Luisteraars zijn trouw gebleven aan de bekende FM-frequenties en zijn in veel gevallen niet meeverhuist met de radiozender die op de frequentie uitzond voor de herverdeling van 1 juni 2003. Dat concludeert mediabureau Universal Media aan de hand van een door NFO Trendbox uitgevoerd onderzoek.
Aan het onderzoek deden 500 mensen mee. Alhoewel maar liefst 92 procent van de ondervraagden op de hoogte was van de frequentiewisseling, wist slechts 60 procent dat Sky Radio een andere frequentie heeft. Voor de zenders Noordzee FM en Radio 538 was dit slechts 54 procent. De mensen die wel met hun zender zijn meeverhuisd naar de nieuwe frequentie, deden dat vooral omdat ze plotseling naar een andere programmering luisterden.
Elf procent van de meeverhuisde luisteraars geeft aan hun favoriete zender niet goed meer te kunnen ontvangen. Het merendeel hiervan bestaat uit oudere mannen. Maar liefst acht procent van de luisteraars kan hun oude station zelfs helemaal niet meer terugvinden; tachtig procent hiervan is vrouw.
Opvallenderwijs geven veel jongeren tussen de 13 en de 19 jaar aan dat ze het te veel moeite vinden om hun radio opnieuw in te programmeren richting de nieuwe etherfrequenties. Ook 50 plussers vinden dit te veel moeite.
Door de frequentiewijzigingen verandert het profiel van de radiozenders ook. Zo daalt Radio 538 qua bereik licht over de gehele linie en luisteren er relatief gezien meer vrouwen tussen de 20 en 34 jaar naar de populaire hitzender. Sky Radio trekt in de groep 35-49 jarigen relatief meer mannen aan. Er luisteren echter niet meer jongeren, ondanks het feit dat Sky nu uitzend op de oude frequenties van Radio 538. Ook Noordzee 100.7 FM zag de samenstelling van zijn luisteraars wijzigen: er zijn minder vrouwelijke luisteraars in de groep 20-34 (min 13 procent), terwijl er nu meer mannen uit de groep 20-34 naar Noordzee luisteren (plus 6 procent). Dit kan het verlies aan vrouwen echter niet compenseren.
De HMG zender Yorin FM, een van de weinige zenders die niet is verhuist, zag zijn luisteraarsgroep niet veranderen. Ook bij Radio 1, 2 en 4 zijn er marginale wijzigingen. Business Nieuws Radio en ID&T Radio hebben een te klein marktaandeel om goede conclusies te kunnen trekken over hun luisteraarsgroepen. RTL FM, de nieuwe zender van de Holland Media Groep, is amper opgemerkt in de ether.
Het profiel van Radio 10FM was verouderd. Meer dan de helft van de luisteraars van het station, dat inmiddels niet meer via de FM uitzend, was ouder dan 50 jaar. Of dit nog is gewijzigd na de wisseling van Radio 10FM naar Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender is niet bekend. [MvD / Adformatie]