Kort media nieuws: dinsdag 5 februari 2002

[06.00 uur]
Goedemorgen.

Een aantal Nederlandse media hebben een website opgezet met informatie over de Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei. De site www.nederlandkiest.nl is een initiatief van NOVA, NOS Internet en Den Haag Vandaag. Jeltje van Nieuwenhoven heeft de website maandag officieel geopend.

SBS mag doorgaan met het uitzenden van het programma Wielklem Unlimited. Dat heeft de president van de rechtbank in Amsterdam maandag in een kort geding bepaald. De HMG had het kort geding aangespannen, omdat het bedrijf de naam van het programma te veel vindt lijken op hun Wielklem en Co bij Yorin.

De Nederlandse Moslim Omroep heeft haar website vernieuwd. Breng een online bezoekje en ontdek meer over de koran, islam, de leefwereld van moslims in Nederland en de programma’s die ze uitzenden.

Radio West gaat op Valentijnsdag de regio in met de originele Rolls Royce die Máxima en Willem-Alexander op 2 februari naar de Beurs van Berlage vervoerde. Cupido, de liefdesverslaggever van Radio West, gaat vanaf deze klassieker op zoek naar verliefde mensen in de regio die een bijzonder ritje mogen maken. Hun verhalen zijn op 14 februari tussen 9.00 en 16.00 uur te horen vanaf de huwelijks-Rolls op Radio West.

Het Groningse satellietprogramma van het Filmfestival Rotterdam heeft dit jaar meer bezoekers getrokken dan tijdens vorige edities. Bijna alle films trokken volle zalen, wat het totaal aantal bezoekers op 5200 bracht. Het 31e Internationale Filmfestival Rotterdam heeft de afgelopen twee weken 350.000 bezoekers ontvangen, ruim 5000 meer dan tijdens de vorige editie.

Binnen de Britse omroep BBC is deining ontstaan omdat de leiding opdracht heeft gegeven vooral kritisch te zijn bij de verslaggeving over de feestelijkheden rond het gouden regeringsjubileum van koningin Elizabeth. De krant The Sunday Telegraph meldde zondag dat de BBC-directie met kritischer verslaggeving een jonger publiek wil trekken.

De cd met de huwelijksmuziek van het prinselijk paar loopt goed. Muziekwinkels in Amsterdam toonden zich zondag tevreden over de verkopen, ondanks de betrekkelijke stilte op de koopzondag in de stad. De disc is echter nog lang niet uitverkocht.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Voorpaginanieuws was het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima ook in buitenlandse zondagskranten. Veel foto’s van ‘De Kus’ en andere momenten van de balkonscène. Verder vooral aandacht voor het sprookjesachtige van de gebeurtenis, soms omschreven als Disney-achtig. Ook veel aandacht voor de trouwjapon van de prinses. “Een elegante en serene bruid”, schreef de Spaanse krant ABC.
Lees hier verder

Ruildienst KaZaA is teleurgesteld in het vonnis van rechtbank President, Mr. R. Orobio de Castro, om onmiddellijk en wereldwijd te stoppen met het aanbieden van de KaZaA software. De dienst blijft bij het standpunt dat de aanbieder van software niet aansprakelijk kan worden gesteld voor hetgeen de gebruikers ermee doen.
Lees hier verder

Muziekliefhebbers die de populaire Morpheus-software gebruiken om mp3-bestanden uit te wisselen, lopen de kans dat hun persoonlijke gegevens open en bloot online komen te staan. Dat melden anonieme security-experts volgens het Amerikaanse ZDNet.
Lees hier verder

SBS mag doorgaan met het uitzenden van het programma ‘Wielklem Unlimited’. Dat heeft de president van de rechtbank in Amsterdam maandag in een kort geding bepaald. Omroepbedrijf HMG had het kort geding aangespannen, omdat het bedrijf de naam van het programma te veel vindt lijken op hun ‘Wielklem en Co’.
Lees hier verder

Nu de Oscars weer volop in het nieuws komen, 24 maart worden ze uitgereikt in Hollywood, steken ook de Golden Raspberry Awards (gouden frambozen) weer de kop op. Deze ‘prijzen’ worden gevreesd door elke acteur en actrice.
Lees hier verder

Uitgeversconcern Sanoma in Hoofddorp (het vroegere VNU) wil bij justitie twee klachten indienen tegen de inbeslagname van fotomateriaal bij het weekblad Autoweek. Dit maakte het bedrijf maandag bekend. De hoofdredacteur van Autoweek moest in de nacht van vrijdag op zaterdag op last van de rechter-commissaris digitale foto’s afstaan van illegale straatraces in Hoorn.
Lees hier verder

Na het plotselinge vertrek bij NOS Studio Sport is Hans Kraay sr. het afgelopen weekeinde onverwacht ook opgestapt als kandidaat voor Leefbaar Nederland. Hij zou de mediadruk tijdens de aankomende verkiezingen niet aankunnen. Deze verrassende beslissing volgt op het nieuws van afgelopen vrijdag dat Kraay sr. zijn werkzaamheden bij Studio Sport per onmiddellijke ingang had beëindigd om juist de handen vrij te hebben voor Leefbaar Nederland. Kraay was ruim twintig jaar verbonden aan de NOS, eerst als commentator later als voetbalanalyticus.
Lees hier verder

Al na tweeënhalve minuut snoert de Duitse tv de `republikein’ Leon de Winter de mond. De `monarchisten’ Rudi Carrell en Marijke Amado krijgen daarentegen ruim baan tijdens het zes uur durende huwelijksverslag. Nog abrupter wordt De Winters echtgenote, Jessica Durlacher, onderbroken. Na slechts drie hakkelende Duitse zinnen, waarin ze haar afschuw uitspreekt over `het vele geld’ dat Oranje kost, is haar optreden afgelopen. ,,Wij onderbreken voor actuele beelden”, aldus de ARD. Het blijkt een smoes te zijn
Lees hier verder

Dit is echt, dachten veel critici toen BNN begon met de tv-serie ‘Finals’. Ten onrechte, maar de werkwijze is wel uniek. Binnenkort begint de vierde reeks, met scholieren die al improviserend voor drama zorgen.
Lees hier verder

De Haagsche Courant heeft gisteren een Award of Excellence gekregen voor de vormgeving van de voorpagina van 29 juni vorig jaar. Onder de kop Enkele reis Den Haag prijkte een portret van een stuurs kijkende Joegoslavische president Milosevic, die werd uitgeleverd om voor het Tribunaal in Den Haag terecht te staan. Chef beeld Adri de Bruijn nam in de Krönungssaal in het raadhuis van het Duitse Aken de prijs in het kader van de European Newspaper Award 2001 in ontvangst voor de categorie speciale voorpagina’s.
Lees hier verder

De Zuid-Afrikaanse vestiging van het televisie-produktiebedrijf Endemol beschuldigt een lid van de regering van Zimbabwe van fraude en verduistering. Endemol/Zuid-Afrika wordt geleid door Moeletsi Mbeki, een broer van Zuid-Afrika’s president Thabo Mbeki.
Lees hier verder

De site van NRC Handelsblad zal binnenkort worden aangepast. Dat zegt Gijsbert van Es, adjunct-hoofdredacteur van de krant tegen achterhetnet. “Het is de bedoeling dat we ergens in dit voorjaar minder artikelen uit de krant gratis op de site gaan zetten.” Het besluit komt niet als een verassing. PCM, de moedermaatschappij van NRC, ziet weinig meer in het web. Toch komt NRC volgens Van Es wel degelijk met nieuwe functies. “We gaan een aantal onderdelen ontwikkelen die toegevoegde waarde hebben, zoals beurskoersen. Die zullen niet gratis zijn.” Het archief van de krant is een zelfde lot beschoren. “Ons streven is om alle edities vanaf 1990 op de site te zetten. Maar daar zal wel een betaalmoment tussen zitten.”
Lees hier verder

Microsoft’s Amerikaanse portaal MSN.com sloot twee belangrijke overeenkomsten met televisiemaatschappij NBC. De websites van de ‘The Tonight Show With Jay Leno’ en ‘Access Hollywood’ worden gemaakt door, en ondergebracht bij MSN. De site van ‘Acces Hollywood’ biedt voornamelijk muziekvideo’s, filmtrailers en showbizznieuws. De site van Leno gaat pas dit voorjaar van start.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email