Britse Conservatieven willen einde aan BBC als publieke omroep

De British Broadcasting Corporation (BBC) moet van zijn status van publieke omroep af en leren zelf zijn broek op te houden in plaats van afhankelijk te zijn van de betaling van kijk- en luistergeld door de Britse burger. De omroep moet bovendien worden opgedeeld.

Dat staat in een rapport dat op verzoek van de Conservatieve Partij is opgesteld door de Groep voor Omroepbeleid (BPG) en dat dinsdag werd gepubliceerd. Volgens het BPG-rapport moet de BBC uiterlijk in 2010, als heel Groot-Brittannië overgaat op digitale televisie, grotendeels gefinancierd worden door abonnementsgeld en en misschien door reclame-inkomsten. Er zou dan alleen nog kijk- en luistergeld betaald moeten worden voor de radiozender van de BBC en het kanaal dat de zittingen van het parlement uitzendt. Verder zou de BBC heropgericht moeten worden als publieke corporatie, maar dan volledig in handen van de regering. De controle over de uitzendingen van de omroep zou dan niet meer bij een raad van bestuur moeten liggen, maar bij het ministerie van communicatie.

Het huidige handvest van de BBC loopt in 2006 af en de Britse regering heeft aangekondigd later dit jaar met haar voorstellen voor hervorming van de Britse publieke omroep te komen. De Conservatieve oppositie in het Britse parlement probeerde de regering een stap voor te zijn door de BPG vast opdracht te geven een rapport met voorstellen te schrijven voor een nieuw BBC-handvest.

De Conservatieve Partij hield zich nog op de vlakte over de voorstellen van de BPG en liet dinsdag weten het rapport serieus te gaan bekijken. De BBC zelf koos een middenweg en verkaarde: Radicale ideeën zijn welkom. Ze testen de mening van de bevolking en kunnen het debat vooruit helpen. De Britse minister van cultuur Tessa Jowell, wier departement verantwoordelijk is voor de omroepen, was minder te spreken over de voorstellen van de BPG. De adviezen in het rapport leiden tot een zwakke, kleine BBC en we denken niet dat de Britse burger daar behoefte aan heeft, zei Jowell.

De BBC haalde 94 procent van zijn omzet vorig jaar uit het kijk- en luistergeld van 116 pond (172 euro) dat ieder Brits huishouden met een televisie per jaar betaalt. Commerciële zenders protesteren al jaren tegen deze ‘subsidie’ voor de BBC. Een aantal vroeg zich bijvoorbeeld al eens af of dat kijk- en luistergeld wel gebruikt mag worden voor de website van de BBC.

Daarnaast ligt de BBC al jaren overhoop met de opeenvolgende Britse regeringen, omdat die de omroep altijd te kritisch vinden. De omroep is in die kwestie nu extra kwetsbaar omdat zijn directeur-generaal en voorzitter onlangs zijn afgetreden na het uitkomen van het rapport van Lord Hutton. Hutton concludeerde dat de BBC de Britse regering valselijk had beschuldigd van het aandikken van inlichtingen over Irak om steun te winnen voor een oorlog onder de Britse bevolking. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten