Komkommer-nieuws op Maandag 27 Augustus 2001

05.00 uur

Vanaf 3 september woedt op de commerciële radiozender Rebecca een felle strijd tussen mannen en vrouwen. Hoe de strijd zal eindigen, kan alleen de toekomst uitwijzen. De strijd der sexen wordt in ieder geval als eerste in Nederland op de radio beslecht. De directie van Rebecca is bereid de luisteraars te compenseren met ’10.000,- per dag. Meer info vanaf volgende week op www.rebecca.nl

De Japanner die de eerste blauwe Light Emitting Diode (LED) uitvond, eist een kleine 40 miljoen gulden van zijn vorige werkgever. Shuji Nakamura vindt dat de patenten op het blauwe lampje zijn eigendom zijn. De blauwe LED is en was een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van een nieuw type dvd.

Peter R. de Vries bekijkt samen met ‘zijn’ omroep SBS6 de mogelijkheden voor een nieuw programma. Zijn oude programma, ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’, is aan vervanging toe, aldus een woordvoerster van SBS6 vrijdag. Er staan tot eind december geen programma’s met De Vries meer gepland.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Elektronicabedrijf Philips heeft de eerste dvd-recorder van Europa aangekondigd. Voor zo’n 4000 gulden kunnen consumenten vier uur film wegschrijven op dvd-schijfjes. Volgens Philips wordt het nieuwe apparaat de opvolger van de vhs-recorder. De zogenoemde DVDR1000 komt waarschijnlijk volgende maand in productie.

J. Offermans uit Rijswijk heeft met een groot doek van een verleidelijke vrouw, de Brood-imitatiewedstrijd van de Haagsche Courant gewonnen. De nep-Brood van Offermans was volgens de wedstrijdjury de beste van de 61 inzendingen. Een eervolle vermelding ging naar S. Cedee uit Haarlem, met een computertekening met de titel ‘Doei’. Het toont een mannetje dat van het Hilton hotel valt. De Haagsche Courant stelt de werken vanaf woensdag 29 augustus een maand lang tentoon in het bespreekbureau van de krant.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De Nederlandse band Trockener Kecks gaat na 21 jaar uit elkaar. Dat heeft de popgroep op zijn website laten weten (www.kecks.nl). De groep onder leiding van zanger Rick de Leeuw zegt dat de realisatie van de laatste cd een hoogtepunt is dat stoppen rechtvaardigt. De Kecks werden in Nederland en Belgie bekend met nummers als ‘Hart en Ziel’ en ‘Ik denk nooit meer aan jou’. Eind december stoppen de bandleden pas echt. Tot die tijd maken ze een afscheidstoernee langs Nederlandse en Belgische podia.

Van de overheidsorganisaties die in het kader van OverheidsTelefonie 2000 hun mobiele operator al gekozen hebben, heeft Libertel-Vodafone ruim twee derde van de organisaties voor zich weten te winnen. Van de ministeries heeft onlangs ook het ministerie van Buitenlandse Zaken gekozen voor de mobiele diensten en services van Libertel-Vodafone. Met de jongste aanwinst heeft Libertel-Vodafone inmiddels de helft van de Haagse ministeries als klant weten te verwerven.

Actrice Sylvia Millecam is zaterdagmiddag onder grote belangstelling begraven in haar woonplaats Amsterdam. Op de begraafplaats Westgaarde waren naast familieleden en vrienden ook veel collega’s aanwezig uit de theater- en televisiewereld. Voorafgaand aan de begravenis werd een herdenkingsdienst gehouden in de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam. De dienst was via een geluidsinstallatie ook buiten te horen.

Het techno-festival in Spaarnwoude is zaterdag zonder problemen verlopen. In het recreatiegebied waar 13.000 liefhebbers van techno-muziek het festifal bezochten waren geen onderkoelde feestgangers, zoals na afloop van het dansfeest Dance Valley, maar bezwete bezoekers van het Awakenings Festival.

De bezoekers van het popfestival Lowlands in Biddinghuizen hebben ondanks het tropische weer weinig last van de hitte. Volgens festivaldirecteur Van Eerdenburg zijn er tot nu toe maar enkele mensen geweest die zich met uitdrogingsverschijnselen hebben gemeld bij de EHBO. Lowlands verloopt verder zonder al te grote problemen. Tijdens een optreden van publiekstrekker The Prodigy viel de stroom uit wegens een technische storing.

De Franse acteur, zanger en dichter Philippe Léotard is zaterdag in een ziekenhuis in Parijs op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longaandoening gestorven. Léotard stond in 1964 samen met Ariane Mnouchkine aan de wieg van het Théatre du Soleil. De acteur werd op 28 augustus 1940 in Nice geboren, maakte zijn debuut als filmacteur in een klein rolletje in 1970 in ‘Domicile conjugal’ van François Truffaut en speelde nadien in een zestigtal films.

