Zoek
Sluit dit zoekvak.

Coalitie wil meer duidelijkheid over verdeling radiofrequenties

Het kabinet heeft de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 er nog niet van kunnen overtuigen dat het plan van de commissie-Bouw om de commerciële radiofrequenties te verdelen, onuitvoerbaar is. De coalitiepartijen hebben woensdag om meer informatie gevraagd.

De verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) zullen de komende dagen proberen antwoorden te vinden op de vragen die nog in de Tweede Kamer leven. Vrijdag neemt het kabinet een besluit over de verdeling van commerciële radiofrequenties. Vorige week lieten deskundigen aan het kabinet weten dat er grote juridische problemen ontstaan als het plan van de commissie-Bouw uitgevoerd wordt.

Een commissie onder leiding van oud-KLM-topman Bouw stelde voor om de zeven grote bestaande commerciële radiostations, zoals Sky Radio en Radio 538, hun frequentie tegen betaling te laten behouden. Nieuwkomers zouden via een veiling kunnen bieden op nog drie overgebleven frequenties.

Het voorstel van Bouw bracht het kabinet en de coalitiepartijen bij elkaar. Het kabinet wilde de radiofrequenties aanvankelijk veilen, maar dat stuitte op weerstand in de Tweede Kamer, gesteund door de grote bestaande commerciële radiostations. De Tweede Kamer wilde dat er een verdeling werd gevonden waarbij de belangen van de bestaande stations overeind bleven en er toch ruimte was voor nieuwkomers. De commissie-Bouw voorzag daarin.

Het voorstel is in de ogen van de door het kabinet geraadpleegde deskundigen echter onuitvoerbaar. Het is te ingewikkeld en juridisch niet houdbaar. Het kabinet gaat het liefst veilen omdat die verdeelmethode het meest eerlijk en transparant is. Ook na het overleg van woensdag zijn de coalitiepartijen nog niet overtuigd van de onuitvoerbaarheid van het plan-Bouw.

Vooral PvdA en D66 houden twijfels. Zij houden nog vast aan het voorstel van Bouw. De VVD houdt daar niet onverkort aan vast. De liberalen kunnen leven met een veiling als andere methodes onuitvoerbaar blijken. (Trouw)