Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met: Eric Dikeb [Radio3FM]

Eric Dikeb is geboren op 16 november 1970. Vanaf zijn 10de jaar houdt hij zich bezig met muziek. Hij speelde ook in diverse bandjes, totdat hij het leuk begon te vinden om muziek te draaien en hij DJ werd. Eric draaide ook veel in discotheken waaronder Malibu in Den haag, Phenix in Cappele a/d IJssel, The Sound in Haarlem en Bleus Brothers in Hillegom.

Vanaf zijn 23ste begon Eric Dikeb met het geven van een D.J. cursus en hiermee kwam hij in het programma “U bent aan de beurt” van Peterjan Rens. In 1995 is Eric pas begonnen met zingen in een karaoke show in Benidorm. In februari 1997 kwam zijn eerste singletje “Hou me vast” uit. Inmiddels had Eric ook een vast feestcafé gevonden, ‘De Après Skihut’ genaamd, waar hij elke dag ging optreden en hierdoor wordt hij zeer populair in heel Rotterdam.

In de zomer van 97 krijgt Eric een officiële Fanclub, en eind dat jaar krijgt Eric zijn eigen internetsite. In april 2000 raakt Eric’s carrière in een stroomversnelling. Vooral omdat hij door Rob Stenders van de publieke omroep Radio3FM gevraagd wordt mee te werken aan het ochtendprogramma Stenders Vroeg. Eric is nu 4 dagen in de week te horen op de nationale popzender. Maar een jaar later is hij ook 3 maanden lang dagelijks te zien op SBS6 in de real life soap “Big-Diet”.

Half augustus krijgt Eric een gouden plaat uitgereikt voor zijn nummer De Pizzahut in Vlaanderen omdat zijn single meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Dikeb heeft het nummer in België uitgebracht in samenwerking met de Vlaamse formatie Dynamite. Het gecoverde liedje de Pizzahut ging in Nederland tot nu toe 8000 singles over de toonbank.

Het nummer was dit voorjaar voornamelijk in Brabant een hit tijdens het carnaval. Dikeb haalde eerder dit jaar de publiciteit door de house-remix Janken zal ze!, een parodie op het tangonummer Adios Nonino dat op de bruiloft van prins Willem-Alexander en Máxima werd gespeeld.

  Voor je radiocarrière was je al zanger, speel je toen ook op een instrument?

  Jazeker, toen ik 8 jaar was zat ik al bij de fanfare en vanaf mijn 15de jaar speelde ik trompet en slagwerk en af en toe had ik ook een microfoon in de hand.

  Twee jaar geleden heb je geprobeerd DJ Rob Stenders om te kopen met 50.000 gulden, hij moest daarvoor je nieuwe single op 3FM draaien. Hoe waren de reacties van andere artiesten hierop?

  De reacties waren heel wisselend, de een vond het belachelijk en de ander vond het niet kunnen of helemaal geweldig, Ik denk zelf dat de waarheid in het midden ligt.

  Hoe ben je precies bij het programma van Rob Stenders en Fred Siebelink beland?

  Daar ben ik echt voor gevraagd. Toen Rob en Fred het ochtend programma op Radio 3FM gingen doen wilde ze iemand erbij hebben die vrolijkheid erbij wilde brengen en iemand die ze konden misbruiken voor belachelijke dingen.

  Had je voordat je bij 3FM terechtkwam al ervaring met radio maken?

  15 jaar geleden heb ik ooit bij een piraten zender gesolliciteerd, en daarna enkele radioprogramma’s gemaakt, overigens zonder succes.

  Heb je ambities op radiogebied, bijvoorbeeld het presenteren van een eigen programma bij 3FM of bij een andere zender?

  Ik zou best een eigen radioshow willen doen op 3FM maar dat mag ook op een 538 of Yorin. Maar als ze mij zouden vragen voor TV, dan zou daar mijn voorkeur liggen want daar ligt mijn ambitie.

  De muziek die je zelf maakt past eigenlijk niet zo goed bij wat 3FM doorgaans draait. Vind je niet dat 3FM (en/of de andere publieke radiozenders) meer aandacht zou moeten schenken aan het soort muziek dat jij maakt?

  Ja dat vind ik zeker, als er een nieuwe landelijke zender zou komen, bijvoorbeeld met de naam “Feestcafé FM”, dan denk ik dat mits er reclame jongens zouden zijn die advertenties zouden willen verkopen, het een landelijk marktaandeel van 6 tot 9 % zou kunnen halen

  Hoe groot is jouw inbreng eigenlijk in ‘Stenders Vroeg’? Krijg je veel ruimte om je eigen ideeën te bedenken en uit te voeren, of niet?

  Ja ik krijg die ruimte wel, maar ik ben zo talent loos dat er nooit een idee gebruikt wordt. Ik denk ook dat mijn inbreng zeer klein is.

  Je hebt inmiddels een lange carrière achter je, zou je ook nog iets bij de tv willen doen?

  Ja heel graag zelfs, tv makers van Nederland opgelet, ik zoek een baan. Mail me maar op Info@ericdikeb.nl

  Als je zou moeten kiezen tussen een succesvolle carrière als zanger of een succesvolle carrière als radiomaker, wat zou je dan kiezen?

  Zanger, ik vind het leuker om de mensen te zien die je entertaint. Als je op de radio zit kun je de mensen niet zien.

  Naast je werk bij Radio 3FM treed je ook regelmatig op in discotheken. Hoe bevalt je dat?

  Optreden is het allerleukste dat er is.

  Je hebt als zanger ook nog regelmatig optredens in het land. Is dat moeilijk te combineren met je radiowerk?

  Moeilijk is zacht uitgedrukt, het is eigelijk niet te combineren. Maar ja, ik leef nog steeds.

  Heb je naast je werkzaamheden als dj en artiest ook andere hobby’s?

  Een keer per week doe ik aan zaalvoetbal, en dagelijks doe ik aan mijn vriendin.

  Je hebt ook een D.J. cursus gegeven, hoe ging dat in zijn werk.?

  Ik werkte als 23 jarige in een discotheek als dj en daar heb ik andere collega’s ook de fijne kneepjes van het vak bij gebracht.

  Waar ben je tegenwoordig mee bezig naast je dagelijkse werkzaamheden ?

  Ik heb het erg druk met een nieuwe act, genaamd ”4Joy”, die een nieuwe versie opgenomen hebben van mijn Pizzahut. Ik heb een video clip en een album met ze gemaakt en ze zijn nu regelmatig te zien met videoclip op de tv-zender Foxkids. Gaat hem dus alle kopen.

  Eric Dikeb