Luistercijfers Duitsland: Media Analyse 2003 – Radio II

Vorige week zijn de nieuwe luistercijfers uit Duitsland bekend geworden. Uit deze cijfers blijkt dat de commerciële radiostations de publieke stations nog net voor kunnen blijven. In tegenstelling tot Nederland wordt deze “Media-Analyse (MA)” niet elke maand uitgevoerd, maar slechts twee keer per jaar. Daarbij wordt niet het marktaandeel in procenten bepaald, maar in het gemiddeld aantal luisteraars per uur (van maandag t/m zaterdag tussen 6 en 18 uur).

Omdat het Duitse radiolandschap bestaat uit voornamelijk regionale/ lokale radiostations blikt Radio.nl, net als vorige keer op drie regio’s. Dit zijn Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die direct aan de onderste helft van Nederland grenst, Berlijn-Brandenburg, één van de hardnekkigste radiomarkten van Duitsland qua concurrentie en Hessen, waar o.a. Sky Radio actief is.

In Noordrijn-Westfalen (NRW) is Radio NRW, aanbieder van het raamprogramma voor ruim 40 commerciële lokale stations in NRW, nog steeds het best beluisterd. Zij behalen samen gemiddeld 1.336.000 luisteraars per uur (was 1.313.000). Van deze lokale radiostations doet Radio Siegen het nog steeds het beste. De Schlagerzender WDR 4 heeft met 921.000 luisteraars (was 954.000) nog steeds de tweede plek in handen. De derde plek is voor de popzender Eins Live (886.000 luisteraars, was 807.000). De servicezender WDR 2 trekt gemiddeld 750.000 luisteraars (was 689.000)

Overigens is in de regio Aken 100’5 Das Hitradio wederom de best beluisterde zender. Niet voor niets geeft het station via de RDS dan ook de tekst “Meine Private Nr. 1” weer. Het station van de BRF en Radio Salü dat vanuit België uitzendt verslaat daarmee de Akense lokale stations Antenne AC en 100,Eins. Wel wist Antenne AC wel meer luisteraars te trekken dan voorgaande periode. 100,Eins verloor wederom luisteraars.

In de regio Berlijn-Brandenburg is de Schlagerzender Antenne Brandenburg marktleider met gemiddeld 242.000 luisteraars per uur (was 224.000). De tweede plaats is in handen van 94’3 r.s.2. met 204.000 luisteraars (was 223.000). r.s.2 is hiermee overigens wel marktleider in de Duitse hoofdstad zelf. BB-Radio (het beste uit de jaren ’80, ’90 en vandaag), marktleider in Brandenburg, neemt plaats drie in met 199.000 luisteraars (was ook 223.000) Het hitradiostation 104.6 RTL volgt op plaats 4 met 151.000 (was 161.000)

Tenslotte een blik op de Hessense Radiomarkt. Sky Radio Hessen doet voor het eerst mee aan de MA. In tegenstelling tot Nederland, weet SkyRadio hier nog niet de koppositie in te nemen en maakt een bescheiden start. Het station trekt gemiddeld 16.000 luisteraars per uur. Hierbij moet nog wel de kanttekening geplaatst worden dat Sky pas 18 maanden actief is in Hessen en dat men tijdens het onderzoek nog druk bezig was met het uitbreiden van haar zenderpark. Voor de liefhebbers in Nederland die willen weten hoe het Duitse zusje klinkt, is er goed nieuws. Sinds kort is er een live-stream beschikbaar op SkyRadio.de.

Terug naar de cijfers uit Hessen: Hit Radio FFH blijft marktleider in Hessen met 664.000 luisteraars (was 649.000). Schlagerzender hr 4 is tweede en popzender hr 3 derde.

Landelijk gezien trekt de Zuid-Duitse publieke zender SWR 3 de meeste luisteraars. Dagelijks stemmen 3,03 miljoen mensen af op het station. [R.S.]