Search
Close this search box.

Festival biedt nieuwe kans voor levensliedzender

Voor de tweede keer staat in het Overijsselse Lemelerveld het Mega Piratenfestijn op het programma. Het festival voor het levenslied, dat aanstaande zaterdag wordt gehouden, heeft twee nieuwe organisatoren.

De populariteit van het Mega Piratenfestival is groot. Vorig jaar kwamen er 4500 mensen naar Lemelerveld in Overijssel. Dit jaar hopen de organisatoren Wim Brouwer en Eddy Wensink zeker 4000 mensen te ontvangen. Volgens Brouwer heeft de populariteit alles te maken met de enorme behoefte aan een festival onder liefhebbers van Nederlandstalige muziek.

Afgelopen jaar is volgens de organisatoren gebleken dat niet alleen een festival maar ook een muziekzender het goed doet bij de liefhebbers. Toen oktober 2003 de Arnhemse piratenzender Radio Contact uit de lucht werd gehaald, zorgde dit voor een spontane demonstratie met als gevolg verkeersopstoppingen in het centrum van de stad. De Gelderse SP reageerde met een voorstel tot financiering van een levensliedzender voor de provincie. Het plan ging echter niet door: in februari trokken CDA en PvdA hun steun aan een smartlappenzender in.

Dit jaar nemen organisatoren Eddy Wensink en Wim Brouwer de vlag over van Arnold Struik, die in 2003 startte met het evenement. In samenwerking met RTV Oost wordt op 10 april een nieuwe prijs voor de populairste piratenartiest uitgereikt. Fans kunnen meestemmen op de site van het RTV-Oost programma De regiotap.nl. “Wellicht werken de festivals voor het levenslied wel stimulerend voor de overheid”, zegt Brouwer, die zelf tot drie keer toe opgepakt is wegens piraterij. Mocht de overheid gehoor geven aan de roep om een Gelderse levensliedzender, dan is een zender in de ether het handigst volgens hem: “Dan kunnen bouwvakkers ook naar de zender luisteren als ze op de steigers staan.”

Collega Menno Muis van Lucassen Producties in Nijmegen is verantwoordelijk voor de artiesten die dit jaar in Lemelerveld optreden, zoals Arne Jansen, Jan Smit en Dennie Christian. Volgens Brouwer is het evenement populair onder zangers in heel het land: “Er zijn zelfs artiesten die zich afvroegen waarom zij niet waren uitgenodigd. Inmiddels hebben we de flyer aangepast: er had zich nog een aantal artiesten aangemeld die er niet op stonden.”

Voorlopig komen de fans van het levenslied niets tekort. Brouwer heeft genoeg plannen voor de toekomst: “De animo voor het Hollands Hitfestival dat eerst door Veronica georganiseerd werd, loopt terug. Wij gaan het evenement nieuw leven inblazen. Verder zijn we bezig met het organiseren van grote feesten é la het Mega Piratenfestijn op diverse plekken in Gelderland en Overijssel.” [Wegener/Radio.NL]