Komkommer-nieuws op Dinsdag 28 Augustus 2001

[05.00 uur]

De Commissie Herverdeling Radiofrequenties maakt vanochtend de conclusies uit haar rapport bekend. De commissie bestaat uit dr. J.E. Andriessen, voorzitter (oud-minister van Economische Zaken), dr. R.L. Vreeman (oud-voorzitter van de PvdA, burgemeester van Zaanstad) en prof. Mr. H.J. de Ru (advocaat en hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam) en is ingesteld door de Vereniging van Commerciële Radiostations en de Vereniging van Niet-landelijke Commerciële Radiostations. Doel is om te bekijken of een vergelijkende toets voor de verdeling van de radiofrequenties uitvoerbaar is.

Rob Trip opende in de uitzending van maandag de nieuwe NOVA-site. Op www.novatv.nl zijn alle onderwerpen in video te bekijken en te doorzoeken. Ook staan dossiers on line. In geval van bijzondere nieuwsontwikkelingen worden er chatsessies met de studiogast of presentator gehouden.

Surfliefhebbers kunnen vanaf zaterdag 1 september (16.35 uur) aanstaande kijken naar Surfcity. Het programma volgt enkele Nederlandse surfers in binnen- en buitenland en laat de achtergronden van de surfscene zien. The Sound Company [producties voor media en entertainment] verzorgde de voice-over voor het programma. Surfcity wordt elke maandag om 1200 uur herhaald.

Radio 10 FM, het oudste commerciële radiostation van Nederland, heeft in de bijna 13 jaar dat zij bestaat een gigantische hoeveelheid platen gedraaid, Afgelopen maandag waren dat er 1.993.953 om precies te zijn. Binnenkort zal dit station dus de 2 miljoenste hit in haar geschiedenis draaien. Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis is een unieke actie ontwikkeld. Luisteraars worden via de website www.radio10.fm opgeroepen te voorspellen wanneer dit historische moment zal plaatsvinden. Degene die het exacte tijdstip noemt (of het best weet te benaderen) wint maar liefst 2 miljoen Nederlandse centen en een optreden van de Disco Dance Party (drive-in show van Radio10 FM). Hoeveel zou dat in euro’s zijn?

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

De hele maand augustus konden luisteraars van SkyRadio meedoen aan een prijsvraag op de site van Sky Radio. De winnaars van de “Sky Radio @ the Beach actie” zullen een exclusieve party mee maken op 31 augustus in de Rotterdamse discotheek de Baja Beach Club. Het belooft een spectaculaire party te worden met gratis welkomstcocktails, diverse te winnen beachvakanties en een top-dj die alleen de beste zomerse hits draait. Voor degenen die niet tot de ‘happy few’ behoren die voor het feest worden uitgenodigd, is na afloop een uitgebreid fotoverslag te vinden op www.skyradio.nl.

RTL5 mag het sportprogramma Sunday United niet meer uitzenden. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank afgelopen vrijdag bepaald zo meld de Volkskrant. De rechter acht het programma een kopie van Sport aan Tafel dat Endemol vorig seizoen samen met en voor RTL5-moeder HMG produceerde. Endemol had het kort geding aangespannen, omdat het zelf de formule had bedacht en nu ineens dezelfde Ruud ter Weijden als presentator zag, met aan tafel dezelfde gasten, Hugo Camps en Johan Derksen. RTL5 heeft gereageerd de zendtijd te vullen met samenvattingen van Premier League-wedstrijden.

Dit najaar zullen de Nederlandse Hotmailgebruikers via hun mobiele telefoon hun e-mail kunnen ontvangen en verzenden. Omdat SMS berichten maximaal 160 tekens kunnen versturen zullen lange berichten over meerdere SMS-berichten verdeeld worden. Maar ook kun je ervoor kiezen om alleen de eerste paar regels van het e-mailbericht op je mobiel te ontvangen. Hotmail blijft gratis, maar voor de SMS-dienst zal wel betaald moeten worden. Wat de dienst gaat kosten is nog niet bekend, dat hangt ook af van de telecomaanbieders die mee gaan doen.

De websites van de AVRO, NCRV, STER en VARA zijn weer bereikbaar. De technische problemen zijn afgelopen weekend opgelost. De recente informatie is weer teruggezet, en alle site’s zijn weer voorzien van actuele informatie.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De VPRO heeft haar programmering op de zondag vernieuwd. Het muziekprogramma op de zondagochtend wordt voortaan gepresenteerd door Roeland Hazendonk. Hanneke Groenteman gaat op die dag om vijf uur samen met Paul Haenen het nieuwe programma HH Zondag maken. Nieuw zijn ook programma’s van Frans Bromet en aardenburg en De Jong. Dat maakte de VPRO op de presentatie van haar winterprogrammering bekend.

Youp van ’t Hek is waarschijnlijk de best bekeken Zomergast ooit. Zondagavond zagen 1,3 miljoen mensen hoe Adriaan van Dis hem in het VPRO-programma Zomergasten ontving. Het tweetal kreeg met 7.6 ook een hoge waardering. De uitzendingen met Sylvia Tôth en Barend en Van Dorp waren ook succesnummers. Naar beide uitzendingen keken 915.000 mensen, aldus de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek. De programma’s haalden respectievelijk een 7.4 en een 7.5.

Vijf Haagse nieuwsredacties, waaronder die van het NOS Journaal, Den Haag Vandaag, Met het Oog op Morgen en het Radio 1 Journaal, gaan vanaf september intensief met elkaar samenwerken. Dit meldt het vakblad De Journalist. De redacties zijn vanaf 5 september in hetzelfde pand gehuisvest, boven café Dudok in de Haagse binnenstad. De samenwerking zal plaats vinden op het gebied van nieuwsgaring, documentatie, productionele ondersteuning en secretariaat. De NOS heeft dergelijke samenwerkingsverbanden nu al voor zijn redacties in Washington en Brussel.

