Kort media nieuws dinsdag 22 januari 2002

[08.00 uur]
Goedemorgen.

De internationale nieuwszender CNN is begonnen met een website in de Arabische taal. Er kwamen veel verzoeken van mensen uit Arabische landen die de nieuwsberichten van CNN wilden kunnen lezen. Samen met Arabisch-sprekende journalisten heeft CNN daarom een bureau in Dubai geopend.

De eerste twee afleveringen van de oorlogsserie Band of Brothers hebben zondagavond gemiddeld 1.140.000 kijkers getrokken. Dat heeft de dienst KijkOnderzoek van de NOS maandag becijferd.

Woensdag zal 3FM een film uit zenden op de Radio. De publieke omroep denkt hiermee de primeur te hebben als eerste radiostation van Nederland. Helaas is dit niet waar.
3FM: “Voor zover ik weet is ook in het buitenland nog nooit iemand zo gek geweest. Er zal slechts één scène worden ingekort. Er is een tien minuten durend shot waarin Hazes geluidloos ronddobbert in een zwembad.”
Vorig jaar september zond de lokale omroep Vloh FM het geluid van de film Titanic al eens integraal uit zonder stukken te verwijderen via haar zender. De film werd toen op het doek in Hoofddorp vertoond en het geluid via de radio uitgezonden.

Jazz op West, het jazzprogramma van Radio West, organiseert de komende maanden weer een serie live jazzoptredens in Bowlingworld Zuiderpark. Hans Dijkstal en Michael Varekamp ontvangen daar muzikale gasten uit binnen- en buitenland en presenteren speciaal voor de uitzending samengestelde combinaties van jong en gekend talent. Belangstellenden zijn van harte welkom om de live optredens in de Blauwe Zaal van Bowlingworld Zuiderpark (ingang Melis Stokelaan) in Den Haag gratis mee te maken.

De luistercijfers van December zijn gisteren bekend gemaakt. Een compleet overzicht vind u hier

Volgens onderzoeksbureau Jupiter geven Europeanen bijna twee keer zoveel geld uit voor content op hun mobiele telefoon dan voor op hun PC. In 2001 besteedden Europese mobiele telefoongebruikers 590 mln euro aan content. PC-gebruikers daarentegen betaalden 252 euro voor content en dat is dit net iets minder dan de helft. Terwijl mobiele content voornamelijk bestaat uit beltonen, sportuitslagen en aandelenkoersen, bestaat de content voor de PC voor 70 procent uit porno en het overige deel uit spellen en financieel nieuws. Uit het onderzoek blijkt dat 47 procent van de internetgebruikers in de toekomst niet wil betalen voor content. Alleen voor het downloaden van muziek heeft men geld over.

Wil je 4 weken een gratis proefabonnement op het omroepblad “Vara TV Magazine” vrijblijvend en zonder verplichting ontvangen? Belangstelling? Tevens kun je zelf de ingangsdatum bepalen van de bezorging van de gratis nummers.

Pim Fortuyn is zondag boos opgestapt uit de studio van TV Rijnmond . De eerder die middag tot lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam gekozen Fortuyn wenste niet in discussie te gaan met drie verbijsterde Rotterdamse politici. Fortuyn deed een aantal radicale uitspraken die om een weerwoord schreeuwden. Zo wenst de kersverse lijsttrekker maximaal een dag per week aan de lokale politiek te besteden. Dat lijkt hem ruim voldoende. Wanneer je meer tijd aan lokale politiek besteedt, verdoe je je tijd en moet het vooral anders worden georganiseerd.

Gratis opnamen bijwonen van improviserende topacteurs in het Bimhuis. Dat is nu mogelijk via de Humanistische Omroep . Twaalf acteurs gaan actuele dilemma’s te lijf in het programma ‘De vloer op’.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Woensdag 23 januari kunnen bezoekers van de BNN website tussen 18.00 uur en 19.00 uur chatten met Bridget. Benieuwd naar haar nieuwe programma’s, haar ervaringen tijdens BNN at Work, het hebben van een eigen zaak of haar kleding? Surf dan woensdag naar www.bnn.nl, alles kan gevraagd worden! Een uur lang zit de BNN presentatrice achter de computer om vragen te beantwoorden, terwijl zij live via de webcam te volgen is. Op dit moment presenteert Bridget de Nationale Tests en is zij druk met de voorbereidingen voor haar nieuwe programma ‘Lijst 0’ dat zij vanaf 11 maart samen met Katja Schuurman presenteert.

De voorlopig laatste aflevering van ‘Meiden van de Keileweg’ woensdag 30 januari, op NET 5 besteedt ondermeer aandacht aan de onopgeloste moorden op prostituees van de Rotterdamse Keileweg. In deze ‘Peter R. de Vries-achtige uitzending’ wordt er diep ingegaan op de moorden die zich aan de Keileweg plaatsvinden. Verder wordt Brigitte gevolgd. Zij doet mee aan de modeshow van de Rotterdamse Carrie, die vorige maand werd gehouden.

Ook het grootste programmablad van Nederland ontvangen? Maak kennis met Veronica, een proefabonnement van 26 nummers voor 10,00 Euro (56% korting).

De film Le fabuleux destin d’Amelie Poulain van regisseur Jean-Pierre Jeunet heeft in zeven weken tijd 100.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De rolprent is hiermee veruit de best bezochte Franse ‘arthousefilm’ van de afgelopen tien jaar.

Mag Radio 538 in Utrecht stickers uitdelen? De bestuursrechter in deze stad boog zich maandag over het plakverbod dat de gemeente Utrecht de radiozender heeft opgelegd. Het Utrechtse gemeentebestuur houdt de jongerenzender verantwoordelijk voor de promotiestickers die her en der in de stad worden aangetroffen. In mei 2000 bepaalde Utrecht dat de radiozender 227,27 euro (500 gulden) per overtreding moest betalen. Het is namelijk illegaal om aanplakbiljetten aan te brengen in de stad.
Lees hier verder

Het vertek van KPN als adverteerder bij de publieke omroep, heeft de discussie over tv-reclame hoog doen oplaaien. Het aloude reclameblok raakt meer en meer uit. Meedenken over programmaformules is nu de trend. Meer zeggenschap van potentiele adverteerders over de inhoud van tv-programma’s komt sterk op. Communiceren in producties is zeer effectief, zegt voormalig creatief directeur van Endemol Luc Janssen. Janssen bedacht programmaformules als de Vijf Uur Show, Koffietijd en TV Woonmagazine.
Lees hier verder

De mannen achter ruildienst KaZaA hebben een groot deel van hun boedel verkocht aan het onbekende Australische bedrijfje Sharman Networks Limited. De vorige week afgesloten KaZaA mediadesktop is weer online gezet.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.