Jeroen (36) maakte in november 1983 op zeventien jarige leeftijd zijn eerste radioprogramma bij de Ziekenomroep in Doetinchem, Radio Marconi. Naast radio houdt hij zich veel bezig met muziek. Ze noemen hem ook wel een lopend hitdossier. Ook volgde hij een opleiding tot docent aan het Conservatorium, speelt piano en geeft ook pianolessen.
Eind jaren 80 heeft jeroen ook nog een tijdje voor de VARA gewerkt. Dit was op de Firato van 1988, samen met Wim Rigter, Peter Holland, Luc van Rooij en Marc de Brouwer.
Tussen 1986 tot 1990 heeft jeroen rondgezwommen in AVRO’s kweekvijver Minjon, en daarnaast nog een poosje Auto in? Avro aan! gepresenteerd(1989).
Momenteel maakt hij een radioprogramma op Favoriet FM, de lokale omroep van Zevenaar. Hier presenteert hij elke dag van 3 tot 6 ’s middags.
Daarnaast is Jeroen elke dag van 9 tot 1 te horen bij het regionale commerciele radiostation Hot Radio in Oost-Nederland. Vanaf 4 februari zal hij full-time voor Hot Radio werken.
- Bij welke radiostations heb je zoal gewerkt?
Ik ben begonnen bij de ziekenomroep in Doetinchem (in 1983), heb daarna nog wat gedaan voor de lokale omroep in Doetinchem, terwijl ik daarnaast ook nog liep te hobbyen in de kweekvijver van de AVRO (Minjon). Dat heeft onder andere geresulteerd in een nachtprogramma wat ik een poosje iedere week mocht presenteren.Ook heb ik 10 dagen (10!) voor de VARA gewerkt op de Firato van 1988. We verzorgden een raamprogramma voor een aantal lokale omroepen in Nederland, en dat deden we open en bloot voor alle bezoekers van de Firato. Er draaiden voor die tijd bekende d.j.’s, zoals Peter Holland, Wim Rigter en Luc van Rooij. Er zaten ook nog een paar jonkies bij, zoals Mark Brecht (heeft geloof ik ook nog wat bij Noordzee gedaan), Mark de Brouwer, Michiel van Steenis en ik. Mark en Michiel mochten blijven. Ik heb verder heel wat lokale clubs versleten, zoals Trend FM, Keizerstad, MFM, Omroep Nijmegen, Hot FM… Allemaal in Oost-Nederland.
- Waar heb je het tot nu toe het meest naar je zin gehad?
Dat is moeilijk te zeggen. Bij elk radiostation heb ik erg plezierige momenten gekend, en ook erg vervelende. Hot FM was in ieder geval wel een van de meest opmerkelijke stations waar ik gedraaid heb, alleen al door de uiteenlopende karakters van de personen die daar rondliepen. Je kan er een
boek over schrijven. Het was wel een hecht vriendenclubje, met name in de eerste jaren. Toen bepaalde mensen waren vertrokken werd het een stuk minder leuk. Trend FM in de periode 1995 – 1997 vond ik ook erg leuk, vooral omdat we ook een beetje tegen alles aantrapten. En verder heb ik leuke herinneringen aan mijn AVRO en VARA-tijd (ook al heb ik daar maar 10 dagen gewerkt).
- Bij Hot Radio ben je elke dag tussen 9 en 1 te horen, daarnaast ben je ook elke dag tussen 3 en 6 te horen op Favoriet FM in Zevenaar. Is dat niet erg zwaar?
Zoveel uur radio maken/presenteren is inderdaad veel te veel. Soms moeten de teksten dan ook uit m’n tenen komen. En het kan nog veel gekker, want ik heb bij Hot ook al daarnaast een aantal keren moeten invallen voor Alex Oosterveen, zodat ik 11 uur per dag aan het presenteren was. Gelukkig gaat dat per 4 februari veranderen, want dan werk ik fulltime voor Hot Radio.
- Wat is voor jou het grootste verschil tussen commerciele regionale radio (Hot Radio) en publieke lokale radio (Favoriet FM)?
De verschillen tussen Hot Radio en Favoriet FM zijn er niet alleen doordat de een een commerciele omroep is en de andere een publieke. De situatie in Nederland is nou eenmaal zo dat lokale omroepen zichzelf moeten bedruipen. Er zijn wel wat gemeenten die soms wel eens subsidie geven, maar erg vrijgevig zijn ze niet. Dus moet een club als Favoriet FM wel degelijk commercieel denken. Het vervelende is, dat een lokale omroep ook gebonden is aan allerlei regeltjes. Er moet een bepaald percentage lokale informatie gebracht worden, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Dat heb je bij Hot Radio dus niet. Aan de andere kant is het wel zo, dat een lokale omroep zich door die lokale informatie gemakkelijk kan profileren. Er is veel nieuws dat Omroep Gelderland niet zou oppakken, omdat het voor hun uitzendgebied niet zo relevant is, terwijl het voor een lokale omroep juist wel weer interessant kan zijn.
Een belangrijk verschil tussen beide omroepen is dat er bij Hot Radio meer mensen verstand hebben van popradio. Dat scheelt weer een boel discussies. Bij Favoriet lopen er ook wel een aantal mensen rond die verstand van radio hebben, maar dan wat meer op het gebied van informatieve programma’s. De ellende is alleen dat ze vaak hun bek niet opentrekken. Of er wordt gewoon niet naar geluisterd. Een groot voordeel bij Favoriet vind ik de vrijheid die je daar hebt. Ik kies de muziek zelf uit, en ik hoef ook niet alles te overleggen.
- Heb je bij Hot Radio veel vrijheid in je presentatie?
Bij Hot Radio heb je vrij veel vrijheid in je presentatie. Er wordt in de playlist aangegeven hoelang je op bepaalde plekken mag praten, maar er staat geen programmaleider bij met een stopwatch of zo. Er wordt ook aangegeven wanneer je bepaalde programma(onderdelen) moet teasen. Verder moet je wat frequenties noemen, maar er is ook genoeg ruimte om je verhaal kwijt te kunnen.
- Wat onderscheidt een station als Hot Radio van bijvoorbeeld Radio 538?
Bij Hot Radio wordt veel meer muziek gedraaid. Er zijn mensen die dat wel prettig vinden, en er zijn mensen die liever meer ge-ouwehoer tussen de plaatjes willen hebben. Ik zelf vind 538 wat dat betreft wel leuk. Alleen ben ik niet altijd even weg van hun muziekkeuze, maar dat komt misschien ook wel omdat ik niet tot hun doelgroep behoor. Hot Radio probeert toch een wat oudere doelgroep te bereiken, en dat hoor je ook. Er worden ook iets meer rockplaatjes gedraaid op Hot Radio dan op 538.
- Heeft commerciele regionale radio toekomst?
Ik denk niet eens of de toekomst valt of staat met het feit dat het een regionale zender is. Natuurlijk scheelt het of je een groter zendgebied hebt of niet. Maar er zijn heel veel lokale omroepen die het nog steeds volhouden, en die hebben lang niet zo’n groot zendgebied als bijvoorbeeld Hot Radio. Het is wel zo dat je genoeg luisteraars moet hebben om het voor de adverteerder interessant te maken. Zonder adverteerders wordt het erg moeilijk. Wat dat betreft zie ik het voor Hot Radio zonnig in, want de luistercijfers zijn goed.
- Wie zijn je grootste voorbeelden?
Ik probeer toch zoveel mogelijk mezelf te zijn, dus echte voorbeelden heb ik niet. Maar ik heb vroeger veel geluisterd naar Frits Spits, Peter Holland en Felix Meurders. Wat later ben ik ook Veronica veel meer gaan waarderen. Van Inkel was natuurlijk echt een trendsetter. Als ik nu oude opnamen terughoor van Ferry Maat, realiseer ik me dat hij toch ook wel een hele goede dj was. Toen kon hij me niet zo bekoren, waarschijnlijk omdat ik vroeger niet van disco en soul hield. Wat dat betreft spraken de wat alternatievere” dj’s mij toen meer aan. Tegenwoordig vind ik Robert Jensen, Edwin Evers, Ruud de Wild en Rob Stenders erg leuk.
- Bij welk landelijke radiostation zou je nog wel eens willen werken?
Bij Kink FM. maar dan wel in de ether.
Jeroen Drogt