Kort nieuws op donderdag 8 februari 2001

10.00 uur

Radio Nationaal is gered. De Nederlandse muziek blijft bestaan in Nederland. Het station krijgt een nieuwe eigenaar na een vol jaar uitzenden. De nieuwe eigenaar (B.H.W. Sieckmeijer ) komt overigens uit de scheepvaartwereld. De zender is voor het symbolische bedrag van één gulden overgenomen van Rini Schreijenberg (90 %) en minderheidsaandeelhouder Strengholt (10 %). De surséance zal hiermee dus komen te vervallen.

BNN streeft er naar structureel een volledige uitzendavond te bemachtigen naast de 2,5 uur zendtijd. Ingrid Timmer (BNN) zegt dat het de bedoeling is dat de programma’s van BNN als aangesloten geheel een betere uitstraling krijgen en herkenbaarder zijn als BNN-programma’s.

Op de site van Nozema staan de frequenties van de zenders. Nieuw is dat daarbij nu ook foto’s van de zendmasten en antennes te zien zijn + de link naar de homepage van de diverse zenders.

Lindenberg richt ravage aan bij Studio Sport. Toen de redactie van Studio Sport eind november vorig jaar haar vertrouwen opzegde in hoofdredacteur Gio Lippens, sprak Martijn Lindenberg (chef sport van de NOS en in die hoedanigheid de grote baas) dreigend: ‘Hij weg, dan ik weg.’ Paar weken en ellenlange crisisvergaderingen later gaf Lippens, inmiddels overspannen thuis, telefonisch antwoord op een vraag van een journalist. Een tamelijk diplomatieke reactie, maar voor Lindenberg kennelijk niet onschuldig genoeg. Tegenover de directie van de NOS verklaarde het opperhoofd: ‘Komt Lippens terug, dan ben ik weg.’ Lees hier verder

Canal+ geeft sinds eind december in Amsterdam haar twee tv-zenders digitaal door. Na langdurige procedures met kabelaar UPC is begonnen met de vervangingsoperatie voor de circa 18.000 (nu nog analoge) abonnees. Canal+ zegt kabeldistributie belangrijk te vinden omdat zo’n 90 procent van de Nederlandse huishoudens zo bereikbaar is. Lees hier verder

De VVD-statenfractie, inclusief gedeputeerde Th. Bennink, is ‘mordicus’ tegen het met gemeenschapsgeld bekostigen van spotjes van politieke partijen op TV Oost. Een meerderheid van de Provinciale Staten van Overijssel gaat vandaag vermoedelijk wel akkoord met het voorstel om hiervoor elke fractie een extra vergoeding van 5000

Het aandeel van seks in Amerikaanse tv-programma’s neemt toe. Onderzoekers hebben berekend dat in tweederde van de programma’s uit het seizoen 1999-2000 ‘seksueel getinte scènes’ voorkomen. Twee seizoenen eerder was dat nog 50 procent.

Jeroen Flink zal per 1 maart aanstaande de commerciële radiozender Noordzee FM verlaten. De dagelijkse leiding wordt overgenomen door program director Michel Weber en sales en marketing manager Rob Zomer.

Nadat de KRO sinds 1976 Fawlty Towers al 6 keer op het schernm heeft gebracht, komt vanaf 7 maart Net5 nog een keer met de serie.

Op 27 februari doet Radio-2 in de avond rechtstreeks verslag (via televisie) van een muziekfestijn (het Nederlands Muziekfeest). Daardoor is het mogelijk dat op Radio-2 het nieuws van 20.00, 21.00 en 22.00 uur moet schuiven, afhankelijk van het verloop van het verslag. Op 3 maart is er eenzelfde soort situtatie. Dan wordt op Radio-2 rechtstreeks verslag gedaan van het Nationaal Songfestival. Op de tijdstippen 20.00, 21.00 en 22.00 uur kan in verband daarmee met de nieuwsuitzending worden geschoven.

