van Plaza (Radio 2) tot beste songfestivalartiest is gekozen. En het moet gek lopen als dat Johnnie Logan niet wordt! Verder schrijft hij een dagboek dat op internet te volgen is. Want de NCRV heeft voor dit evenement een speciale site ontworpen: www.ncrv.nl/ierland (M)

Gerelateerde berichten