Zoek
Sluit dit zoekvak.

Martin Banga overleden

In de ochtend van 30 maart 2011 is Martin Banga overleden. Hij had al enige tijd gezondheidsklachten. Martin was de afgelopen 16 jaar directielid van Sky Radio Group en Voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR). Namens de directie van Sky Radio Group laat CEO Ab Trik weten met verslagenheid kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden van Martin.

Ab Trik: “Onze gedachten gaan natuurlijk in de eerste plaats uit naar zijn vrouw en zoon, naaste familie en vrienden”.

Na een carrière in de politiek en als bestuurder van een muziekuitgeverij, was Martin Banga in 1992 mede-oprichter van Radio Noordzee Nationaal, waarvoor hij in 1994 een FM-pakket bemachtigde.

In 1996 werd Banga aangesteld als directeur Public & Legal Affairs van Sky Radio Group. Hij was in deze functie, en later als voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR), hoofdpersoon en voortrekker bij de legalisering en professionalisering van commerciële radio in Nederland.

De stap van de kabel naar FM van Skyradio; later de veiling in 2003 van de commerciële FM-kavels – waarbij Skyradio ook Radio Veronica inlijfde – en zeer recent de verlenging van de FM-licenties, zijn daarin mijlpalen die in verregaande mate aan Martin kunnen worden toegeschreven. Zijn rol was echter minstens zo betekenisvol als zijn bescheidenheid hierover.

Volgens Ab Trik verliest de mediawereld in het algemeen en Sky Radio Group in het bijzonder in Martin een nestor waar het gaat over wetgeving rondom en distributie van commerciële radio: “Miljoenen consumenten genieten dagelijks als zij naar de huidige (commerciële) radiostations luisteren van het pionierswerk dat Martin heeft verricht.

Het is daarom des te meer verdrietig dat hij zelf niet heeft kunnen genieten van zijn laatste, grote uitdaging: de verlenging van de FM-licenties. Een complex, slopend project, maar met een voor de radiomarkt in het algemeen en daarmee de Nederlandse radioluisteraar, bevredigend resultaat. Hij beheerste het politieke spel als geen ander en wist voor schijnbaar onverenigbare belangen meer dan acceptabele compromissen te sluiten.”

Hoewel hij al enige tijd hart- en longklachten had, was Martin Banga dagelijks op de burelen van Sky Radio Group te vinden. Zelfs de laatste weken, waarin zijn krachten voor zijn familie en naaste collega’s zichtbaar uit zijn lichaam trokken. Trik: “Wij raadden hem dringend aan rust te nemen, maar daar wilde hij niets van weten. Betrokken, scherp en strijdbaar als hij was, juist in deze cruciale fase van de meest recente geschiedenis van commerciële radio in Nederland”. [Radiowereld.NL]