‘Vanaf vrijdag 24 augustus zit Eurosport in een deel van Vlaanderen terug op de kabel. De sportzender heeft hierover een akkoord bereikt met alle zuivere kabelintercommunales. In totaal gaat het om zo’n 750.000 abonnees die aangesloten zijn bij de West-Vlaamse Elektriciteits Maatschappij (WVEM), Integan (Antwerpen), HAVI-TV (Halle-Vilvoorde), Interelectra (Limburg), de Provinciale Brabantse Energiemaatschappij (PBE), VEM-Essen en VEM-Kempen.’

MTV in de Verenigde Staten weigert het razend populaire rapnummer ‘Because I got high’ van Afroman overdag en ’s avonds uit te zenden. ’s Nachts is de video inmiddels wel te zien, maar om de muziekzender zover te krijgen moest het platenlabel van Afroman instemmen met een aantal wijzigingen. Zo is een scène aan het eind, waarin Afroman een joint ter grootte van een honkbalknuppel deelt met de filmacteurs Jason Mewes en Kevin Smith, uit de video geknipt.

De Amerikaanse R & B zangeres Aaliyah is zaterdag omgekomen door een vliegtuigongeluk op de Bahama’s. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. De zangeres reisde met een klein toestel terug van de Bahama’s, waar ze haar nieuwste videoclip had opgenomen, naar de Verenigde Staten toen het noodlot toesloeg.

We zitten nog steeds midden in de komkommertijd, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

Het was een moeilijke week voor Nederlandse uitgevers. Na Wolters Kluwer vorige week kwam deze week VNU met tegenvallende cijfers. De uitgever heeft vooral last van de afnemende advertentie-inkomsten in de Verenigde Staten.
Lees hier verder

MSN heeft een overeenkomst gesloten die Hotmail-gebruikers in staat zal stellen via sms hun berichten op een mobiele telefoon te lezen.
Lees hier verder

Rolf Wouters werkte bij een reclamebureau toen zijn collega’s hem in 1988 voor de grap aanmeldden bij het talentenprogramma Showmasters van Sandra Reemer. Het begin van een tv-loopbaan bij RTL4 en sinds 1995 Veronica/Yorin. Per 1 oktober gaat hij voor 3 jaar naar de AVRO.
Lees hier verder

De magazines Clickx en Computer Idee smelten vanaf 1 november samen tot een nieuw computerblad. De uitgeverijen Mediaxis/VNU Business Publications en Clickx Ventures hebben daarover een intentie-akkoord bereikt. De naam Clickx zou behouden blijven voor het nieuwe blad.
Lees hier verder

Jack van Gelder draait zijn hand niet om voor werkweken van zeventig uur. Naast zijn tv- en radiowerk bij Studio Sport en Langs de lijn vult hij zijn dagen vooral als directeur van het Nederlandse kledingbedrijf For Fellows. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij er net drie nieuwe tv-programma’s bijgekregen: bij de NOS op maandag en bij de Tros een ‘gezellig’ voetbalprogramma op zondag en een sportquiz op zaterdag. “Ach, ik ga graag met mensen om.”
Lees hier verder

Roularta Media Group, één van de drie aandeelhouders van de gratis pendelkrant Metro, wil zijn belang in het overkoepelende bedrijf, Mass Transit Media, verkopen. Tenminste, dat schreef de Financieel-Economische Tijd vrijdag. Voorzitter Rik Denolf van Roularta wou geen commentaar geven. ,,Het bericht is voor hun rekening.”
Lees hier verder

Morgen is in Zuid-Afrika de eerste aflevering van Big Brother te zien, met blanke en zwarte deelnemers en veel reclame. Van verveelde kijkers heeft Endemol hier geen last. Zuid-Afrikanen kijken twee keer zoveel naar soaps als westerlingen. Wie niet kan lezen heeft de televisie hard nodig.
Lees hier verder

‘Nee, het wordt geen sociologisch experiment’; ‘Nee de deelnemers vormen geen exacte etnische afspiegeling van het land’. Zoveel nadrukkelijke ontkenning door de makers ka´n alleen maar betekenen dat hier iets staat te gebeuren dat de grenzen van simpel entertainment zal overschrijden. Je vraagt er ook om als je Big Brother organiseert in een land als Zuid-Afrika. Chantal Sturkenboom straalt. Morgen is het zover. De directeur van Endemol Zuid-Afrika verraadt de plezierige koorts voor een premiegravere van wat – onder de naam ‘Groot Broer Koekeloer’ ; een succesnummer moet worden.
Lees hier verder

De jongerenzender Ketnet doet het bijzonder goed. Almaar meer kinderen en jongeren, iets meer dan 78 procent, stemmen per week minstens vijftien minuten af op Ketnet. De norm die de beheersovereenkomst van de openbare omroep voorschrijft, ligt op 76 procent.
Lees hier verder

Uitgever De Telegraaf is van plan geld te vragen voor toegang tot de websites die bij zijn kranten horen. ,,We denken na over een betaald model”
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.