Persoonsgegevens luisteraars Noordzee FM op straat

Noordzee FM nodigt haar luisteraars via de site uit om deel te nemen in een paneldiscussie om een mening te geven over het radiostation. Voordat een luisteraar kans maakt geselecteerd te worden voor het panel, moet hij eerst zijn persoonlijke gegevens doorgeven, waaronder gegevens over het inkomen de leeftijd en het beroep.

De persoonlijke gegevens werden boven water gevist door een hacker van aardbaan.com. Volgens een woordvoerder van aardbaan.com wist de hacker, die schuilgaat achter naam _Saint, eenvoudig binnen te dringen in het systeem van Noordzee FM. “De gegevens zijn voor iemand met een klein beetje systeemervaring eenvoudig van de website af te plukken”, laat hij weten in een reactie aan WebWereld.
In het gegevensbestand dat van de website geplukt is, staan honderden namen en adressen van luisteraars die mee willen doen aan de paneldiscussie en meteen ook kans willen maken op een vakantie naar Eilat. Bij de namen staat verder te lezen wat het beroep is dat uitgeoefend wordt, wat men verdient en hoe oud men is.

Noordzee FM is geschrokken van het lek en betreurt het dat de gegevens van luisteraars naar buiten konden komen. “We hebben fouten gemaakt. Het probleem is nu opgelost”, zegt Harold Reusken, woordvoerder van Noordzee FM. “Wel heb ik begrepen dat het gebruikelijk is in ‘hackland’ dat de hacker de beheerder van de gekraakte site eerst op de hoogte stelt opdat de fout hersteld kan worden worden.

Wij zijn niet gebeld en hebben geen e-mailtje gehad. En dat vind ik jammer.”

De woordvoerder van Aardbaan.com spreekt dat tegen: “Ons doel is geen schade aan te brengen. Wij stellen de beheerder van de gekraakte site altijd eerst op de hoogte. En dat hebben we in het geval van Noordzee FM ook gedaan. We geven ze ruimschootst de tijd om te reageren. Doen ze dat niet, dan zoeken we wel eens de media op.” (WebWereld)

(Met dank aan WebWereld)

Gerelateerde berichten