Kort media nieuws: maandag 18 februari 2002

[07.00 uur]
Goedemorgen.

Alleen als de 24-uurs nieuwszender achter de decoder wordt gezet, gaan de publieke omroepen akkoord met de komst ervan. Dat zegt voorzitter Piet van Tellingen van de werkgroep Nieuwszender in vakblad De Journalist. De omroepen vrezen voor uitkleding van hun eigen actualiteitenrubrieken als de nieuwszender op het open net te zien is. De EO en BNN zijn de enigen die voor een ‘open’ nieuwszender zijn. Wat de VARA wil is nog steeds niet bekend. De andere omroepen zijn dus tegen.

De doorgifte van het NOS Journaal over het internet is gedurende de Olympische winterspelen opgeschort. Dit komt omdat de NOS niet kan garanderen dat er geen beelden van de Spelen in en rond het Journaal worden weergegeven en het IOC wereldwijd de doorgifte van beelden van de Olympische Spelen over het internet ten strengste heeft verboden. De rechten op de beelden van de Olympische Spelen liggen bij het Internationaal Olympisch Comite (IOC).

Gisteren is Yorin gestart met Star Academy, het vervolg op het succesvolle Starmaker dat in 2001 werd uitgezonden. In deze dagelijkse real life soap staat een twaaftal studenten centraal, wiens ambitie het is om door te breken tot de top van de show-, muziek- en entertainmentindustrie. De talenten worden elf weken lang en 24 uur per dag op het terrein van Star Academy in Almere klaargestoomd om hun talent en ambitie tot een professioneel niveau te ontwikkelen. Slechts acht van hen halen de eindstreep, warvan er vijf uiteindelijk een rol krijgen in een Nederlandse televisieserie.

De Programmaraad Maastricht is van plan ID&T Radio binnenkort van de kabel te halen. Het afgelopen jaar heeft ID&T Radio (en daarvoor SLAM FM) op proef uitgezonden op 99.2FM op de kabel. ID&T Radio is nu een actie gestart via haar site om toch op de kabel te blijven. Mee stemmen kan door een email te sturen naar radio@id-t.com met daarin : “Ja, ik wil ID&T Radio blijven ontvangen in Maastricht !!! ”

Kindernet heeft zijn zinnen gezet op een eigen kanaal op de kabel. De zender is van plan om vanaf 1 september, als het doorgiftecontract met NET5 afloopt, twaalf uur per dag te gaan uitzenden. Op 22 februari presenteert Kindernet zijn plannen aan de programmaraad van Rotterdam, later volgen nog gesprekken met programmaraden elders in het land. Kindernet heeft goede hoop op een eigen kanaal, nadat MTV Networks de zender in oktober overnam. MTV is eigenaar van de wereldwijde kinderzender Nickelodeon. De naam van Kindernet wijzigt niet.

Uitgever De Telegraaf verkoopt het tweewekelijkse muziektijdschrift OOR aan de Nederlandse Tijdschriften Groep (NTG). Ook de andere ‘submerken’ van het tijdschrift, zoals de Popencyclopedie, komen in het bezit van NTG.

Kabelexploitant Essent Kabelcom houdt voorlopig toch de Turkse zender TRT-International op de kabel. De zender heeft aangegeven toch met BUMA te willen praten over de afdracht van auteursrechten. Eigenlijk zou TRT met ingang van 15 februari in het verzorgingsgebied van Essent Kabelcom van de kabel verdwijnen. De kabelexploitant wacht nu echter eerst de uitkomst van de gesprekken tussen TRT en BUMA af. Wanneer de gesprekken op niets uitlopen, wordt TRT waarschijnlijk alsnog van de kabel gehaald.

Over 2 weken is er een meet en greet met vaste chatters van Pyama FM, Deze komen bij een in utrecht, eten en drinken daar wat en gaan vervolgens naar Hilversum voor een nacht van de chat bij marc de hond

Bij kabelexploitant Essent Kabelcom zijn de afgelopen week zo’n 650 steun-e-mails binnengekomen voor Radio 192. Radio 192, dat met name uitzendt via de middengolf, begon onlangs via de eigen website een actie om programmaraden van kabelexploitanten ervan te overtuigen de zender in het pakket op te nemen. Wie de website van Radio 192 bezoekt krijgt drie schermen te zien, waarop bezoekers worden gevraagd e-mails te sturen naar diverse programmaraden in heel Nederland. Zo hoopt Radio 192 een groter verspreidingsgebied te krijgen. Radio 192 zendt sinds vorig jaar muziek uit volgens het concept van zeezender Veronica.

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft besloten beelden uit het proces tegen de Joegoslavische ex-president Milosevic die zij ’te schokkend’ vindt, niet uit te zenden. “Wij vinden het bewijsmateriaal van Milosevic te wreed voor het publiek en daarom geven wij er de voorkeur aan het niet te tonen”, deelde CNN vrijdag mee.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Het Internationaal Olympisch comite (IOC), het clubje voormalige sporters, blauwbloedigen en overige regelneven, heeft in al haar wijsheid de internetuitzendingen van het Journaal en Jeugdjournaal van de Olympische Spelen in Salt Lake City verboden.
Lees hier verder

De fm is verouderd, om nog maar te zwijgen van de middengolf. De toekomst is aan digitale radio. De NOS is een week geleden in alle stilte begonnen Radio 1 tot en met 4 plus 747AM ook op de digitale band DAB uit te zenden. Voorlopig is het digitale signaal, dat de geluidskwaliteit van een cd benadert, alleen in de Randstad te ontvangen, maar bereikt daar wel 40 procent van het publiek. Het is nog niet duidelijk wanneer de rest van Nederland aan de beurt is.
Lees hier verder

De makers van het televisieprogramma ‘Een gevaar op de weg’ moeten zich eind deze maand verantwoorden voor de kantonrechter in Den Haag. Na een onderzoek van bijna een jaar meent het openbaar ministerie over voldoende bewijs te beschikken om de televisiemakers te vervolgen wegens uitlokking van roekeloos rijgedrag.
Lees hier verder

Mick Tucker, drummer van de Britse rockband The Sweet, is donderdag op 54-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Zuidoost-Engeland. Tucker kreeg vijf jaar geleden leukemie. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw maakte de Sweet enkele tophits, zoals Fox on the run, Blockbuster en Love is like oxygen. In 1992 leefde de populariteit van de band weer even op met het nummer Ballroom blitz in de film Wayne’s world. Leadzanger Brian Conolly overleed in 1997 aan een leveraandoening.
Lees hier verder

De doorgifte van het NOS Journaal over internet is gedurende de Olympische winterspelen opgeschort. Dit komt omdat de NOS niet kan garanderen dat er geen beelden van de Spelen in en rond het Journaal worden weergegeven. Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) heeft namelijk wereldwijd de doorgifte van beelden van de Olympische Spelen over internet ten strengste verboden. De rechten op de beelden van de Olympische Spelen liggen bij het IOC.
Lees hier verder

Omroep Zeeland moet verder bezuinigen op de radioprogrammering. Gedeputeerde G. de Kok heeft de concept-begroting afgekeurd die de regionale omroep voor dit jaar had opgesteld, omdat die een gat vertoonde van 305.000 euro. Het algemeen bestuur van de omroep keurde de begroting in november goed, ervan uitgaande dat de Tweede Kamer of de provincie de helpende hand zouden toesteken. Maar de landelijke politiek lijkt de kwestie van de regionale omroepen op de lange baan te schuiven en in het Interprovinciaal Overleg (IPO) is een compensatieregeling voor kleine, dunbevolkte provincies afgeketst. Directeur / hoofdredacteur F. Feij moet nu 305.000 euro op zijn begroting zien te vinden. Vorig jaar heeft Omroep Zeeland ook al moeten bezuinigen, toen vooral op de tv-programmering. De pijn zit ditmaal bij het budget voor radio.
Lees hier verder

De colleges van Ubbergen en Millingen willen 1588 euro uittrekken voor een luisteronderzoek naar de lokale radio-omroep WFM. Aan de hand van de uitkomsten zullen de colleges beslissen of WFM de extra subsidie krijgt die het Rijk beschikbaar heeft gesteld. Ook willen ze ingaan op de programmering.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.