SBS heeft het Valkenburgse kasteel Chateau l’Ermitage voor een jaar gehuurd om er tv-programma˜s te maken. Het eerste programma dat er opgenomen gaat worden, is Link, een programma waarin de kijker moet bepalen welke mensen in een groep in het dagelijkse leven bij elkaar horen. Daarna zal het kasteel waarschijnlijk wederom gaan fungeren als decor van Big Diet, maar dan voor deel twee.

Muziekzender MTV Europe start in september met een breedbandkanaal onder de naam “MTV Live”. Wie zich abonneert kan op zijn pc muziekprogramma’s ontvangen die tv-klaliteit benaderen. Als doelpubliek wordt gemikt op 16 tot 34-jarigen in het V.K., Frankrijk en Nederland. MTV zal op het kanaal o.a. live uitzendingen uit het eigen archief brengen. Om de uitzendingen te kunnen ontvangen moet men een DVB-pc kaart hebben, een toestel om de satelliet te ontvanger, en uiteraard een pc.

We zitten nog steeds midden in de komkommertijd, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

Acteur/presentator Paul de Leeuw ontpopt zich als kinderboekenschrijver. In oktober verschijnt van zijn hand een boek over de Ermelose heks Erna. Het verhaal getiteld ‘De Kleine Heks – het ware verhaal’ is bedoeld voor kinderen van acht jaar en ouder. Het wordt uitgegeven door Prometheus. De Leeuw heeft de afgelopen maanden het roer omgegooid. Hij stopte met zijn televisieshow en radio-3-programma, beide voor de VARA. In de toekomst is hij op televisie te zien bij de NCRV, onder andere met het spelletje Zo Vader, Zo Zoon.

Omroep P&M, de lokale Omroep voor Helden, Kessel, Maasbree en Meijel (92,5FM) is actief op het gebied van radio en P&M Tekst-TV en tevens op tekst-TV valt dagelijks nieuws te lezen wat ook integraal op de website van de publieke omroep: www.peelmaas.com staat. Op radio-gebied gaat er vanaf 1 oktober aanstaande het een en ander wijzigen. Naar aanleiding van de jaarlijkse kijk- en luisterenquête zal de programmering geheel aangepast worden aan de wensen van de luisteraars, waar de klemtoon gelegd wordt op de groep 25-60 jarigen. Met veel herkenbare muziek en lokale informatie zal P&M 92,5 zich onderscheiden van de anderen, immers het belangrijkste doel van de omroep is het nieuws uit je straat brengen afgewisseld met muziek welke lekker in het gehoor ligt.

Message4u kampt met capaciteitsproblemen. Door de plotselinge toename in het aantal gebruikers zijn nummers soms niet bereikbaar. Message4u biedt een gratis fax- en voicemailnummer aan op internet. De dienst heeft er veel nieuwe abonnees bij gekregen de afgelopen weken na het besluit van XOIP om haar dienst niet langer gratis aan te bieden.

‘Finnpage, de Finse radiokandidaat van wie de aanvraag voor commerciële radio door het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) onontvankelijk werd verklaard, dient bij de Raad van State een beroep tot schorsing ,,bij uiterst dringende noodzakelijkheid” in. Dat meldt de website www.pacinfo.be

De deelnemers aan een illegale houseparty bij het Veerse Meer hebben gehoor gegeven aan een bevel om te vertrekken van burgemeester Van der Zwaag van Goes. De ontruiming van het recratieterrein De Piet verliep volgens een politiewoordvoerder ‘perfect’. Van der Zwaag eiste dat uiterlijk 16.00 uur de muziek werd uitgezet en dat de feestgangers voor dat tijdstip begonnen met het opbreken van hun kamp. De Mobiele Eenheid stond klaar om in te grijpen als de ongeveer vijftienhonderd jongeren toch door zouden gaan. Ze streken neer bij het Veerse Meer nadat zaterdag in Moerdijk een einde was gemaakt aan een illegale houseparty op een terrein van Shell. Goes gedoogde het feest aanvankelijk, maar de overlast wordt volgens de burgemeester nu te groot.

Volgens de Franse krant Le Parisien staat de Franse mediagroep Vivendi-Universal op het punt om de legendarische Parijse muziektempel Olympia over te nemen. Een woordvoerder van Vivendi-Universal hield het tijdens het weekend op: ,,We zijn in vergevorderde onderhandelingen, maar er is niets beslist.”
Lees hier verder

Het discussieprogramma De Achterkant van het Gelijk keert in het nieuwe tv-seizoen terug op de buis. Dat werd maandag duidelijk bij de winterpresentatie van de VARA. Marcel van Dam presenteerde het programma na lange tijd verleden jaar weer eens, tijdens het jubileumweekend van de omroep. Dat is zo goed bevallen dat hij van 28 maart tot en met 3 mei 2002 wekelijks een aflevering van het programma gaat maken.
Lees hier verder

De bezoekersaantallen van de duurste Nederlandse speelfilm tot nu toe, Soul Assassin, vallen tot nu toe zwaar tegen. Het afgelopen weekend bezochten iets meer dan 2500 betalende bezoekers de film, die ruim 15 miljoen gulden heeft gekost.
Lees hier verder

Het driedaagse Lowlands festival in Biddinghuizen is wat betreft de organisatie naar tevredenheid verlopen. De politie spreekt van een uitermate rustig verlopen evenement. Een dance-night besluit Lowlands. Maandag verlaten de festivalgangers Biddinghuizen. Ondanks regen en onweer die zondagavond over het festivalterrein trokken, bleef het enthousiasme van de bezoekers groot.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email