Kort nieuws op maandag 22 januari 2001

10.00 uur

De Holland Media Groep (HMG) begint een rechtszaak tegen kledingconcern WE om duidelijkheid te krijgen over de vraag aan wie de merknaam ME behoort. Dat maakte HMG vrijdag bekend. HMG kondigde in december vorig jaar aan een nieuwe tv-zender te beginnen met de naam ME. De winkelketen wilde dat niet en dreigde met juridische stappen.

HMG begint de procedure omdat het modebedrijf beweert de merkhouder te zijn van de Engelse voornaamwoorden zoals SHE, HE en ME. Volgens D. van der Graaf van HMG is de aanspraak niet terecht omdat WE de merken al vijf jaar niet actief heeft gebruikt. Volgens de Benelux Merkenwet vervalt het merkrecht dan, zegt Van der Graaf. ME wordt de nieuwe jongerenzender voor de Holland Media Groep nu Veronica de HMG-groep verlaat. Volgens HMG komt de voortgang van de nieuwe tv-zender niet in gevaar. In het voorjaar moet het nieuwe mediaplatform worden gelanceerd.

De ongekende populariteit van SMS loopt bij de telecombedrijven flink in de papieren. In Engeland hebben deze bedrijven dan ook afgesproken elkaar voortaan per SMS een vergoeding van ongeveer een dubbeltje te betalen. De verzendende partij betaald. Wat dit gaat inhouden voor websites die massaal SMS’jes (laten) versturen is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zullen deze meer moeten gaan betalen.

Krantenuitgever PCM wil de afzonderlijke nieuwssites van zijn kranten (Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Parool, Rotterdams Dagblad, Trouw en de Volkskrant) samenvoegen. De afzonderlijke websites blijven wel bestaan, maar moeten zich specialiseren. Dat zei P. van Dijk, directeur van PCM Interactieve Media PIM gisteren in het Radio 1 Journaal. PCM heeft de laatste jaren 60 miljoen gulden in de websites geïnvesteerd, en het is niet mogelijk de sites van elk van de kranten apart rendabel te maken. ‘Binnen ons concern is maar plaats voor één rendabele nieuwssite.’ Lees hier verder

Het filmkanaal CineNova start op 1 februari met een tweede filmkanaal, CineNova 2. Dit tweede kanaal bestaat uit dezelfde programmering en films als het huidige kanaal, alleen starten de film een uur later. CineNova wil op die manier de abonnee meer keuze bieden en beter laten bepalen wanneer deze een film wil bekijken.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Ongevraagde SMS-berichten met verhulde reclame voor sekslijnen zijn in strijd met de reclamecode. Dat is het oordeel van de Reclame Code Commissie na enkele klachten van consumenten. Bezitters van zaktelefoons krijgen soms berichten op het venster als ‘Wil je mij bellen?’, gevolgd door een telefoonnummer. Argeloze bellers merken pas dat het nummer 2,50 gulden per minuut kost als ze met de sekslijn zijn verbonden. Ook minderjarigen hebben dergelijke SMS’jes gekregen.

Ongevraagde SMS-berichten met boodschappen die mobiele bellers vragen een dure seks- of informatielijn te bellen, zijn in strijd met de reclamecode. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) vrijdag besloten. Lees hier verder

Een grote filmstudio in Hollywood experimenteert met de ‘verhuur’ van een volledige film via internet. Vanaf maandag is de film Guinevere, die Miramax in 1999 uitbracht, als digitaal bestand beschikbaar op drie websites. Internetters met een snelle verbinding kunnen het bestand van 500 megabytes voor 3,49 dollar in ongeveer 30 minuten downloaden, melden internetnieuwsdiensten Ananova en Cnet. Daarna is het bestand 24 uur lang bruikbaar.

Kabelbedrijf UPC heeft voldoende middelen en garanties om door te gaan tot eind 2002. Het bedrijf denkt dit jaar maandelijks f 330 miljoen nodig te hebben. Volgend jaar daalt dat bedrag tot f 275 miljoen. Pas in 2002 denkt financieel directeur C. Bracken weer een beroep te moeten doen op de kapitaalmarkt. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst voor financieel analisten.

PCM wil de afzonderlijke nieuwssites van zijn zes dagbladen samenvoegen. De afzonderlijke websites blijven wel bestaan, maar ze moeten zich specialiseren. Volgens Peter van Dijk, directeur van PCM Interactieve Media, heeft PCM de laatste jaren 60 miljoen gulden in de websites van AD, NRC Handelsblad, Parool, Rotterdams Dagblad, Trouw en de Volkskrant geïnvesteerd. Het is niet mogelijk elke site rendabel te maken; men kan zich specialiseren op het gebied van financiën of cultuur. “Binnen ons concern is maar plaats voor één rendabele nieuwssite”, aldus Van Dijk in het radio 1-journaal, geciteerd door de Volkskrant.

