Kort nieuws op woensdag 17 januari 2001

08.00 uur

Afgelopen maandag is het nieuwe commerciële radiostation Q The Beat van start gegaan met een nieuwe programmering. Natuurlijk is Q The Beat ook te ontvangen via het digitale internet. Maar sinds vandaag is men ook vertegenwoordigd met een zeer indrukwenkende website te vinden op www.Q The Beat.nl

Radio is booming business in Amerika. Radioreclame groeit enorm in Amerika. In 2000 met 17 procent tot 11,3 miljard gulden. De groei is veel hoger dan de groei van televisie, tijdschriften en dagbladen. Voor 2001 verwacht men voor radio-advertentie-inkomsten een groei tot 12 miljard dollar. Clear Channel Communications, de eigenaar van het grootste aantal radiostations in Amerika en ook één van de grootste spelers op het gebied van outdoor media, verwacht dat steeds meer televisie-adverteerders zullen kiezen voor radio en outdoor media. Volgens hem zal dit ertoe leiden dat de groei van radio ook in 2001 groter zal zijn die dat van televisie.

Tatum Dagelet zal samen met Danny Rook ‘Chat Choice’ presenteren. De show zal vanaf 29 januari op the Young One worden uitgezonden. Op dit tijdstip is Tatum samen met Chimene van Oosterhout te zien in het reisprogramma ‘Go Travel’.

Wegvallen tv-rechten dreigt eerste divisie armlastig te maken. De financiële nood bij de voetbalclubs in de eerste divisie is groot. In korte tijd is liefst een kwart van de omzet van de achttien betaald voetbalorganisaties op de tocht komen te staan. Eerst trok Fox 8 zijn handen af van het voetbal. De zender kocht voor 3,25 miljoen gulden de rechten voor de rechtstreekse uitzendingen, maar zond dit seizoen geen enkele wedstrijd uit. Onlangs kocht Fox 8 het contract af, dat wil zeggen: ‘Ze hebben bijna alles betaald wat in het contract stond’, zegt Simon Kelder, voorzitter van het Rotterdamse Excelsior en onderhandelaar voor de eerste divisie. Maar daarmee is het goede nieuws wel gemeld. Het slechte is dat Fox geen eerste-divisiewedstrijden meer gaat uitzenden, en dat het geld (3,25 miljoen) niet binnenkomt. Lees hier verder

Actievoerders Big Brother bieden protestmails aan. Tv-kijkers die het niet eens zijn met de afloop van Big Brother, hebben maandag duizend protestmailtjes overhandigd aan Veronica. “We zijn ervan overtuigd dat jullie de uitslag hebben gemanipuleerd en daarmee de kijkers en erger nog… de bewoners”, schrijven de actievoerders in een op de actiesite gepubliceerde brief aan Veronica en John de Mol Producties. Met name het feit dat publiekslieveling Koos enkele uren voor het einde van Big Brother met 50.000 gulden uit het huis werd gelokt, is de actievoerders een doorn in het oog. “Een zeer gore streek” Lees hier verder

Sinds enkele weken heeft de RKK/KRO op de woensdagavond een programma dat aandacht besteedt aan mystieke en spirituele uitingen. Achter de dag brengt rust, introspectie en religieuze muziek aan het einde van de dag. Of, zoals eindredacteur en theoloog Arnold Smeets het omschrijft: “een programma voor iedereen die geïnteresseerd is in de klassieke mystiek.” De titel van het programma blijkt een creatieve vondst. “Het was een ingeving, een toevalstreffer en had precies de dubbele lading die we wilden”, aldus Smeets. Lees hier verder

De winnaar van een prijsvraag in het Radio 538-programma van discjockey Jeroen van Inkel krijgt op 25 januari niet alleen gratis een Ferrari voor een jaar lang te leen. Maar de dj betaalt ook eventuele snelheidsboetes. Het is de zoveelste keer dat Van Inkel verkeersautoriteiten tart. Lees hier verder

Radiozender Slam! FM vanaf 1 februari op de kabel in Den Haag. Met ingang van donderdag 1 februari 2001 wordt het radiopakket van Den Haag gewijzigd. De radiozender Slam! FM wordt op advies van de Haagse Programmaraad vanaf 1 februari aan het radiopakket toegevoegd. Fresh 102 verdwijnt van de kabel en Slam! FM komt daarvoor in de plaats. Slam! FM zendt hoofdzakelijk dance muziek uit, variërend van house tot R&B, soul tot hiphop en swingbeat tot jazzdance. Het station is 24 uur per dag te beluisteren via de kabel. Slam! FM richt zich met name op de leeftijdscategorie van 12 tot 35 jaar. De nieuwe zender Slam! FM is op de frequentie 100,8 MHz (mono) te vinden.

Rupert Murdoch heeft met News Corporation zijn zinnen gezet op de overname van DirecTV, het grootste Amerikaanse bedrijf voor aanbod van tv-signalen via de satelliet.

Wanneer is de eerste mens in beeld gestorven? Het moet een gewelddadige dood zijn geweest, lang geleden, aan het begin van deze eeuw. Veel mensen zijn schijndood gegaan, eerst in stomme films, zoals daarvoor op het toneel. Echte sterfbedden had ik nog niet gezien tot Lijken-Bijker van de Evangelische Omroep ermee kwam. Lees hier verder

Het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) verwacht nog zeker tot 2003 een negatief bedrijfsresultaat. Dat heeft M. Jonkhart, voorzitter van de directie bij het NOB, maandag bekendgemaakt. Daarom gaat het bedrijf zich de komende periode meer richten op het audiovisuele productieproces en stoot het branchevreemde activiteiten af. Lees hier verder

Vanaf heden wordt Country FM ook door Casema doorgegeven in Bergambacht, Linschoten, Lopik, Montfoort en Schoonhoven op FM 88.5 Eind januari volgen Bunnik, Driebergen, Leersum en Zeist op FM 95.5. Ook Breda, Bavel, Chaam, Drimmelen, Etten-Leur en Moerdijk volgen eind januari / begin februari; de frequentie wordt FM 107.9 Met deze uitbreiding nadert het aantal kabelaansluitingen de 6 miljoen !

De achttien Toto-Divisieclubs hebben goede hoop dat de beslissing van SBS6 om niet langer samenvattingen uit te zenden op zaterdagavond kan worden teruggedraaid. “SBS6 moet zowel op zaterdag- als zondagavond beelden verzorgen van de Toto Divisie. Dit is conform de afspraken, die zijn vastgelegd in het contract tussen SBS6 en de KNVB,” aldus Simon Kelder, secretaris van de belangenorganisatie CV Eerste Divisie. SBS6 denkt daar heel anders over. Lees hier verder

Online schaduwkabinet buigt zich over publieke zenders. Wat is nu nog de maatschappelijk zin van publieke omroepen en is het in het tijdperk van nieuwe media gerechtvaardigd dat daar eenzijdig nog zoveel overheidsgeld naartoe vloeit? Het digitale schaduwkabinet probeerde daar een antwoord op te krijgen. Maar het kwam niet tot een duidelijk toekomstbeeld, ondanks (of dankzij?) de aanwezigheid van Staatssecretaris Rick van der Ploeg, die mediazaken in zijn portefeuille heeft, een boeiende stelling: van der Ploeg adviseert het kabinet over de vaststelling van het budget voor de omroepen. Lees hier verder

Geen grote hal of stadion die af en toe gebruikt wordt voor popconcerten, maar een zaal met een perfecte akoestiek, speciaal bedoeld voor popmuziek. Dat was het idee achter de Heineken Music Hall, de nieuwe Amsterdamse poptempel die de bierbrouwer samen met Mojo Concerts heeft gebouwd naast de ArenA. 15 Maart gaat de zaal officieel open, maar veel werk is al af. Lees hier verder

UPC zendt nog altijd 3 extra tv kanalen uit: deze zijn behalve in Rotterdam en een aantal omliggende gemeenten inmiddels ook te zien in Sliedrecht (extra 1 & 2), Barendrecht, Oud Beijerland en s’ Gravendeel . Extra TV 1 & 2 worden gebruikt als promotie voor MR ZAP met op dit moment Bloomberg (TV 1), via TV 2 nog een tijdje VH-1 en TV 3 wordt gebruikt om TVE Internacional door te geven. Tegenover die laatste staat UPC positief in zoverre dat ze proberen om dit kanaal digitaal aan te bieden mocht er geen analoog kanaal meer beschikbaar zijn in de toekomst, hierbij rekening houdende met de grote groep Spaanstaligen dan wel Antillianen die Spaans verstaan. Om een zelfde reden wordt er ook gedacht aan de Portugese omroep RTP, met name de versie voor de Kaapverden gezien de vele immigranten).

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

TV West zendt op vanavond van 20.00 tot 21.30 uur live de start van het Internationaal Jaar Vrijwilligers 2001 uit onder de naam ‘Den Haag werft goud voor de stad’. Het programma komt rechtstreeks vanuit de Dr. Anton Philipszaal waar 1.350 vrijwilligers een feestelijk programma aangeboden krijgen als dank voor hun inzet. De van NOS-sport bekende presentator Humberto Tan presenteert de avond. Bij hem op de bank nemen diverse prominente Hagenaars plaats, die het belang van vrijwilligerswerk nog eens benadrukken.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.