Kort nieuws op Dinsdag 18 September 2001

[10.00 uur]
Goedemorgen,

Sinds 1 september is de publieke zender “Funkhaus Europa” in de steden Bremen (FM 69.7) en Bremerhaven (FM 95.4) (plus wijde omgeving) in de ether. Dit station richt zich op de allochtonen in Duitsland en brengt berichten en muziek uit en over landen als Turkije, Italie, voorm. Joegoslavie, Griekenland, Spanje. Op het uur is er een “normale” nieuws-weer uitzending in het duits, ook de muziek-programma’s worden voor een groot deel in het duits aan mekaar gepraat. De zender was al geruime tijd op 103.3 FM in het West-Duitse Ruhrgebied te ontvangen, een stedenagglomeratie waar veel “gastarbeiders” wonen, en nu dus ook in het Noorden.

RadioWereld is op zoek naar een YorinFM Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over YorinFM.

Pak de poen! is een nieuwe actie van Ruuddewild.nl die loopt totdat de gulden uit ons betalingscircuit verdwenen is. Door bankbiljetten te beschrijven met de tekst Ruuddewild.nl 3FM kunnen deelnemers maximaal F 10.000 winnen. Op de website staan de spelregels

Een groep Amerikaanse popsterren gaat een lied opnemen om geld in te zamelen voor overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten. Ze doen dat op initiatief van megaster Michael Jackson. Het nummer What more can I give moet volgens hem 50 miljoen dollar (ruim 121 miljoen gulden) opbrengen.

Wim Rigter nam vrijdag afscheid van de Arbeidsvitaminen. Tussen 9 en kwart voor 12 draaide hij zijn favoriete platen. Daarna was 3FM indrukwekkend stil ter nagedachtenis aan de ramp in de VS. Check de foto’s en de mails van luisteraars in de Exclusive. Overigens is Wim niet echt weg bij 3FM. Hij wordt coordinator van de 3FM nachtopleidingen. Afgelopen maandag is Gerard Ekdom met de Arbeidsvitaminen gestart.

In verband met het uitzenden van uitgestelde voetbalwedstrijden UEFA Cup komt de programmering op Nederland 2 donderdag te vervallen. De actualiteitenrubriek 2Vandaag wordt verschoven naar Nederland 1 tussen 17.30 uur tot 18.50 uur. De eerste aflevering van Dierenhospitaal wordt op 4 oktober uitgezonden, evenals Schone Schijn. Voor het concert van André Hazes is nog geen nieuwe datum gepland. Studio 2 komt te vervallen.
De programmering van Donderdag ziet er nu als volgt uit: 17.50 uur voorbeschouwing. 18.00 uur Polonia Warschau – FC Twente. 20.05 uur voorbeschouwing. 20.15 uur UEFA Cup wedstrijd. N.B. Nog niet bekend welke wedstrijd wordt uitgezonden. Ajax – Limassol of Utrecht – Grazer AK 22.15 uur nabeschouwing. 22.50 uur samenvatting van de andere wedstrijd. 23.45 uur einde wijziging.

Deze week is het ‘Week van de Dagbladbezorger’. Ieder jaar organiseren de krantenuitgeverijen deze week om hun dagbladbezorgers in het zonnetje zetten. De bezorgers zijn toch heel belangrijk voor deze organisaties, zij zorgen en namelijk voor dat 90% van de gedrukte kranten direct bij de abonnees in de bus valt. Dit jaar zullen de bezorgers onder andere verwend worden met een concert van Birgit. Radio 538 besteedt ook speciaal aandacht aan de helden van de krant. Iedere dag zal er ’s avonds een quiz worden gespeeld tussen twee dagbladbezorgers. De winnaar ontvangt een gesigneerde CD en foto van Birgit en een Meet en Greet met deze ster van eigen bodem. Meer informatie over de actie en de festiviteiten vind je op de site Worddagbladbezorger.nl. Daar kun je ook kijken of er nog bezorgers nodig zijn in jou regio.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Volgende week zaterdag 29 september start het programma Willem Wever weer. Iedere zaterdag bij de NCRV op Nederland 1! Tijdens de uitzendingen zullen weer allerlei vragen beantwoord worden. Voor het nieuwe seizoen is er ook een nieuwe website gemaakt. Op WillemWever.nl kun je kennismaken met de nieuwe presentatrice, de komende onderwerpen bekijken en nog veel meer. Bijvoorbeeld online spelletjes spelen die direct temaken hebben met de tv-afleveringen en werkstukken van anderen lezen in Breinwijzer, ook kun je daar jou eigen werkstuk achterlaten.

