Headlines uit de krant: woensdag 25 februari

Horizontale programmering funest? Wat aan de Nederlandse radio vooral opvalt is de hang naar vastigheid, betoogde Rik Zaal 30 januari 2004. De zenders hebben een eigen kleur, een eigen specialiteit, en zijn geprogrammeerd volgens een formule die in het jargon ‘horizontalisering’ wordt genoemd.

Dat betekent dat er elke dag, in ieder geval elke werkdag, op hetzelfde uur hetzelfde of ongeveer hetzelfde programma te horen is. Radio 1, 2 en 3 functioneren vrijwel geheel volgens het horizontaliseringsideaal, bij Radio 4 en Radio 747AM wordt er hard aan gewerkt de formule te vervolmaken. Lees verder

Zendmast
TNO gaat onderzoek doen naar straling in de buurt van de zendmast aan de Jupiter in Twello. De gemeente Voorst heeft dat besloten naar aanleiding van klachten van buurtbewoners. De klachten over vreemde verschijnselen variëren van het weigeren van de afstandsbediening van de auto tot aan het spontaan op gang komen van wasmachines. De beschuldigende vinger van de omwonenden van de zendmast gaat richting de telecom-zendapparatuur aan de mast die staat op het terrein van de gemeentewerf. Lees verder

Journalistiekprijs
Jean-Paul Heck heeft de eerste Jip Golsteijn Journalistiekprijs gekregen. De medewerker van Aloha, Jazz en Slagwerkkrant en sinds kort ook De Telegraaf ontving de prijs maandagmiddag in Paradiso in Amsterdam. De jury koos het werk van Heck uit veertien inzendingen. Lees verder

Mediahypes
De tv-kijker en krantenlezer werd afgelopen maanden geconfronteerd met verschillende ‘hypes’. Van de affaire Mabel tot de schietpartij op het Terra College. Hoogleraar eigentijdse geschiedenis Doeko Bosscher vindt mediahypes ‘niets om je druk over te maken’. Lees verder

The City
Ongewoon stil was het zondagavond in de city that never sleeps. Het was namelijk party-time voor de miljoenen fans van Sex and the City. Niemand wilde de laatste aflevering van de ongekend populaire tv-serie missen. Lees verder

Kink FM
Als alles volgens planning verloopt, zal eind maart, begin april Radio Veronica haar huidige onderkomen in ‘de oude AVRO-studio’ aan de ’s Gravelandseweg verlaten en intrekken bij Sky Radio in Bussum. Kink FM, dat al enkele jaren het gebouw deelt met Veronica blijft alleen achter. Of de alternatieve zender vanuit het monumentale pand kan blijven uitzenden is nog maar de vraag. Huisbaas SBS6 heeft inmiddels een nieuwe huurder op het oog. Productiebedrijf Holland Media House zal over twee maanden haar intrek nemen. Of Kink FM mag blijven is nog niet duidelijk. Lees verder 

Media-aandacht
De finale is in zicht en het is duidelijk dat de tweede editie van Idols opnieuw een groot succes is. Volgens de makers overtroffen de kijkcijfers de afgelopen weken die van 2003 en ook aan media-aandacht is dit jaar geen gebrek. Tientallen fotografen, camerateams en journalisten kwamen dinsdag massaal kennismaken met de tien finalisten. Lees verder