Kort media nieuws: maandag 29 april 2002 [Update]

[21.15 uur]
Goedeavond.

Vandaag is op 62-jarige leeftijd zanger Tol Hansse overleden. Hansse was al lange tijd ziek. Tol Hansse (cabaretier, zanger, liedjesschrijver en kunstschilder ) was een pseudoniem voor Hans van Tol. Hij verwierf grote bekendheid als zanger-componist van het lied Big City in 1978 wat toen twaalf weken in de hitparade stond en waarvan de single goud werd.

Sinds 15 April is Radio Veronica ook in België te beluisteren in de ether. De piraat uit Sterrebeek (Belgie) die de uitzendingen doorstuurt is te ontvangen van vliegveld Brussel Saventem tot en met Antwerpen via 87.5FM.

De VPRO-documentaire ‘Korreltjie, niks is my dood’ is afgelopen zaterdag onderscheiden met een Zilveren Roos in de categorie Arts & Specials, op het televisiefestival van Montreux. De Zilveren Roos, wordt zaterdagavond uitgereikt. De VPRO-documentaire is gemaakt door Saskia van Schaik. Drie Nederlandse televisieprogramma’s van de publieke omroep waren door de voorronde van het Gouden Roos Festival gekomen. Dit waren ‘De Nationale IQ-test’ (BNN) en ‘For birth or Death’ (NPS)

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) brengt komende week ter gelegenheid van zijn 75-jarig bestaan een krant uit. Die wordt in heel Nederland verspreid in een oplage van 2,2 miljoen exemplaren.

In week 16 (15 t/m 21 april 2002) is in totaal voor € 6.465.600,- aan radiocommercials uitgezonden op de Nederlandse radiozenders. Dit blijkt uit de gegevens van BBC De Media en Reclame Bank, welke de bruto mediabestedingen van adverteerders in Nederland registreert. Unilever Bestfoods is met een bruto radiobudget van € 190.780,- de grootste radio-adverteerder geweest. Op de tweede plaats staat Ministerie van Defensie met € 174.041,-. Vendex Fashion Groep is de nummer drie en heeft voor een bruto bedrag van € 132.480,- aan radiocommercials uit laten zenden.

Op het televisiefestival van Montreux heeft de Nederlandse VPRO-documentaire Korreltjie, niks is my dood een Zilveren Roos gewonnen. De documentaire van Saskia van Schaik gaat over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker die op 31-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. De onderscheiding werd zaterdagavond uitgereikt. Naast de VPRO-documentaire waren nog twee Nederlandse televisieprogramma’s van de publieke omroep door de voorronde gekomen van het festival in Montreux.

Op zoek naar een leuke baan in de mediawereld? Wil je jezelf bewijzen? Ga dan op zoek naar je ideale werkgever bij onze vacatures! Regelmatig geupdate, dus actueel. Je kunt natuurlijk door de vacatures bladeren, maar je kunt jezelf ook laten vinden door een bedrijf!
Geef je daarvoor op bij ‘Biedt zich aan’, een nieuwe rubriek van Radio.nl. Hier kun je kort aangeven wie je bent en wat je kunt, en dit als korte advertentie bij ons achterlaten. Vervolgens kun je door organisaties gevonden worden. Simpel toch?

Vanavond is de eerste uitzending (22.15 – 23.20 uur) te zien van Nederland kiest. Dit is een gezamenlijk programma van NOVA, Den Haag Vandaag en Studio Sport rond de tweede kamerverkiezingen. Live vanuit café Dudok in Den Haag. Met om ca. 22.30 uur het NOS Sportjournaal.

NOS Studio Sport doet woensdag 1 mei op Nederland 2 (20.25 – 23.00 uur) rechtstreeks verslag van de halve finale in de Champions League tussen Real Madrid en Barcelona. De eerste wedstrijd eindigde in een 2 – 0 overwinning voor Real Madrid.
Het commentaar bij de wedstrijd is in handen van Philip Kooke, de analyse is van Johan Cruijff. Presentator is Mart Smeets.

De AVRO kon de vele verzoeken van kijkers niet langer negeren. Op vrijdag 7 juni start daarom de herhaling van de veel geprezen dramaserie ‘Oud Geld’. Oud Geld gaat over lotgevallen van de familie Bussink; een oude bankiersfamilie die langzaam uit elkaar valt. De fusie van de zeer voorname Bussinkbank met de internationale Hollandbank speelt de familie parten.

Radio Hoeksche Waard heeft er weer een gemeente bij: de vijfde is ‘s-Gravendeel. Omdat ook dit weer enige aanpassing in zenderbereik vroeg heeft Radio Hoeksche Waard, uitzendend onder de vlag ‘Omroep Hoeksche Waard’, Broadcast Partners onderzoek laten uit voeren naar een nieuwe antenne opstelling. Deze is begin april geplaatst en zorgt voor veel postieve reacties. Het ontvangstgebied van de etherzender 96.0 (stereo) is duidelijk verbeterd, vooral richting Strijen en ‘s-Gravendeel. Het zendervermogen werd niet veranderd en blijft incl. antenneversterking 550 W. Foto’s van de nieuwe antennes en zenderopstelling volgen binnenkort op de website welke op dit moment wordt vernieuwd. Op de kabel dekt Radio Hoeksche Waard nu het hele eiland, m.u.v. de gemeente Korendijk, op FM 105.9 (stereo).

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

De Vienna TV Award 2002 voor klassieke muziek is afgelopen zaterdag 27 april gewonnen door de documentaire Een Hartstochtelijke Les, op bezoek bij Maria Joa]o Pires. De documentaire van Roel van Dalen werd in opdracht van AVRO Klassiek geproduceerd door IdtV Arts & Documentaries. Daarnaast kreeg Mark Bakker de prijs voor het beste camerawerk. De Vienna TV Award 2002, is een bedrag van 10.000-,euro waard. De Vienna TV Award 2002 is een driejaarlijks internationaal televisie- en muziekfestival en is bedoeld als forum voor musici en televisiemakers op het gebied van de klassieke muziek.

Maandag 13 mei, tussen 23.15 en 00.15 uur, brengt SBS 6 de onthullende documentaire ‘Pim Fortuyn: Een politiek fenomeen?’ over de man die de afgelopen maanden het gesprek van de dag bepaalde. Naast een kritisch gesprek met Pim zelf, komen vriend en vijand aan het woord over de mens Fortuyn, zijn politiek beleid en hoe zijn ideeën in Nederland voet aan de grond konden krijgen.

De Holland Media Groep gaat bij de politie in Hilversum aangifte doen van belediging en discriminatie. Een aantal fans van NEC hebben vrijdag avond aan het inde van het programma Barend & Van Dorp de uitzending verstoort door racistische leuzen, waaronder ‘kankerjoden’ te roepen. Barend & Van Dorp hebben een videoband aan de clubleiding van NEC gegeven om de fans te traceren. Hiermee heeft Barend & Van Dorp besloten de beveiliging aan te scherpen door het publiek voortaan om identificatie te vragen en extra bewaking intezetten. De KNVB zal ook ook maatregelen nemen om de relschoppers strafrechtelijk te vervolgen.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.