De redactie van het Jeugdjournaal gaat vanaf maandag de site www.jeugdjournaal.nl ombouwen tot een ‘volwaardige’ nieuwssite. Dat houdt in dat niet alleen de onderwerpen uit het tv-bulletin via het webadres te zien zijn, maar ook andere nieuwsitems. De berichten worden wordt samengesteld en gepresenteerd op een manier die het nieuws voor kinderen begrijpelijk maakt. De vernieuwde site gaat maandag vanaf 16.00 uur de lucht in.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Na een lange zomerstop zijn Frits Barend en Henk van Dorp weer helemaal klaar voor een nieuw seizoen Barend & Van Dorp. Vanaf deze week zie je de twee weer elke werkdag in hun praatprogramma, waar ze met bekende gasten ingaan op de actualiteit. Op de site van Barend & Van Dorp vind je meer informatie.

Blinde mobiele telefoongebruikers in Italië kunnen binnenkort SMS-berichten ‘lezen’ en ‘schrijven’. De Italiaanse telecomoperator TIM heeft in samenwerking met de nationale blindenorganisatie software ontwikkeld die de tekstberichten vertaalt in gesproken woord.

De Britse politie heeft de telecomnetwerken opgedragen de telefoongegevens van de dag van de aanslagen in de Verenigde Staten te bewaren. Normaal worden gegevens uit de centrale na 48 uur gewist. Gegevens over sms-, e-mail- en voicemail-berichten worden nu allemaal bewaard. De politie wil zo de mogelijkheid houden gegevens op te vragen. “Er wordt nog niet naar iets specifieks gezocht”, aldus een woordvoerder. In de Verenigde Staten heeft de FBI de telecombedrijven een vergelijkbare opdracht gegeven.

Het Rotterdamse Reply Services begint een soort paspoortdienst, waarmee internetters abonnementen op e-mail nieuwsbrieven kunnen beheren. Op deze wijze hoopt het bedrijf veel klanten voor reclame binnen te halen. De nieuwe dienst is ‘Reclamemail’ gedoopt.
Lees hier verder

RealNetworks en drie grote platenlabels gaan hun gezamenlijke online muziekplatform binnen enkele weken lanceren. De samenwerking is bedoeld om een betaalde online muziekservice in de markt te zetten. MusicNet wordt gedragen door softwarebedrijf RealNetworks, AOL Time Warner, Napster, EMI Recorded Music en BMG Entertainament. De dienst moet het straks gaan openemen tegen rivaal Pressplay. Laatstgenoemde service is een initiatief van Vivendi’s Universal Music Group en Sony Music Entertainment.
Lees hier verder

Telegraaf Holding zal op termijn de internetactiviteiten integreren met de huidige printactiviteiten. Zo zullen commerciële en redactionele organisaties worden samengevoegd. Tevens heeft Telegraaf definitief besloten om betaalde sites te introduceren. De integratie moet “maximale synergie en wederzijdse versterking” opleveren. Volgens algemeen directeur Willem Kok was een organisatorische scheiding tussen on- en offline activiteiten niet langer te handhaven.
Lees hier verder

De grote muziekuitgevers en platenlabels staan op het punt een pact te sluiten over betaalde distributie van webmuziek. De overeenkomst moet voorkomen dat platenlabels en uitgevers in een juridische strijd over muziekrechten verwikkeld raken. Platenlabels behouden de rechten van de opnamen, maar de uitgevers hebben het recht om de muziek op de markt te brengen.
Lees hier verder

Onder inwoners van Zaanstad is grote beroering ontstaan omdat zij pas begin oktober weer naar de Amerikaanse nieuwszender CNN kunnen kijken. Kabelexploitant UPC stelt de zenderwijziging uit om die samen te laten vallen met de frequentiewijzigingen in oktober. Boze kijkers willen dat UPC de nieuwszender nu al doorgeeft. Via CNN willen ze op de hoogte blijven van al het nieuws rond de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.
Lees hier verder

‘Greg Dyke, de directeur van de BBC, heeft zaterdag zijn verontschuldigingen aangeboden voor het uitzenden van een live-discussieprogramma over de terroristische aanslagen van dinsdag. In de uitzending van Question Time van afgelopen donderdagavond legden namelijk mensen uit het publiek op brutale wijze de schuld voor de aanslagen bij het buitenlands beleid van de Verenigde Staten.’
Lees hier verder

Een 38-jarige man uit Zaandam heeft zaterdag bij de politie aangifte gedaan tegen de Nederlandse Moslimomroep (NMO). Volgens de man heeft de NMO zich afgelopen vrijdag in het programma Arabesque schuldig gemaakt aan discriminatie. Het bewuste programma, een herhaling van de zondag ervoor, werd vrijdag uitgezonden direct na de drie minuten stilte die op het middaguur in acht werden genomen.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.