Zoek
Sluit dit zoekvak.

Freek Simon overleden

Op 59-jarige leeftijd is in zijn woonplaats Hilversum vanochtend Freek Simon overleden. Hij leed al geruime tijd aan een ernstige ziekte. Het was Willem van Kooten die de jonge Freek in 1968 overhaalde om aan bood van de MV Norderney nieuwslezer te worden. Liefst vijf jaar hield hij het er vol tussen de bemanning, die veelal afkomstig was uit Scheveningen en Beverwijk. Freek was het vooral, die de humor erin hield. In 1973 besloot hij het zendschip voor gezien te houden om aan de wal verder te gaan werken.

Nieuws lezen
Allereerst ging hij voor het ANP werken, alwaar zijn stem spoedig terug kwam op de radio via de nieuwsbulletins op Hilversum 1,2, en 3. In 1976 trad Freek in dienst bij de TROS, alwaar hij ging werken op de bureauredactie van TROS Aktua. Ondanks zijn werk bij de omroep was Freek, die een prachtige stem had, incidenteel nog als invaller te beluisteren bij het ANP. Eind jaren zeventig werd hij één van de drijvende krachten achter het later zeer succesvolle programma ‘Kieskeurig’ dat zowel een radio als televisieversie kende. Ook ging hij de TROS Nieuws Show presenteren en werd hij eindredacteur van de TROS Klanten Service.

Vele programma’s
Freek was echter in veel meer programma’s bij de TROS actief. We noemen nog ‘Hallo bij de TROS’, ‘Tros Wegwezen’, ‘Op Uw Gezondheid’ en “Perspectief’. In de periode 1996 t/m 1999 was Freek Simon de presentator van het programma ‘TROS Spreekuur’ op Nederland 2. Ook was hij werkzaam bij de productie van diverse TELEAC series. Met het overlijden van Freek Simons is er een man met grote humor heengegaan.

Eén voorbeeld
Dat Freek zeer zeker humor had wil ik met één voorbeeld bekrachtigen. In het begin van de jaren negentig werden floppy’s van hoofd officier van Justitie in het district Amsterdam, Vrakking, gestolen. Deze floppy’s, uiteraard met daarop zeer vertrouwelijke informatie, werden aan Peter R. de Vries – die toen nog bij de TROS in dienst was – te koop aangeboden. Vervolgens werd in zijn programma daar aandacht aan besteed en enkele voorbeelden op de televisie vertoond van wat er op de documenten aan informatie stond.

Inval
Na overleg met de politie in Hilversum werd enkele dagen later door de politie van Amsterdam een inval gedaan in de TROS burelen om na te gaan waar de schijfjes waren met als doel uiteraard de eigendommen van Officier Vrakking terug te krijgen. Plots stond ook een filmploeg van RTL4 op de stoep om berichtgeving te kunnen verzorgen voor hun Nieuws rubriek. En daar kwam Freek Simons om de hoek.

Regenjas
Freek zag de cameraploeg, pakte zijn regenjas en liep naar buiten om zich vervolgens als commissaris ‘Overmars’ van de politie voor te stellen. Daarna werd commissaris Freek geïnterviewd over de inval en over eventuele resultaten. Freek bevestigde dat men op zoek was naar de schijven, maar dat er verder geen commentaar kon worden gegeven. Dezelfde avond verschenen de beelden op RTL4. Pas een dag later werd de redactie van RTL Nieuws door de TROS geïnformeerd dat commissaris ‘Overmars’ niemand anders was dan de TROS medewerker Freek Simon.(Hans Knot)

Gerelateerde berichten