Staatssecretaris voor omroepzaken Rick van der Ploeg blijft bij zijn ‘njet’ tegen DeNieuwe Omroep. Eerder deze maand besliste hij negatief op het beroep dat DeNieuwe Omroep had ingesteld tegen zijn eerdere afwijzing. Het betekent dat DeNieuwe Omroep vooralsnog niet kan uitzenden.
Opmerkelijk is dat Van der Ploeg hiermee ingaat tegen het (doorwrochte) advies van de beroepscommissie van zijn eigen departement, die wordt voorgezeten door een onafhankelijk en gezaghebbende bestuursjurist. Deze was juist tot de conclusie gekomen dat de aanvraag van DeNieuwe Omroep moest worden gehonoreerd. Het voorgenomen programma-aanbod achtte de commissie voldoende vernieuwend. Bovendien vond ze dat Van der Ploeg DeNieuwe Omroep veel te streng de maat had genomen, wat strijdig zou zijn met de strekking van de Omroepwet en met de Grondwet. Van der Ploeg verwerpt dit juridische argument en blijft bij zijn opvatting dat DeNieuwe Omroep te weinig vernieuwend is. Interessante vraag: hoe vernieuwend zijn bijvoorbeeld – Avro, Tros of BNN eigenlijk?
DeNieuwe Omroep nu naar de rechter
Het bestuur van DeNieuwe Omroep vindt de afwijzend beslissing uiterst teleurstellend en zelfs onbegrijpelijk. Moed put DeNieuwe Omroep evenwel uit het positieve advies van de beroepscommissie. Dat maakt de gang naar de rechter uitermate kansrijk. De volledige tekst van de reactie is te lezen op www.denieuweomroep.nl
Het zou niet voor het eerst zijn dat een kandidaat-omroep zich via de rechter toegang verschafte tot het publieke bestel. De advocaat van DeNieuwe Omroep, prof.mr. Egbert Dommering, herinnert er aan dat Veronica indertijd het pleit bij de Raad van State won, omdat deze vond dat de minister zijn afwijzing baseerde op een veel te verregaande toetsing vooraf. In feite dus het standpunt dat bij de aanvraag van DeNieuwe Omroep door de beroepscommissie wordt ingenomen.”Zo bezien hebben we een goede zaak bij de rechter”, taxeert Dommering.
Leden krijgen brief
Onder het motto ‘We zijn er bijna!’ zullen de 86.000 leden van DeNieuwe Omroep begin volgende maand per brief worden geïnformeerd over de stand van zaken. Er zal op worden gewezen dat de voortzetting van het juridische gevecht, waartoe DeNieuwe Omroep wordt gedwongen, geld kost. Om dit geld bij elkaar te brengen zal de contributie (twaalf gulden zestig) voor 2001 alsnog worden geïnd.
Naar verwachting zal er voor het einde van het jaar een rechterlijke uitspraak zijn. Mocht het nodig zijn, dan staat daarna nog de weg naar de Raad van State open. Dat laatste geldt overigens ook voor de staatssecretaris. (DNO)