Kort media nieuws: donderdag 21 november 2002

[18.00 uur]
Goedeavond.

Een laatste editie van Quote met daarin de vijfhonderd rijkste Nederlanders moet uit de handel worden genomen zo heeft de rechter vandaag bekend gemaakt. De rechtbank bepaalde dat alle nummers van het blad die nu nog in de winkels liggen, op straffe van een dwangsom van maximaal 100.000 euro, moeten worden teruggehaald. Lees hier meer info

Morgenavond komt in het RTL 4-programma ‘Idols’ een einde aan de eerste ronde. Van de 7.626 inschrijvers hebben 94 potentiële popidolen de vier juryleden weten te overtuigen van hun sterkwaliteiten en zij gaan door naar de tweede ronde. Deze vindt vanaf vrijdag 29 november plaats in een theater. Tevens ligt vanaf morgen de single van Tim Vicious in de winkel.

De voetbalwedstrijd Duitsland – Nederland (1-3) heeft gisteren via SBS6 gemiddeld 2.560.000 kijkers getrokken. De tweede helft haalde een marktaandeel van 45 procent. In Duitsland keken ruim elf miljoen mensen (marktaandeel 33,9 procent).

Aanstaande zondag van 23.30 tot 23.55 uur is LPF-lijsttrekker en demissionair minister Nawijn van Vreemdelingenzaken te gast in het mediaprogramma Storing bij BNN op Nederland 2. Presentator Jeroen Pauw praat met Nawijn over zijn zeer omstreden uitspraken rond de herinvoering van de doodstraf, over de kabinetscrisis, de LPF en de verkiezingsstrijd. Naast de televisieversie van Storing zendt BNN iedere donderdagavond van 20.00 tot 21.00 uur Storing op Radio 1 uit.

Doordat kabelmaatschappij Rekam woensdagochtend werkzaamheden uitvoerde, werd de ontvangst van radiozenders via de kabel in Gouda en omstreken enige tijd gestoord. Ook enkele TV-kanalen vielen af en toe weg op de kabelaansluitingen in Midden-Holland. Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond en de storingen opgelost.

De Britse televisiekomiek Rowan Atkinson is vanaf 2 december het RTL-scherm als Mr. Bean in de gelijknamige serie. Maar deze keer heeft hij zichzelf getransformeerd tot een stripfiguur, waarbij tevens de getekende versie wordt voorzien van het kenmerkende gemompel van Rowan Atkinson.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries brengt binnenkort een boek uit. In ‘De Moord die nooit mag Verjaren’ schrijft De Vries over zijn contacten in de onderwereld. Ook tipgevers, bedreigingen en de inspanningen van de misdaadverslaggever komen aan bod.

Journalisten in Italië hebben onlangs het werk neergelegd uit protest tegen de invloed van bedrijven en overheid op de pers. Door de acties zijn er geen nieuwsuitzendingen op radio en TV en verschijnen er geen kranten. Door deze belangenverstrengeling zeggen de journalisten niet in alle vrijheid te kunnen berichten.

Heeft u ook iets te melden, laat het ons weten, en mail de redactie van Radio.nl !

Fraude, kalverliefde, zinvol geweld, de eerste keer, inbraak, jaloezie & loverboy. Wie wil er niet studeren aan het Hugo de Groot College? Vanaf maandag 13 januari presenteert BNN op Nederland 2 de nieuwe dramaserie ‘Cut’.

De NPS zendt maandag 16 december opnieuw ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’ uit. Onder leiding van Philip Freriks zullen bekende en onbekende Nederlanders laten zien hoe veel ze van de Nederlandse taal en grammatica weten. Bekende Nederlanders die meedoen zijn onder anderen Theo van Gogh, Katja Schuurman en Tom Egbers.

SBS 6 zendt aanstaande maandag een thema-avond uit over James Bond. Het verschijnen van de twintigste Bond-film, ‘Die Another Day’, is de aanleiding voor de avond. Behalve een kijkje achter de schermen bij die film zal ‘The World is Not Enough’, de vorige film uit de Bondreeks, voor het eerst op televisie te zien zijn.

Het Vara-programma ‘De Gids’ keert mogelijk niet terug op televisie. De omroep kan vooralsnog geen geschikte opvolger vinden voor presentator Matthijs van Nieuwkerk. Er zullen nog een paar screentests worden gedaan en daarna wordt een definitieve beslissing genomen over ‘De Gids’.

Niet alleen het NOS Journaal, ook het RTL Nieuws is bezig met enkele veranderingen. Voor de zomer heeft de hoofdredactie aan de werknemers bekend gemaakt welke doelstellingen de komende tijd bereikt moeten worden. Het RTL Nieuws vindt het onnodig de nieuwe koers openbaar te maken.

Staatssecretaris Van Leeuwen heeft de Tweede Kamer gevraagd om geen 32 miljoen euro toe te voegen aan de mediabegroting. Het geld kan veel beter worden besteed,stelt hij. In 2000 verviel de omroepbijdrage. Het geld voor de publieke omroep wordt nu via de belastingen geind.De Kamer eiste toen dat de verandering de omroep geen geld zou kosten. Nadat was gebleken dat dat wel het geval was, bood de Kamer de omroep 32 mln euro via een amendement. Het kabinet vroeg de Kamer eerder tevergeefs het amendement te schrappen. Van Leeuwen doet nu een tweede poging.

Op zoek naar een leuke baan in de mediawereld? Wil je jezelf bewijzen? Ga dan op zoek naar je ideale werkgever bij onze vacatures! Regelmatig geupdate, dus actueel. Je kunt natuurlijk door de vacatures bladeren, maar je kunt jezelf ook laten vinden door een bedrijf!
Geef je daarvoor op bij ‘Biedt zich aan’, een nieuwe rubriek van Radio.nl. Hier kun je kort aangeven wie je bent en wat je kunt, en dit als korte advertentie bij ons achterlaten. Vervolgens kun je door organisaties gevonden worden. Simpel toch?

Vrijdagavond 29 november barsten in Amsterdam de finales van de Grote Prijs van Nederland los. Een goede aanleiding om s middags tijdens Salon Fantasio – het tweewekelijkse rondetafelgesprek van de VPRO en het Nationaal Pop Instituut – eens te praten over de zin en onzin van popprijzen. Wat hebben bands en muzikanten eigenlijk aan de Grote Prijs, de Popprijs, een Essent Award, een Zilveren Harp of een Heineken Crossover Award. Wat zijn de verschillen tussen al die prijzen? Zijn er eigenlijk niet te veel? En levert het de winnaars ook daadwerkelijk iets op? Of zijn de sponsors (Samsonic, Essent, Heineken, etc.) wellicht de grootste winnaars?

Vanaf 2 december zal het televisiepakket van UPC in Friesland wijzigen. Eurosport zal dan alleen nog via UPC Digital doorgegeven worden. De nieuwe zenders zijn ZDF2, Tel Sell en Kindernet/Veronica. De zenders Eurosport en TRT verdwijnen.

Het marktaandeel van Radio Flevoland is sinds de frequentiewijziging naar 89.8 FM van 1 oktober flink gestegen. Radio Flevoland laat weten dat het nu veruit de best beluisterde publieke radiozender van Flevoland is met een marktaandeel van 9,6 %, een record sinds 4,5 jaar. Ook TV Flevoland heeft nu een toenemende belangstelling van Flevolanders met een weekbereik van 62 procent.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan Radio.nl of anoniem via deze pagina Alles is welkom.