Vanaf augustus wordt Nederland 3 van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds een non-stop kinderkanaal. Dat kondigde netcoördinator Cathy Spierenburg van Z@ppelin, de kinderprogramma’s van de Publieke Omroep, aan in het programma ‘Café Vondel’ van BNR Nieuwsradio. Op dit moment wordt de kinderprogrammering op Nederland 3 meerdere malen onderbroken voor ander soortige programma’s, en stopt de kinderprogrammering vroeger in de middag.
De tweede verandering op Z@ppelin is dat er ’s middags een horizontale programmering komt. Daarvoor zullen de omroepen gezamenlijk een aantal nieuwe programma’s produceren: “Als kinderen van school komen krijgen ze een soap. Ze krijgen een live magazine van een half uur met informatie en ontspanning, dat mede door kinderen zelf wordt ontwikkeld. En er komt ook een spelprogramma.” Het betekent wel dat er “behoorlijk wat programma’s verdwijnen”. Spierenburg wil minder kortlopende series van de verschillende omroepen: “Iedere omroep leverde een paar afleveringen aan, op het moment dat kinderen wisten waar het over ging en het de ‘talk of the speelplaats’ was, dan was het programma al weer weg”.
Spierenburg sprak de wens uit om in de toekomst ook van 19 tot 20 uur met Z@ppelin uit te gaan zenden. Op dit moment zit dat er volgens haar niet in. De programmering op Nederland 3 zal op dat tijdstip wel aan kinderen worden aangepast: “Nederland 3 gaat veel meer rekening houden met de doelgroep die rond het Jeugdjournaal zit”. Dat betekent volgens de netcoördinator dat programma’s als ‘Papaul’ niet meer rond die tijd worden uitgezonden. Er zal dan een soort ‘overgangsprogramma’ van kinderen naar volwassenen komen.
In het weekend wordt de horizontale programmering niet doorgetrokken. Dat is volgens Spierenburg niet mogelijk door de wettelijke doelstelling van de publieke omroep: “We zitten met de verplichting dat omroepen een aantal taken hebben, en die zitten op Nederland 3 in het weekend.” Z@ppelin heeft te maken met een dalend marktaandeel. De commerciële concurrenten Nickelodeon en Fox Kids pikken steeds meer kijkers van het publieke net af. Door de maatregelen hoopt Spierenburg het tij te keren. [Radiowereld.NL]