Kort nieuws op Vrijdag 16 maart 2001

07.02.01 uur

‘De satelliet blijft de digitale televisiewereld domineren. Van alle nieuwe digitale televisiekijkers wereldwijd kijkt 65 procent via de schotel. Dit blijkt uit een onderzoek over het jaar 2000 van het bureau Strategy Analytics. Slechts 31 procent kijkt via de kabel. Ten opzichte van 1999 betekent dit een daling voor de kabelsector. Lees hier verder

PCM wil nu toch weer eigen nieuwssite. Krantenuitgever PCM wil nu toch weer wel een eigen nieuwssite starten. Nu.nl was te duur. Wel, niet, wel, niet. PCM is nu toch weer van plan om een eigen nieuwssite te beginnen. Dat meldt Reclameweek. PCM heeft daartoe besloten nadat de onderhandelingen met Nu.nl over een overname op niks waren uitgelopen. Nu.nl zou een te hoog bedrag hebben gevraagd. Lees hier verder

Kabelbedrijf REKAM, operationeel in Gouda en omgeving, geeft sinds 1 maart de FM-radiozender RTL Oldies niet meer via de kabel door. Voor de doorgifte zou de noodzakelijke auteursrechtelijke toestemming ontbreken. REKAM gaf RTL Oldies sinds juli vorig jaar door.

Eurosport is afgelopen maandag gestopt met de analoge uitzendingen via de satelliet Hotbird 1. De pan-Europese sportzender geeft daarmee aan minder waarde te hechten aan analoge (satelliet)distributie. De zender blijft beschikbaar op de Astra 1 (Engels en Duits) en digitaal ongecodeerd (Duitstalige versie) op de Astra 1G. Tevens is Eurosport tegen betaling beschikbaar in digitale boeketten waaronder bij Canal Digitaal Satelliet.

One.Tel is bijzonder tevreden met het feit dat OPTA eerder deze week bekend heeft gemaakt een onderzoek te gaan doen naar de prijsontwikkelingen in de Nederlandse markt voor telefonie. Op 28 maart zal OPTA een hoorzitting houden en One.Tel directeur Raymond Schrama zal daar gaan uitleggen waarom de consument de dupe is van de huidige situatie.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

.”Eén groot misverstand”, noemt EO-directeur H. Hagoort het. Gisteren meldde het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) dat de Evangelische Omroep het volgende seizoen minder programma’s met een ‘boodschap’ zou gaan maken. Van de verkondigende programma’s zou een aantal verdwijnen, het restant verhuist naar de late avond, aldus het persbureau. Lees hier verder

Uitgever Wegener heeft een goed jaar achter de rug. Zowel de winst als de omzet van het concern zijn behoorlijk toegenomen. Voor dit jaar wil Wegener echter nog geen verwachting uitspreken door de huidige onzekerheid op de advertentiemarkt. De nettowinst van de uitgever is vorig jaar met 9% gestegen tot € 43,6 miljoen.

Salman Rushdie is te gast bij Harry de Winter en diens programma Wintertijd. De Winter praat met Rushdie over zijn leven aan de hand van de favoriete muziek van de auteur van het boekenweekgeschenk. Op 17 maart zendt RTL5 de aflevering uit.

Canal+ heeft in haar strijd tegen de handel in illegale smartcards een aanzienlijk succes geboekt, door het kort geding tegen satelliethandelaar XtraSat B.V. in Uden te winnen. De President van de Rechtbank in ’s Hertogenbosch vindt, dat dit bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan de verkoop en handel van illegale smartcards. . Canal+ had het kort geding samen met Irdeto Access aangespannen. XtraSat B.V. moet met onmiddellijke ingang haar illegale praktijken staken, alle Canal+ en CanalDigitaal uitingen uit haar bedrijf verwijderen, namen en adressen van leveranciers en afnemers van de illegale kaarten bekendmaken en het aantal verkochte illegale kaarten en haar nettowinsten opgeven. Dit alles op straffe van een dwangsom van ƒ 2000 per dag, met een maximum van een ƒ 500.000 gulden.

Muziekzender TMF heeft woensdag de eerste namen bekendgemaakt van artiesten die optreden tijdens de zesde uitreiking van de TMF-awards. Het gaat om onder meer Destiny’s Child, Manic Street Preachers, Krezip en Shaggy (momenteel op nummer 1 met It wasn’t me) Naast de genoemde artiesten maken ook Kosheen, Brainpower, Alice Deejay, Sarah en Milk Inc. hun opwachting.

Ook na het plaatsen van het filter door Napster waardoor auteursrechtelijke bestanden niet meer kunnen worden gedownload, is het nog mogelijk de muziek op je computer binnen te halen. Een Canadees bedrijf heeft hiervoor software ontwikkeld waarmee de namen van deze muziekbestanden gewijzigd kunnen worden. Hierdoor zijn de bestanden niet meer automatisch te blokkeren. Deze software komt van Napster-concurrent Aimster. De eerste letter van het te downloaden bestand wordt naar het einde verplaatst.

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven is eregast op het veertiende ‘Noordse’ filmfestival van Rouen dat woensdag van start is gegaan.

Theo Maassen toonde woensdag in het tv-programma Studio Sport, Na Elven de in augustus uit het PSV-stadion ontvreemde UEFA-beker. De cabaretier beweerde de bokaal gestolen te hebben en betoonde spijt. Bij de Eindhovense voetbalclub werd niet gelachen om de actie. ,,Dit is een heel slechte grap”, aldus PSV-persvoorlichter Pedro Salazar. In augustus werd de in 1978 gewonnen UEFA-beker – althans een replica daarvan – uit het stadion ontvreemd. Lees hier verder

Zaterdag, zal het Amstel Festival live te volgen zijn op radio én internet. Het evenement is een initiatief van het VPRO-programma De Avonden op Radio 5. Het online popmagazine 3voor12 zendt de optredens in beeld uit op het web. Informatie over het festival is te vinden op de website van 3voor12

Het Amstel Festival is op 17 maart op radio én internet te volgen. Het evenement is een initiatief van het VPRO-programma De Avonden op Radio 5. 3voor12 zendt de optredens in beeld uit op het web. Surfers kunnen op deze online popmagazine alvast voorproefjes beluisteren.

RadioWereld is op zoek naar een Veronica Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over Veronica (ME).

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot maandag maar weer.