Als alles doorgaat zal Omrop Fryslân de maandelijkse Friese radiokerkdienst op de zondagochtend schrappen. Gemiddeld luisteren 15.000 Friezen in de Friese taal naar het programma.

Vandaag maakt onderzoeksbureau Intomart de nieuwe luistercijfers bekend. Deze keer zullen de luistercijfers betrekking hebben op de onderzoeksperiode november-december 2000. De mogelijkheid is groot dat Radio 2 deze keer een flinke dauw krijgt naar boven. Radio 2 heeft immers in deze laatste periode de goed beluisterde Top 2000 uitgezonden. De cijfers zullen zo snel mogelijk gepubliceerd worden

Radio 538 NEWZ
Deze week is de 2de week waarin jij kans maakt op een Ferrari! A.S. donderdag gaat de Ferrari eruit. Ondanks was nog te lezen dat de politie niet blij was met deze actie, vooral niet omdat de boetes (tot op zekere hoogte) worden betaald. Vandaar dat het officiële standpunt blijft dat dit is omdat de snelheidsmeter een klein beetje onnauwkeurig is en je anders nog meer gevaar op de weg kunt veroorzaken omdat je alleen naar de meter kijkt! De Alarmschijf van deze week is: Judith met You. De Dancesmash is: Fragma met Every Time You Need Me. Heeft u ook 538 nieuws, E-mail de 538 reporter Cees van Koppen

Hanneke Groenteman stopt na dit seizoen met haar kunst- en cultuurprogramma De Plantage. Dat heeft een woordvoerster van de VPRO vrijdag gezegd. Groenteman wil samen met Paul Haenen een ‘journalistieke talkshow met humor’ gaan maken. Welke zender dat programma zou moeten gaan uitzenden is nog onbekend. Over het lot van De Plantage vergadert de VPRO nog.

Paul McCartney mag zich de eerste pop-miljardair noemen. Het vermogen van de voormalige Beatle wordt geschat op 1,06 miljard dollar oftewel bijna 2,5 miljard gulden. Dat meldt het Britse blad The Sunday Times.

De Nederlandse Spoorwegen hebben een imagoprobleem en dat is de schuld van de media. Dat was gisteren de boodschap van president-directeur Hans Huisinga van de NS op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. De aanleiding voor de bijeenkomst, zei Huisinga, was de manier waarop RTL 4 en Algemeen Dagblad elk een ander uitgelekt rapport hadden gepubliceerd (‘uit de context getrokken en niet juist uitgelegd’). De achterliggende reden: ”We maken ons zwaar zorgen over alle publiciteit die ingaat tegen het elan waarmee het bedrijf de huidige problemen wil oplossen.” Lees hier verder

Vanaf zaterdagavond tot zondagmiddag is een steunzender van de commerciële radiozender Radio10FM te Rotterdam 103,3 MHz wegens een storing uit de lucht geweest

VPRO-directeur P. Schrurs en de hoofdredacteur B. Paans van Vrije geluiden doen een gezamenlijk voorstel om te stoppen met het uitbrengen van het klassieke-muziektijdschrift. Het VPRO-blad waarin alle gegevens van klassieke-muziekprogramma’s op radio en tv staan, bestaat pas een jaar, maar heeft nu een financieel tekort van een enkele tonnen. Begin volgende week beslist het Algemeen Bestuur van de VPRO over het voorstel. In een poging om het blad te redden heeft de VPRO de afgelopen dagen met de verschillende omroepen overlegd om in ruil voor redactionele ruimte de kosten te dragen. Zendercoördinator M. Teunissen van Radio 4: ‘En zoals dat gaat in ons medialandschap: als de ene omroep niet wil, wil de andere ook niet, en andersom. Daarom is er nog steeds niets definitief besloten.’ Lees hier verder

Dolf Jansen krijgt een laat avondprogramma op Nederland 3. Vanaf 27 januari is de bebrilde cabaretier elke zaterdagavond bij de VARA te zien met het programma “Later wordt het leuk”. De vlotbespraakte Jansen, die al radioprogramma’s voor de VARA maakt, presenteert het programma in eerste instantie tot en met 24 maart. Na het vertrek van Paul de Leeuw is Nederland 3 al een tijd op zoek naar een waardige vervanger voor in de late avond.

Gelukkig presteert hij naar eigen zeggen zeer goed onder druk. Want presentator/acteur Hans Kesting (40) heeft het druk. Errug druk. Met tv-, theater- en zelfs filmwerk. Nauwelijks heeft Hans Kesting zijn paarse scooter voor het Amsterdamse café Luxembourg geparkeerd en een kop thee besteld, of daar piept alweer zijn gsm. Of hij een spotje wil inspreken. Maar de agenda is te vol. ‘Sorry, maar bel gerust eens terug. Nu kan het echt niet.’ Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.