Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Overheid moet ingrijpen bij failliet UPC

SP-kamerlid Harry van Bommel wil dat het kabinet een noodscenario opstelt voor een eventueel faillissement van UPC om te voorkomen dat de doorgifte van de kabel in gevaar komt.

Vorig jaar maart bereikte de koers van UPC nog stratosferische hoogten met een koers van meer dan 80 euro. Sindsdien is die koers met meer dan 98 procent gedaald tot een voorlopig dieptepunt van 0,92 euro gisteren. De crash van het aandeel weerspiegelt de vrees van veel beleggers dat het bedrijf failliet zal gaan door de enorme schuldenlast.

Volgens Van Bommel is de doorgifte van TV en radio door de onmisbaarheid van deze communicatiemiddelen voor het maatschappelijk functioneren reden genoeg om er op toe te zien dat de levering niet in gevaar komt. Daar komt nog bij dat radio en TV een belangrijke rol spelen bij de informatievoorziening in het geval van een nationale ramp. In januari antwoordde Jorritsma op eerdere Kamervragen van de SP dat ze “zich niet veel zorgen maakt dat de levering van de diensten ooit in gevaar zou komen”. De SP wil weten waarop de veronderstelling van de minister was gebaseerd dat een curator zal streven naar voortzetting van de exploitatie.

De gebruikers van UPC mogen sinds enige tijd genieten van de zegeningen van de privatisering. Een onbereikbare en arrogante monopolist die probeert het pakket te verkleinen en de tarieven te verhogen. Volgens de SP is de koersval dan ook een uitgelezen moment om voor een koopje van 250 miljoen euro van UPC weer een nutsbedrijf te maken dat tegen een fatsoenlijke prijs een zo breed mogelijk pakket levert. (M)

Gerelateerde berichten