Kort media nieuws uit de krant: donderdag 26 juni 2003

Vijf commerciële radiostations hebben woensdag in kort geding in Rotterdam geëist dat de landelijke FM-frequenties opnieuw worden verdeeld. Radio 10 FM, Radio Nationaal, Arrow Classic Rock, 100 NL en NRG visten bij de verdeling op 26 mei achter het net.

Aan voorzieningenrechter J. Riphagen vroegen ze om alsnog een plaats op de FM-band te krijgen. Radio 10 FM, in bezit van het bedrijf Talpa van John de Mol, is de meest in het oog springende verliezer. De zender is al vijftien jaar in de lucht en daarmee het oudste commerciële radiostation van Nederland. Radio 10 verloor de plek aan de ‘gouwe ouwe zender’ Radio 103, eigendom van Sky Radio.
>> Lees Verder >>

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo brengt zijn populaire muziekdienst Launch naar Europa. De gratis dienst biedt onder meer streaming music, interviews met artiesten en muziekvideos.
>> Lees Verder >>

De Hilversumse zakenman en VVD-politicus Riens Meijer is bezig steun te verwerven voor het uitwerken van een ambitieus mediacomplex. Onder de naam Piramedia wil hij het liefst op het mediapark in Hilversum een groot markant gebouw neerzetten. Het gebouw zou piramide-vormig kunnen worden en onderdak kunnen bieden aan allerlei faciliteiten.
>> Lees Verder >>

De publieke omroep kan jaarlijks 60 tot 100 miljoen euro besparen door efficiënter te werken. Dat staat in een woensdag uitgebracht rapport van onderzoeksbureau McKinsey. De omroep vreest dat honderden mensen door de bezuinigingen hun baan verliezen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en politici vrezen dat vooral de Wereldomroep zwaar wordt getroffen.
>> Lees Verder >>

Efficiencymaatregelen kunnen de publieke omroep een besparing opleveren van tussen de 60 en 80 miljoen euro. Door bovendien te snijden in ondersteunende diensten, zoals de omroeporkesten en de Wereldomroep, kan het bedrag oplopen tot 140 miljoen euro.
>> Lees Verder >>

De Publieke Omroep zal met ingang van 2004 structureel tientallen miljoenen euro’s minder te besteden hebben als gevolg van de komende bezuinigingen op de Rijksomroepbijdrage. De programma’s zullen zoveel mogelijk buiten schot blijven en de programmatische ambities, zoals een breder bereik onder de bevolking en meer aandacht voor het aandeel Nederlandstalig Drama, blijven gehandhaafd. De bezuinigingen worden in eerste instantie gezocht in de indirecte kosten en pas daarna in de kosten die verband houden met de programmering. Vast staat dat de gevolgen merkbaar zullen zijn binnen de gehele Publieke Omroep.
>> Lees Verder >>

Elk jaar is het weer spannend of ook wij in de prijzen zullen vallen bij de Oscars. Aan de inzendingen zal het niet liggen, want er dingen een paar kanjers mee. De commissie die de Oscarinzending bepaalt, is opgebouwd uit leden van verschillende vakorganisaties, zoals de Federatie van Cinematografen en de Dutch Directors Guild. Nederlandse films die kunnen worden ingezonden, hebben nog tot 30 september om in de bios te verschijnen, daarna is de inzending voor het jaar erop.
>> Lees Verder >>