Headlines uit de krant: dinsdag 30 maart

De Britse acteur Peter Ustinov is in de nacht van zondag op maandag op 82-jarige leeftijd in een kliniek in Zwitserland overleden. Dit hebben een vriend van de acteur en het VN-kinderfonds Unicef, waarvan hij lange tijd goodwill-ambassadeur was, maandagochtend meegedeeld.

De acteur, die volgens zijn zoon Igor overleed aan een hartverlamming, werd begin jaren vijftig van de vorige eeuw bekend door zijn karakterrollen in grote Hollywoodfilms. Zo speelde hij de krankzinnige keizer Nero in Quo Vadis en de sadistische slavenhandelaar in Spartacus van Stanley Kubrick (1959). Voor deze rol kreeg hij een Oscar. Zijn tweede Oscar sleepte hij in 1964 in de wacht voor Topkapi. Lees verder

Juliana
Jaap van Rijswijk (12) leed aan taaislijmziekte toen prinses Juliana in 1996 incognito bij hem op bezoek kwam in het Sophia Kinderziekenhuis. Voor het AD maakte Jaap notities van een reeks bijzondere ontmoetingen. Lees verder
 
Lokaal
Het duurt nog even voordat de inwoners van de gemeenten Bergen en Arcen en Velden hun eigen, lokale televisiezender hebben. De reden is dat de gesprekken die zendmachtiginghouder Bavlos voert met lokale omroepen langer duren dan verwacht. In eerste instantie moest de nieuwe zender halverwege dit jaar in de lucht zijn, maar dat wordt later. “Misschien na de zomer, maar in ieder geval binnen een jaar”, meldt een zegsman van Bavlos. Bavlos praat nu nog met één lokale omroep die de tv – programma’s moet verzorgen. Een andere heeft inmiddels afgehaakt. Met welke omroep gesproken wordt, wil de woordvoerder niet zeggen. Mochten ook deze gesprekken op niks uitlopen, dan wil Bavlos de zender zelf gaan exploiteren. Lees verder

Meander
Het duurde lang voordat ze de antenne ergens mochten neerzetten en op het ultieme moment ging de zender kapot. Maar streekomroep Radio Meander is sinds gisteren eindelijk via de ether te beluisteren. In Cuijk én Grave. Goedemorgen luisteraars. Alles is anders vandaag.” Het is zondagochtend, ietsje over tienen. In de Cuijkse studio van Streekomroep Radio Meander kondigt presentator Felix van der Straeten het begin aan van het radioprogramma Meanderen Op Zondag. Met gepaste trots, want het is de eerste live-uitzending in de nog prille geschiedenis van Meander die via de ether te beluisteren is. Lees verder

TV
De Britse televisiezender ITV begint een politieke variant van de populaire talentenjacht Idols. Het programma, met de werktitel Vote for me (Stem op mij), gaat op zoek naar de beste kandidaat die in het openbaar kan debatteren, spreken en vragen beantwoorden. Dit meldde de Britse krant The Independent maandag. Lees verder

Arta
Het Commissariaat voor de Media heeft op 23 maart een uitspraak gedaan in de zaak die de programmaraad Rotterdam had aangespannen tegen UPC voor het niet doorgeven van de zender Arte. Het Commissariaat is van mening dat UPC zwaarwichtige redenen heeft om van het advies van de programmaraad af te wijken. Voor het Commissariaat is het niet kunnen/willen regelen van de auteursrechten door UPC voldoende reden om het advies van de programmaraad om af te wijken. De mogelijkheid bestaat om binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen bij het Commissariaat. Lees verder

NOS
De live-uitzending van de NOS rond de uitvaart van prinses Juliana morgen zal in grote lijnen overeenkomen met die van prins Claus in oktober 2002. ‘Maar we zien de klus niet als een gemakkelijke herhalingsoefening’, zegt Lars Andersson, hoofd van NOS Actueel. ‘Het blijft een megaoperatie.’ Lees verder 

Kabel
De gemeente Leiden en kabelexploitant Casema zijn nog steeds in conflict over de prijsverhoging voor kabeltelevisie. Casema heeft al haar abonnees in een brief laten weten het maandtarief per 1 april omhoog te trekken van 8,07 euro per maand naar 10,27 euro. ,,Zolang de gemeente en Casema in gesprek zijn met elkaar, is een tariefsverhoging ongepast”, stelt de gemeente, die een kort geding aanspant tegen de exploitant. Lees verder

Idols 
Geen spotlights, geen spandoeken en geen discoglitters. Een week na zijn verrassende uitschakeling beleeft de Nijmeegse ex – Idol Ron Link het vervolg niet in studio 22, maar net als veel andere Nederlanders thuis voor de buis. Geen tribunevak voor Ron, maar een vierzitsbank. Normaal gesproken hadden familie en (tientallen) fans allang in de studio gezeten, maar de supportersschare, die zaterdagavond tot een vijftal is uitgedund, zit gewoon thuis, bij Ron. Lees verder

Krant
Sinds 1998 zijn meer dan duizend inwoners van Zuidoost-Drenthe verhuisd naar Duitse dorpjes vlak over de grens, als Laar, Twist en Emlichheim. Het leven is er goedkoper; vooral huizen en auto’s. De emigranten blijven echte ‘Hollanders’, want hun kinderen gaan in Nederland naar school, ze sporten bij CSVC of Germanicus en ze doen boodschappen bij Super de Boer. De nieuwsgierigheid naar wat er in het vaderland gebeurt, blijft derhalve. Daar speelt Dagblad van het Noorden op in. Lees verder

Krant
Het Belgische mediabedrijf De Persgroep is afgevallen in de strijd om de overname van kranten- en boekenconcern PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant. Daarmee is zo goed als zeker dat PCM binnenkort in handen valt van een Angelsaksische financiële partij, omdat de overgebleven partijen uitsluitend investeerders zijn. Lees verder

Column
Columnist Paul Cliteur hangt zijn tv-column in de wilgen. Al volgende week zal hij zijn laatste column uitspreken in het tv-programma Buitenhof. Eerder gaf hij aan nog zes columns te doen en zijn toon over de Islam te matigen, maar tijdens zijn ‘afscheidsinterview’ op zondag zei hij te stoppen. Hij vindt zichzelf niet geloofwaardig genoeg meer, na de kritiek die hij heeft gekregen afgelopen week. Iedere column die niet over de Islam gaat zou volgens hem niet meer serieus genomen worden. Lees verder

Idols
Ondanks keiharde juryrapporten overleefde ze bij Idols ronde na ronde. De vierde finale-uitzending was echter teveel voor het vals zingende ‘nepidool’ Alice: ,,Toch voel ik me een Idol.” Lees verder