Op zoek naar een mobiel nummer? Kijk dan eens op belles.nl. Deze site bevat een groot deel van alle mobiele nummers in Nederland. Het unieke aan de site is dat je zelf je mobiele nummer, emailadres en website kunt invoeren. Met deze functionaliteit is ons land de eerste in Europa. Iedereen met een mobiel nummer KPN, Libertel, UPC, Talkline en BEN staat in de telefoongids vermeld. Debitel, Dutchtone en Telfort volgen binnenkort. De makers melden bovendien dat in de nabije toekomst de telefoonnummers via WAP en SMS opvraagbaar zijn.

Hekel aan GSM’s? Surf naar www.phonebashing.com Check the ‘gallery’.

Het kleinste Britse mobiele netwerk One2One gaat de strijd aan met het vaste net. One2One introduceert een abonnement zonder telefoontikken voor 260 gulden (120 euro) per maand. Daarmee is het interessant voor iedereen die per dag zo’n 40 minuten belt. Maar het maakt ook een goed alternatief voor een vaste aansluiting. In het abonnement zitten alle gesprekken naar het engelse vaste net en naar mobiele telefoons van One2One. Eerder al introduceerde het netwerk abonnementen waarmee in de avond of het weekeinde gratis gebeld kan worden.

Popster Britney Spears heeft dinsdag een megacontract getekend met Pepsi. Volgens de colafabrikant gaat het om een van de grootste sponsorovereenkomsten die het bedrijf ooit met een muziek- of filmster afsloot. Het is niet bekend hoeveel geld er precies met het contract is gemoeid.

Free Record Shop maakt een oude droom waar. De muziekwinkelketen gaat boeken verkopen. Niet via de winkelrekken, maar via Internet. Details wil het bedrijf nog niet kwijt.

Een Brits bedrijf heeft software ontwikkeld die vast kan stellen of een mobiele telefoon is gestolen. Het systeem bouwt een profiel op van de gebruiker, welke nummers worden gebeld, hoe vaak en hoe lang er wordt gebeld en op welke momenten van de dag. Iedereen gebruikt zijn telefoon anders, zodat het als een vingerafdruk gebruikt kan worden. Als het patroon plots wijzigt, wordt een sms’je verzonden waarin wordt gevraagd om een pincode. Blijft de correcte pincode uit, dan wordt de telefoon onbruikbaar. Het systeem is wel zo flexibel dat een avond met extra veel gesprekken – bijvoorbeeld tijdens Oud en Nieuw – niet tot problemen leidt.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Connie Breukhoven, beter bekend als Vanessa, eist dat weekblad Panorama uit de schappen wordt genomen. In het blad staat deze week een verhaal over de verjongingskliniek van de voormalige zangeres. In het stuk wordt haar behandelingsmethode door chirurgen ‘onveilig’ genoemd. Vrijdag dient een kort geding.

Nederland is alweer in de ban van de expedities. Er komt weer een nieuwe expeditie Robbinson, zo meldde SBS deze week. Deze week hebben zich al weer duizenden mensen aangemeld om het grote prijzengeld te bemachtigen, helaas je moet er wel wat voor doen. De inschrijvingen zijn aan gestopt.

Love letters komt nu ook in Amerika uit, de show zal volgende week voor het eerst aan de andere kant van de oceaan te zien zijn op de Amerikaanse beeldbuis. De love show wordt trouwens in Nederland opgenomen, Helaas voor linda, zijn mag de show niet gaan presenteren.

Het hardrockfestival Dynamo Open Air is in bespreking met de gemeente Lichtenvoorde (Gelderland) om het festival dit jaar in die plaats te organiseren. Als beide partijen tot overeenstemming komen heeft Dynamo na Eindhoven, Mierlo en Nijmegen weer een nieuwe locatie. De festivaldata, 25 en 26 mei, zijn al bekend. Namen van optredende artiesten nog niet.

Het VARA consumentenprogramma Kassa! ging in de laatste uitzending over de zin en onzin van anti-RSI-middelen. Helpen de speciale polssteunen, kruidenzakjes, monitorstandaards of cursussen? Via de website is het programma te bekijken met een Real Player of Windows Media Player.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten