Kort media nieuws vrijdag 11 januari 2002

[9.00 uur]
Goedemorgen.

Bellen via Tele 2 is veel goedkoper dan bellen via de gangbare weg. Zegt Tele 2. Al 1,1 miljoen huishoudens bellen via Tele 2. Zegt Tele 2. Het TROS-consumentenprogramma RADAR deed onlangs een oproep waar mensen met klachten over Tele 2 op konden reageren. En die klachten bleken er volop te zijn. Zo blijken de facturen die Tele 2 naar haar abonnees stuurt vaak knoeiwerk te zijn. In de RADAR-studio zitten maandag 14 januari de woordvoerders van Tele 2, de Consumentenbond en klagers bij elkaar.

NOS Studio Sport besteedt van 14 tot 27 januari aanstaande uitgebreid aandacht aan de Australian Open. De Australian Open is de eerste van de vier belangrijkste tennistoernooien (Grand Slams) van dit jaar en vindt plaats in Melbourne. Op doordeweekse dagen brengt de NOS een extra ochtend- en middaguitzending. De finales enkel zijn live bij de NOS te zien in twee nachtuitzendingen.

Wie is de minnaar van 2001? De luisteraars van het NCRV-programma BuZz en het tijdschrift Starstyle kunnen dit binnenkort bepalen. Het is de eerste keer dat acht bekende Nederlanders voor deze titel in aanmerking komen. De kiezers kunnen hun stem uitbrengen op acht minnaars: Bas Muijs en Winston Post (acteurs Goede Tijden Slechte Tijden), Ruud de Wild (presentator BNN), Eddy Zoey (televisiepresentator), John Wijdenbosch (acteur Costa), Jan Heemskerk (hoofdredacteur For Him Magazine) en Dennis Mulder (klusjesman van Klussen met Kijkers). Volgens een woordvoerster van de NCRV zijn al 1500 stemmen uitgebracht. De winnaar wordt in de uitzending van BuZz op 20 januari tussen 18.00 en 20.00 uur bekendgemaakt. Hij wint de Minnaar-Wissel-Trofee en een nacht voor twee in een romantisch hotel.

De NOS zendt op 18 januari een exclusief interview met kroonprins Willem-Alexander en zijn aanstaande, Maxima Zorreguieta, uit. Presentatoren Maartje van Weegen en Paul Witteman hebben onlangs een gesprek gehad met het aanstaande echtpaar. Het interview duurt een uur en is te zien op Nederland 2 om 21.22 uur.

Ook de presentatoren van het Jeugdjournaal hebben een interview gehad met het prinselijk paar. Dat gesprek zendt de NOS op 27 januari (Nederland 3) uit. De omroep wil niet zeggen waarover Hans Smit en Brecht van Hulten met het aanstaande echtpaar hebben gesproken. Het interview vond plaats op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

CNN begint volgende week maandag met een geheel nieuwe ochtendprogrammering bestaande uit vier uur live televisie gepresenteerd vanuit de gloednieuwe studio’s in Londen.

Vandaag was ze nog bij Radio 3FM, morgen is ze de Big Brother bewoonster Kelly te gast bij Jens Timmermans en Gordon. Tevens is dit het eerste vaste radioprogramma van de zanger. De plaat die Kelly afgelopen maand heeft uitgebracht, zal ze ook tijdens haar bezoek aan de Radio 538 studio gaan zingen. De komst van Big Brother Kelly is volgens Radio 538 een veelbelovend begin van het vaste radioprogramma van Gordon op zaterdag en zondag.

De Amsterdamse fotograaf Paul Huf is woensdag overleden. Hij is 77 jaar geworden. Huf was een van de bekendste fotografen van Nederland en werkte voor een reeks media. Hij stond onder andere bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde. De afgelopen decennia legde hij talloze bekende Nederlanders (en buitenlanders) vast.

Rtl.nl, het netwerk aan sites van de Holland Media Groep, is er in het eerste jaar van zijn bestaan (start: april 2001) in geslaagd om nummer 1 van alle televisiesites in Nederland te worden. Rtl.nl liet omroep.nl in de maand december 2001 voor het eerst achter zich. Volgens Nielsen NetRatings haalde rtl.nl in die maand maar liefst 9,7 miljoen pageviews (omroep.nl 6,2). Ook het bereik van rtl.nl is in december enorm gestegen; het aantal unieke bezoekers is met 55% gegroeid, van 269.960 naar 418.833.

De nieuwe IKON-serie Drop the beat gaat over een hiphop-radiostation. Dennis en Jeff presenteren een populair programma met optredens en kritische commentaren. Vanaf maandag 14 januari kan je het vier dagen per week bekijken op Nederland 2 om 15u45.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

MTV brengt dit voorjaar samen met de Amerikaanse pc-bouwer Lan Plus een serie computers op de markt die mikt op het doelpubliek van de muziekzender. De toestellen zijn vooral bestemd voor studentenhomes en hebben de nodige hard- en software aan boord om cd’s te schrijven, radio- en televisieprogramma’s te ontvangen en dvd’s af te spelen.
Lees hier verder

KPN adverteert niet langer bij de publieke omroep. Het telecombedrijf brengt zijn gehele tv-reclamebudget voor 2002 onder bij de RTL Group en SBS Broadcasting. Bovendien is het de bedoeling om gezamenlijk ideeen rondom tv-programma’s te ontwikkelen. De keuze van KPN geldt niet voor de radioreclame. De totale tv-inkomsten van de Ster bedroegen vorig jaar iets meer dan ? 400 mln, waarvan een ruime 5% van KPN kwam.
Lees hier verder

Tv-producent Endemol gaat de komende jaren fors investeren in interactieve televisie en entertainment voor mobiele telefonie en internet. Het bedrijf heeft gekozen voor een tweede kernactiviteit, nieuwe media, die in 2005 een omvang moet hebben van minimaal 35% tot 40% van de totale concernomzet.
Lees hier verder

Het Media Park in Hilversum wordt tweemaal zo groot. De uitbreiding moet in 2015 zijn voltooid. De in het Media Park gevestigde omroepen, multimedia- en facilitaire bedrijven, waaronder NOB, NOS, VARA en VPRO, krijgen er 150.000 vierkante meter bedrijfsruimte bij. De uitbreiding is naar verwachting goed voor 5.000 extra arbeidsplaatsen. De Hilversumse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de verdubbeling van het Media Park.
Lees hier verder

De publieke omroepen lopen dit jaar vier tot vijf miljoen euro reclamegeld van KPN mis. Het telecombedrijf zal zijn reclamebudget dit jaar volledig bij het commerciele SBS en HMG uitgeven, omdat het wil meepraten over de inhoud van programma’s. Volgens KPN trekken de commerciele omroepen inmiddels evenveel kijkers en bieden ze ook toegang tot Belgie en Duitsland.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.