Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van oktober 2007

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

Veel gedoe over Ruud de Wild en Giel Beelen
Dat het rommelt op Radio 538 was al duidelijk, maar de grote vragen in oktober waren toch echt of Ruud de Wild nu echt weg wilde, ging, en kon bij Radio 538.  En zo ja, of Giel Beelen dan voor het grote geld in de middag van Radio 538 ging zitten. Na een hoop gedoe in de media was het resultaat dat Ruud wel, en Giel niet weg gaat.

Beelen heeft echter wel zijn VARA-contract heronderhandeld en verlengd. Naast goede tijden had Giel ook een slechte tijd. Hij kreeg deze maand een taakstraf opgelegd voor te hard rijden. Daarnaast moet hij zijn rijbewijs inleveren. De altijd openhartige Beelen wil niks zeggen over wanneer en waar hij zijn straf moet uitvoeren.

Lindo Duval neemt voorlopig de middag op 538 waar, en Jens Timmermans neemt Lindo’s show – Greatest Hits – over. In het weekend trekt 538 een oude doos open. De Non-stop 40 en Rick van Velthuysen gaan erin, en eruit komen Jeroen Afternoon en Gordon. Radio 538 blijft trouwens ook de Top 40 nog minimaal vijf jaar uitzenden.

Prijzen prijzen prijzen
Vorige maand hadden we de Marconi Awards, deze maand de AVRO-ringen, en het lelijke ding van Veronica. ‘Niels en Froukje’ was het slechtste programma. Jan Paparazzi en Froukje de Both werden de slechtste radiopresentatoren. Op tv waren de slechtsten Robert Jensen en Yfke Sturm. Tot slot werd de ‘Gouden Kooi’ het slechtste programma.

Dan de Radioringen, de publieksprijs van de AVRO. De ‘Top 2000’ was het beste radio-evenement. Giel Beelen en Claudia de Breij van 3FM zijn de beste radiopresentatoren. Het ‘Theater van het Sentiment’ van Radio 2 werd verrassend het beste programma. Nadien bleek dat de actievoerende luisteraars van ‘Midden In De Nacht Rick’ bijna hun held naar de prijs gestemd hadden.

In de categorie tv werd ‘Het huis van Anubis’ van Nickelodeon de beste jeugdserie. Paul de Leeuw en Anita Witzier zijn de beste tv-presentatoren. Witzier was voor de 7e keer genomineerd. ‘De Wereld Draait Door’ is het beste tv-programma.

De transfertombola
● Pieter Jan Hagens gaat EénVandaag op tv presenteren. Hij vervangt daarmee Karel van de Graaf.
● De hoofdredacteur van Omroep Zeeland kapt ermee. Hij wordt tijdelijk vervangen door Monique Schoonen.
● Giselle van Cann wordt adjunct-hoofdredacteur bij NOS Nieuws. Daarmee is het redactie team van NOS Nieuws compleet.
● Ron Bisschop is weer terug op Radio Veronica na een lange ziekte.

Kort nieuws
Luisteraars van BBC Radio 2 hebben ochtendjock Terry Wogan tot hun ultieme idool van de afgelopen 40 jaar gekozen. The Beatles, Prinses Diana en Nelson Mandela verloren. BBC Radio 1 en 2 bestaan overigens 40 jaar, en daar besteedden we al ruim aandacht aan met vier podcastartikelen.

Arrow Classic Rock vierde Rocktober met een hele sloot speciale lijsten. 3FM vierde een classic request week met een geinige clip. Veronica herhaalde in dezelfde week de top 590 van de jaren 90, en zond de Soulshow top 100 uit naar aanleiding van de 35ste verjaardag van de Soulshow. Classic FM programmeerde kindervriendelijke klassieke muziek in de herfstvakantie. Kink FM presenteerde de New Wave week.

De tv-zender ‘Het Gesprek’ is begonnen en werd daarmee 0. FunX werd 5, Kink FM 12 en RTL-4 18, als je telt vanaf de geboorte van RTL-Veronique.

RTL stopt overigens met het uitzenden van belspelletjes op tv. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een justitieel onderzoek.

BNN United verandert van naam. Het Radio 1 programma heet voortaan BNN Today.

Michiel Veenstra is in zijn programma Met Michiel een actie gestart tegen vroegtijdige pepernoten. Luisteraars konden stickers krijgen met daarop de tekst: ‘NEE Geen pepernoten tot Sinterklaas! NEE’. De stickers lijken erg op de JA/NEE stickers voor je brievenbus.

Drie korte nieuwtjes over 100%NL bij mekaar. De zender zend nu ook uit via de Astra satelliet. Eline la Croix verkocht haar eigen moedermelk, en tot slot moest de zender stoppen met een actie waarin luisteraars mee konden zingen met Andre Hazes. Platenmaatschappij EMI vond de actie niet leuk.

Luistercijfers
BNR stijgt een beetje, Caz zakt en 100%NL stijgt. Radio 5 dringt zelfs de top 10 binnen. De top 3 blijft gelijk. Sky Radio: Radio 2 en Radio 538.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.

Tot volgende maand [VRR/Radio.NL]