Veronica TV was ‘op illusies gebaseerd’

De ene voorzitter van Veronica maakte het nog bonter dan de andere. Ze spendeerden miljoenen aan luchtfietserij. Dat leest Cees van Steijn uit een rapport van KPMG. De financiële leegloop van Veronica is vooral te wijten aan ex-voorzitter Willem van der Meer de Walcheren.

Onder diens verantwoordelijkheid werd ruim 12,4 miljoen euro uitgegeven aan een mislukt tv-avontuur dat ‘op illusies was gebaseerd’. Voor hetzelfde doel werden nog eens voor 35 miljoen euro langlopende verplichtingen aangegaan.
Gedelegeerd commissaris Cees van Steijn trekt deze conclusie uit een rapport dat is opgesteld door accountantskantoor KPMG. Het rapport zelf, dat oorspronkelijk bedoeld was om de vele geruchten over malversaties bij Veronica te ontzenuwen, wordt niet gepubliceerd omdat KPMG vreest voor juridische acties van de ex-voorzitters Van der Meer de Walcheren en Joop van der Reijden.

Want ook Van der Reijden valt wel iets te verwijten over zijn bestuursperiode. Hij leidde Veronica HMG in, en weer uit. Er is becijferd dat daarbij een verlies van 8,1 miljoen euro werd geleden, maar Van Steijn tekent aan dat dat de ‘absolute ondergrens’ is: ‘Het zou in werkelijkheid veel hoger kunnen liggen.’

Bij het uittreden uit HMG, in 2000, hield Veronica een vrij besteedbaar vermogen over van 45 miljoen euro, dat door winsten een jaar later was opgelopen naar 48 miljoen. In 2002, het jaar dat Van der Meer de Walcheren begon met het tv-avontuur, zakte het vermogen al naar 43 miljoen. In mei dit jaar, de laatste stand die nog door KPMG is bekeken, was nog maar 32 miljoen over. ‘Als wij in maart niet hadden ingegrepen, zou in maart volgend jaar het geld op zijn geweest’, zegt Van Steijn. Een faillissement zou dan zijn gevolgd.

Van der Meer de Walcheren struikelde over de constructie die hij had opgezet met productiebedrijf TEG van Paul Brinks. Toen de Verenigingsraad, het hoogste orgaan van Veronica, de details van die constructie vernam (een maand nadat de tv-uitzendingen waren begonnen), brak een bestuurscrisis uit en moest Van der Meer de Walcheren weg.

Veronica had samen met TEG een bedrijf opgezet, The Works geheten, dat vrijwel alle programma’s van Veronica zou maken. Van der Meer de Walcheren erkent dat hij een verplichting aanging van 34 miljoen euro bij dit bedrijf, maar: ‘Dat was dus voor de helft een verplichting aan onszelf. En als we zouden stoppen met tv, hadden we geen verplichting aan The Works, want dat was voor de helft ons eigen bedrijf.’

Na het vertrek van Van der Meer de Walcheren werd de constructie opengebroken. Dat kwam Veronica te staan op een nabetaling van acht miljoen euro. Volgens Van Steijn was daar geen ontkomen aan: ‘TEG zat in de driversseat. Gouden tijden voor Paul Brinks.’

Algemeen directeur Bruins huurde Bert van der Veer in om de tv-activiteiten te leiden. Nog voordat diens programmering op 15 maart begon, was Bruins alweer opgestapt als voorzitter. Na hem nam Van Steijn het roer over, als interimmanager. Hij verbood al snel nieuwe verplichtingen aan te gaan voor tv.

Jan Bruins werd door vakbondsbestuurder Steffe Bak betiteld als ‘de grootste euroverbrander van Veronica’. Uit het KPMG-rapport kan worden opgemaakt dat Bruins verantwoordlijk was voor twaalf miljoen euro. In de Volkskrant stond eerder dat Bruins verantwoordelijk zou zijn voor het verdwijnen van 41 miljoen euro.

Van Steijn verwacht niet dat Veronica via de rechter zal proberen bij zijn ex-bestuurders verhaal te halen. ‘Veronica heeft nu vooral behoefte aan het afsluiten van het verleden.’ Veronica is onlangs grotendeels verkocht aan SBS, en de naam is weer op radio en tv. Van Steijn: ‘Dat behoort echt tot de categorie mirakels.’ [Volkskrant/Radio.nl]