KORT NIEUWS OP woensdag 24 JANUARI 2001

10.00 uur

In de Duitse financiële wereld gonst het van de geruchten nu de toekomst van het kleine, maar populaire EM.TV op het spel staat. Na een maandenlange val schoot het aandeel EM.TV, het film- en sportrechtenbedrijf uit München, eind vorige week ineens met 60 procent omhoog op de Neuer Markt. Behalve de Duitse televisiegigant Kirch bleken ook Amerikaanse financiers en Duitse en Italiaanse autofabrikanten interesse te hebben in overname. Naast de Amerikaanse beleggingsgroep Hellman & Friedman worden ook de namen van DaimlerChrysler en Fiat genoemd. Inzet van de strijd is het aandeel van EM.TV in de Formule-1-autoraces. Lees hier verder

Duitse zender staakt strijd om FM-frequentie. Sinds begin januari heeft de Duitse Lange-golf zender “inforadio 261” (vroeger Radioropa) uit het Oosten van Duitsland haar uitzendingen via de Lange-golf zender 261 khz. gestaakt. De zender rekent niet meer op een FM frequentie en kon ondanks het grote bereik van de Lange-golf-zender niet meer al te lang doorgaan wegens tegenvallende inkomsten.

VPRO en de Volkskrant doen op Filmtijger.nl online verslag van het International Film Festival Rotterdam, dat op 24 januari begint. Op de site vinden surfers artikelen, video-items, een forum en de uitzendingen van het VPRO-programma Stardust.

Het onvolprezen VPRO-programma OVT blikte afgelopen zondag terug op Radio Moskou, de Russische zender die vanaf 1929 tot het eind van de Koude Oorlog in 1994 Nederlandstalig propaganda maakte voor de communistische heilstaat. Een terugblik die een onthutsend beeld gaf van de naïviteit van een aantal naar de USSR gelokte Nederlandse presentatoren wiens enige werk het was om uiterst punctueel voorgebakken propaganda-teksten op te lezen. Lees hier verder

VPRO’S 24h Cinema Service is aangevuld met een bioscoopfilter. Daardoor krijgen bezoekers van de website na het instellen van de film-voorkeuren een mail thuisgestuurd wanneer een interessante film in de buurt op het witte doek te zien is.
Meer dan de helft van tv-kijkend Vlaanderen volgde zondag de eerste aflevering van Mannen op de rand van een zenuwinzinking. In absolute cijfers bedroeg de score 1.657.000 kijkers, waardoor Bart De Pauw en Tom Lenaerts al meteen zeker zijn van een plaats bij de topprogramma’s van het jaar.

Het is ‘een walgelijk doch humoristisch schouwspel’, oordeelt het vakblad Reclameweek over het spotje van uitzendbureau Adecco. De vette man die zichzelf geheel ontbloot in duizend bochten kronkelt om een sollicitante te verleiden tot het tekenen van het contract dat hij op geslachtshoogte houdt, roept tegenstrijdige reacties op. Ook in België, waar het vandaan komt. Het filmpje is daar vorige week verboden door de JEP (Jury voor Eerlijke Praktijken inzake Reclame), het Belgische equivalent van onze Reclame Code Commissie. Het tast, aldus dit instituut, “de menselijke waardigheid aan, onder meer door ongewenst seksueel gedrag op het werk te tonen”. Lees hier verder

De Avro laat een marktonderzoek doen om te kijken of het een eigen blad over klassieke muziek in de markt kan zetten. Klassieke muziek is een speerpunt van de Avro. Als het onderzoek positief uitpakt, komt er eind dit jaar een nieuw blad. Dan moeten er voldoende lezers en advertentie-inkomsten te verwachten zijn. Ook wordt onderzocht of het blad alleen klassieke muziek tot onderwerp moet hebben, of kunst en cultuur in brede zin. Lees hier verder

Rick van der Ploeg blikt terug op zijn werk als staatssecretaris van Cultuur in het programma Radio Uit. Verslaggever Jeroen Wielaert zocht hem hiervoor thuis op. Surfers kunnen de reportage online beluisteren.

Voor het eerst in de geschiedenis is Radio 2 populairder dan Radio 3. Dat blijkt uit het onderzoek van het bureau Intomart. Het onderzoek beslaat de laatste 2 maanden van 2000. In die maanden behaalde Radio 2 een aandeel van 10,2 procent, terwijl Radio 3 het met 10 procent moest doen. Volgens de onderzoekers heeft vooral de Top 2000 in de laatste week van het jaar bijgedragen aan de winst. Dat Radio 2 onverminderd populair is, bewijst de website radio2fans.nl. Hier vind je allerlei wetenswaardigheden en veel foto’s.

Dagblad The Standard meld dat de De BBC in juni in New York een internationale nieuwssite wil lanceren, BBCNews.com. Maar men zou ook reclame op de site gaan vermelden. Dit zou voor het eerst in het bestaan van de Britse omroep zijn dat er advertenties komen, hoewel het hier om een site gaat. Concurrenten van de BBC in Engeland zijn tegen een commerciële BBC-site en proberen het plan te verhinderen.

Alle tv-schotels van UPC Nederland worden binnenkort verwarmd. Het kabelbedrijf heeft verwarmingselementen besteld voor alle oude schotels die nog niet daarmee zijn uitgerust.Daartoe is besloten na problemen zondagavond met sneeuw op een van de schotelantennes in Rotterdam. Naar schatting 500.000 huishoudens in Rotterdam en omgeving kregen daardoor een tijdlang sneeuw op het tv-scherm. Tenminste, als ze een commerciële zender aan het bekijken waren. De andere tv-zenders worden doorgegeven door vier andere schotels in Rotterdam en daar lag geen sneeuw op.

Afvallen is moeilijk. Volgens SBS6 is afvallen ook leuk om naar te kijken. Daarom hebben zij het programma TV Dieet ontwikkeld. Om mee te mogen doen moet je wel meer dan 30 kilo te zwaar zijn, anders ziet de kijker niets van het afvallen. Voldoe je aan de eis, dan kun je je opgeven voor het programma. De kandidaten verblijven veertien weken lang in een luxueus kuuroord. Je zult er gezond gaan eten, maar vooral heel veel gaan bewegen. De race tegen de kilo’s wordt uiteraard begeleid door een team van professionals. Ben jij een echte ‘BIG brother’ of ‘sister’? Schrijf je dan in op de site van SBS6

Skin Media Player beveiligingslek. De Bulgaarse bugjager Georgi Guninski heeft een bug in de Media Player ontdekt die inbrekers de mogelijkheid geeft op een PC binnen te dringen. Dit gebeurt door een Java applet te plaatsen in de skins directory van de Windows Player die hiertegen niet voldoende beveiligd is. Microsoft adviseert in een reactie om in de instellingen van Media Player en Internet Explorer in te stellen dat je alleen veilige applets wilt accepteren.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De VPRO heeft haar cinema-site uitgebreid met een bioscoopfilter. Wie zijn filmvoorkeuren opgeeft, krijgt een mail toegestuurd wanneer er een film in de bioscoop draait die voldoet aan de ingestelde voorkeuren. Het is ook mogelijk om zelf films te zoeken die aansluiten bij je ingestelde bioscoopfilter. Het overzicht wat je dan krijgt bevat ook films die al op video verschenen zijn. Heb je zelf een goede film gezien die je onder de aandacht wilt brengen? Door je beoordeling in te sturen wordt het archief nog groter en help je mee aan de verbetering van de bioscoopfilter. Lees hier verder

Giel Beelen van Radio 3FM is ontslagen bij de KRO wegens uitlatingen in het blad “Studio”.
Ruim 600 stemmen werden geteld, en dit is de uitslag.

Is zijn ontslag terecht?
34 % zegt: Ja, hij is deze keer te ver gegaan!
66 % zegt: Nee, een beetje shockeren mag wel

Gerard Ekdom vervangt Beelen tijdelijk, moet hij langer blijven?

25 % zegt : Ja, hij is een natuur talent!
34 % zegt Doe mij maar Stenders terug!
08 % zegt : Weet je wat, Radiowereld Live op 3FM!
33 % zegt Nee, een nieuw talent!

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten