Search
Close this search box.

STEEDS MINDER FREE LANCERS AAN DE SLAG BIJ REGIONALE OMROEP

Sinds de invoering van de Flexwet wordt er nog maar weinig op freelance basis gewerkt bij de regionale omroepen, bovendien vaak voor een laag tarief. Dat stellen Marieke Sjerps en Jan Rensen vast, die het betaalgedrag van regionale omroepen aan freelancers onderzochten. Beide onderzoekers vinden dat een soortgelijke enquête ook wenselijk is bij de landelijke omroepen. Eerder werden de betalingssystematiek bij dagbladen en tijdschriften onderzocht. Voor het recente onderzoek werden de hoofdredacteuren/ directeuren Rik Groenewegen van Omroep Zeeland, Huub Elzerman van RTV Noord-Holland, Ben Groenendijk van Radio Rijnmond, Muus Groot van Omroep Gelderland en Robert Zaal van stichting ROOS geïnterviewd.

FLEXWERK HEEFT AVERECHTS EFFECT
Veel freelancers hebben per 1999 met de komst van de Flexwet een vaste aanstelling gekregen. Nogal wat contracten worden echter slechts voor een jaar afgesloten. De Flexwet leek aanvankelijk een zegen voor freelancers, maar op den duur werd de keerzijde duidelijk. Steeds minder van hen zijn werkzaam bij een regionale omroep en al bijna helemaal geen journalisten meer met een OVAV-verklaring. Als de Flexwet niet zou bestaan, zeggen de hoofdredacteuren wel meer gebruik te willen maken van freelancers.

FREELANCERS MOETEN ZELF WAKEN OVER COPYRIGHTS
Auteursrechten zijn bij de regionale omroepen een stiefkindje. Freelancers hebben recht op een herhalings- en of uitwisselingsvergoeding bij een zelfstandig aangeleverd item. In de praktijk blijkt dat programma’s die worden uitgezonden door een andere omroep met een gesloten beurs worden geregeld. De freelancer moet daarbij wel zelf waken over zijn productie en zelf een rekening sturen. Het onderzoeksduo vindt dat bij herhalingen en doorverkoop standaardpercentages moeten worden afgesproken bovenop de afgesproken tarieven. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over vergoedingen bij gelijktijdige uitzendingen via internet. (RadioVisie/Villamedia)

Gerelateerde berichten